Mercuri Urval toi DIFFuture-ohjelman osallistujat keskustelemaan hallituksen roolista yrityskauppatilanteissa
DIFFuture-ohjelman tulevat hallitusammattilaiset kokoontuivat tiistaina 6.9. Mercuri Urvalin järjestämään tilaisuuteen, jonka teemana oli yrityksen hallituksen merkitys ja rooli yrityskauppatilanteissa. MU:n asiantuntijoiden Jesse Kannoston, Sanna Krögerin ja Seija Malmin luotsaamaan tilaisuuteen kuului myös workshop, jossa DIFFuture-ohjelman jäsenet pohtivat oman osaamisen tunnistamista ja oman hallitusammattilaisen profiilin rakentamista.
Tilaisuuden ensimmäinen vieraileva puhuja oli johtaja Boris Nikolov KPMG:ltä. Nikolovin esityksessä käytiin kattavasti läpi yrityskauppoja ja fuusioita edeltävän due diligence -selvityksen eri osa-alueita. Isoja ja monimutkaisia yrityskauppoja harkittaessa nämä DD-selvitykset ovat yritysten hallitusten jäsenille tärkeitä tietolähteitä. Perinteisten kaupallisen, taloudellisen ja operatiivisen due diligencen lisäksi näihin kuuluvat myös juridinen, IT-järjestelmiin ja ESG-asioihin liittyvä due diligence. Ympäristö, yhteiskuntavastuu ja hyvä hallintotapa ovat nykypäivänä erityisesti keskiössä, joten niihin liittyvä due diligence ja sen käytännöt puhuttivat myös DIFFuture-ohjelman osallistujia.
Merkittävä syy yrityskauppojen ja fuusioiden epäonnistumiseen on yrityskulttuurien yhteensopimattomuus, joka johtaa johdon ja avainhenkilöiden menettämiseen. Mitä suuremmasta yrityskaupasta on kyse, sitä suurempi on myös mahdollisuus epäonnistua. Epäonnistuminen voi johtua myös siitä, että puhti loppuu jo sinällään voimia vievään kaupantekovaiheeseen, jolloin varsinaiseen integraatiovaiheeseen ei riitä voimia, ja se epäonnistuu.
Oman hallitusammattilaisen profiilin rakentaminen
Kuva: Jeff Stump & Shannon Barbour: The Strategic Approach to Building a Board
MU:n asiantuntijoiden vetämässä workshopissa DIFFuture-ohjelman jäsenet pääsivät pienryhmissä keskustelemaan oman osaamisen tunnistamisesta ja hallitusammattilaisen profiilin rakentamisesta. Viitekehyksenä keskustelulle olivat hallituksille tyypilliset viisi persoonatyyppiä: toimitusjohtajakuiskaaja, asiakkaan ääni, toimialaekspertti, liiketoimintafunktion asiantuntija ja talousosaaja.
Vilkkaan keskustelun pohjalta osallistujat totesivat, että esillä olleiden persoonatyyppien lisäksi listaan voisi lisätä ainakin muutosekspertin roolin. Osallistujat tunnistivat itsessään roolien mukaisia piirteitä, joskin yksittäinen ihminen voi olla myös useammassa erilaisessa roolissa. Myös lokeroiden sisällä on paljon diversiteettiä, eivätkä esimerkiksi kaikki toimialaekspertit ole suoraan samasta puusta veistettyjä.
Roolit voivat olla myös yhtiöriippuvaisia ja kehittyä ajan myötä. Joku voi kokea jo aikaisemmassa vaiheessa hallitusuralla toimitusjohtajakuiskaajan roolin luontevaksi pienemmässä yrityksessä, mutta pörssiyhtiön hallitukseen hypättäessä se vaatisi enemmän kokemusta hallitustyöskentelystä.
Eri persoonatyypit ovat kuitenkin hyvä työkalu, jota DIFFuture-ohjelman jäsenet voivat hyödyntää omalla kasvumatkallaan hallitusammattilaisiksi.
Miten pääomasijoittajat arvioivat hallitusta ja johtoryhmää yrityskauppatilanteissa?
Illan päätteeksi Artturi Tarjanne Nexit Venturesilta johdatti keskustelun pääomasijoittamisen ja startup-yritysten maailmaan. Startup-yrityksen voi määritellä tilapäiseksi organisaatioksi, jonka tarkoitus on löytää skaalattava ja toistettavissa oleva uusi liiketoimintamalli.
Startupeissa lähtökohtaisesti tiimit voittavat ja supertähdet häviävät, joten voittavia kasvuyrityksiä etsivän pääomasijoittajan näkökulmasta tärkein arvioitava asia on yrityksen tiimi. Nexit Ventures käyttää sijoitusta harkitessaan paljon aikaa ydintiimin, sen keskinäisen dynamiikan ja diversiteetin arvioimiseen. Onnistumisen kannalta elintärkeää on tiiminjäsenten korkea motivaatio.
Hallituksen jäsenillä on myös oma roolinsa. Artturi Tarjanteen mukaan pääomasijoittajat arvioivat myös sitä, onko tiimissä ilmeneviä puutteita mahdollista täydentää hallituksen osaamisella. Inderesin ja Heltin hallitusten puheenjohtajana toimiva pääomasijoittaja Kaj Hagros rohkaisikin DIFFuture-ohjelman osallistujia lähtemään myös startup-yritysten hallituksiin omaa osaamistaan kasvattamaan.