Millainen johtaja luotsaa yritystä digitalisaation murroksessa?
Uudet teknologiat ja digitaaliset työkalut, muuttuvat työtavat, alustatalous, tekoäly ja koneoppiminen: digitalisaatio vaikuttaa organisaatioihin toimialasta riippumatta ja sen myötä myös johtamisen kompetenssit muovautuvat uusiksi. Johtajan tulee kyetä paitsi ymmärtämään teknologian murrosta ja sen tuomia mahdollisuuksia, myös ohjaamaan yritystä ja alaisiaan muuttuvassa toimintaympäristössä.
Murroskausi näkyy selkeästi ylimmän johdon rekrytoinneissa. Kokosimme yhteen piirteitä ja osaamisalueita, joita johtajilta vaaditaan digimurroksessa – ja joita yritykset tarvitsevat menestyäkseen ja uudistuakseen.
Datalla johtaminen
Muutamien viime vuosien ajan tiedolla johtamisen taito on ollut keskeinen johtamisen teema. Dataan pohjautuvassa johtamisessa kyky tulkita ja hyödyntää analytiikkaa korostuu kriittisissä liiketoimintapäätöksissä, tulevaisuuden ennakoinnissa ja toisaalta myös nopeaa reagointia vaativissa muutostilanteissa. Vaikka yrityksellä ei olisikaan olemassa liiketoimintastrategiasta johdettua datastrategiaa, tuomalla datan päätöksenteon keskiöön ja hyödyntämällä sitä oikein koko organisaatiossa, voi se parhaimmillaan tarjota yritykselle ratkaisevan kilpailuedun.
Muutosjohtajan tulee osata perustella yhä enemmän päätöksiään ja toimintamallejaan. Parhaimmillaan dataan päätöksensä pohjaava, analyyttinen johtaja argumentoi asiat johdonmukaisesti avainlukujen kautta ja saa todennäköisemmin vakuutettua myös tärkeimmät sidosryhmät muutoksen tarpeellisuudesta - väheksymättä silti yhtään kokemuksen ja intuition merkitystä päätöksentekoprosessissa. Dataohjautuva johtaja pitää huolen myös siitä, että tieto on kaikkien saatavilla, hyödynnettävissä ja tulkittavissa, jolloin datalähtöinen tekeminen ja ajattelutapa ulottuu koko organisaatioon.
Muutosjohtaminen
”Kaikki virtaa, mikään ei ole pysyvää”, totesi aikanaan Herakleitos. Digitalisaatio on muuttanut ja tulee jatkossakin muuttamaan yrityksiä, kokonaisia toimialoja, asiakkaiden ostokäyttäytymistä ja työn tekemistä monen muun asian lisäksi. Sen vaikutukset ulottuvat liiketoiminnan lisäksi myös organisaation kulttuuriin ja toimintatapoihin.
Muutosjohtaja kykenee viemään merkittävän uudistuksen - kuten digitaalisen transformaation - organisaation läpi mahdollisimman jouhevasti ja luotsaamaan yksilön, tiimin ja/tai koko yrityksen kohti uutta maalia. Modernin johtajan työkalupakista löytyy kykyä ennakoida ja toisaalta madaltaa uusien teknologioiden tai työskentelytapojen käyttöönoton synnyttämää muutosvastarintaa. Muutosjohtaja sietää epävarmuutta keskimääräistä paremmin ja kohtaa sekä johtaa siirtymävaiheita ennakkoluulottomasti omalla esimerkillä ja muita osallistaen.
Muutos vaatii useimmiten uudenlaista johtamista ja kykyä päästää vanhasta irti. Päivityksiä tarvitaan niin johtamisen kuin koko yrityksen kulttuuriin ja toimintatapoihin. Ketterästi asioihin reagoiva ja päätöksiä tekevä johtaja saa todennäköisemmin luotua sekä vietyä käytäntöön uusia, joustavia toimintamalleja ja tuettua tällä tavoin haluttua muutosta.
Ihmisten johtaminen
Teknologiaosaaminen ja sen johtaminen, syvällinen toimialatuntemus, vahva liiketoiminnallinen ajattelu sekä strateginen kyvykkyys edustavat digimurroksessa kysyttyä substanssiosaamista niin teknologia-alan yrityksissä kuin ensimmäisiä digitalisaation askelia ottavissa yrityksissä painotusten vaihdellessa lähtötilanteesta riippuen. Toisinaan johtajien taustavaatimuksissa korostuu tavallista enemmän teknologinen ymmärrys ja näkökulma. Vaikka teknologia toimii digimurroksen yhtenä mahdollistajana, ei se yksin takaa vielä liiketoiminnallista hyötyä tai onnistunutta muutosta.
Digiloikka ei tapahdu teknologiavalinnoilla tai uudelleenorganisoinnilla: muutoksen tekevät aina ihmiset.
Moni menestynyt muutosmatka pitää sisällään jatkuvaa oppimista, uusien asioiden rohkeaa testaamista, epäonnistumisia ja niistä oppimista, sekä kannustamista ideointiin, avoimeen keskustelun ja ennen kaikkea yhteistyöhön. Kuuntelun, keskustelun ja läsnäolon taidot ovat johtajan ominaisuuksia, joita tarvitaan riippumatta siitä, kuinka syvältä digitalisaatio yritystä ravistelee.
Olivat kyseessä sitten haasteet uusien digitaalisten työkalujen käyttöönotossa tai alustatalouteen pohjautuvaan liiketoimintamalliin siirtymisessä, ihmisten johtamistaidot toimivat tärkeimpänä muutoksen veturina. Innostava ja kannustava johtaja pärjää muutoksessa, kykenee lisäämään työntekijöiden kokemaa työn merkityksellisyyttä, rakentamaan luottamuksen ilmapiiriä työyhteisöön ja saamaan muut ihmiset muutokseen mukaan.
Minkälaisia “digiajan johtajia” yritykset palkkaavat?
Moni yllä läpikäyty asia saa vahvistusta myös Mercuri Urvalin toteuttamien soveltuvuusarvioiden* dataa analysoitaessa. Tarkasteltaessa yritysten digitransformaatiota tukevia johtoryhmätason hakuja viimeisen kahden vuoden ajalta, tehtävään valittujen kandidaattien ominaispiirteissä, työskentelytavoissa ja kognitiivisissa kyvykkyyksissä löytyy muutama usein toistuva yhteinen nimittäjä:
(* = Mercuri Urval toteuttaa Suomessa vuositasolla lähes 2000 soveltuvuusarviointia. Koosteessa on hyödynnetty anonymisoitua dataa.)
1) Keskitasoa (akateeminen viiteryhmä) korkeampi kokonaisuuksien hahmotuskyky, kiinnostus ongelmanratkaisuun ja taipumus analyyttiseen ajatteluun. (-> Kyky hahmottaa oleelliset asiat ja soveltaa luovaa ongelmanratkaisukykyä uudessa toimintaympäristössä)
2) Korkea verbaalinen lahjakkuus ja empatiakyky (-> vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidot sekä aito kiinnostus muita kohtaan)
3) Päätöksentekohalu ja -kyky sekä keskimääräistä korkeampi toiminnallisuus (-> kyky reagoida nopeasti asioihin, halu saada asioita aikaan ja viedä niitä eteenpäin)
Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi tehtävässä menestymiseen vaikuttavat luonnollisesti myös oppimisen ja tekemisen kautta hankitut kompetenssit sekä motivaatio. Oman haasteensa yhtälöön tuo se tosiasia, että muutostarpeet, toimintaympäristöt ja kulttuurit tai vaikkapa yritysten digikyvykkyydet ovat hyvinkin erilaisia, jolloin yhtä, kaikkialla toimivaa johtajan menestysprofiilia tuskin koskaan voidaan yksiselitteisesti määritellä. Näillä evästyksillä päästään kuitenkin jo kohtuullisen hyvään alkuun.
Teksti: Santtu Rautiainen
Mercuri Urval palvelee yli 3000 asiakasyritystään vuosittain kaikilla toimialoilla. Kokeneet asiantuntijamme tuntevat yritysten johtamistarpeet erilaisissa murrostilanteissa – kuten digitalisaation tuomissa uusissa tuulissa.