Potkuista pitää puhua

Työpaikkailmoituksissa toistuvat päivittäin kliseiset adjektiivit: dynaaminen, positiivinen ja can-do asenne. Tuntuu siltä, että työpaikoilla kaivataan optimismia enemmän kuin koskaan.

Samaan aikaan potkujen antaminen on normaalia arkipäivää ja se tapahtuu parhaimmillekin tekijöille.

Yllätyspotkut kohdatessaan dynaamisinkin optimisti on pettynyt, raivoissaan ja surullinen. Ja kun kaikki on myllerryksessä, on vaikeaa hallita tunneryöppyjä ja nähdä kokonaiskuvaa.

Käy potkuja läpi ennen työhaastattelua

Toisilla on enemmän taistelutahtoa ja selviytymiskykyä kuin toisilla. Osa selviää vaikeuksista nopeammin. Kaikkien kohdalla on kuitenkin yhtä selvää se, että asian kohtaaminen ja siitä puhuminen auttaa, mutta se pitäisi tehdä ennen kuin menet työhaastatteluun.

Työhaastattelussa pitäisi olla reippaana ja iloisena. Sinne ei voi mennä kertomaan itsestään kiukkuisena ja muita syytellen.

Mieti ketkä ovat niitä luottotyyppejä, jotka haluat päästää ihon alle. On vapauttavaa ja helpottavaa jutella asiasta jonkun kanssa, joka ei arvioi sinua, vaan ottaa vastaan ihmisen. Puhuessa vaikea asia selkeytyy, uusia näkökulmia ilmaantuu ja koko ahdistava klöntti kutistuu käsiteltävän kokoiseksi. Ainakin siihen saa etäisyyttä ja vähitellen siitä on helpompi kertoa myös tuntemattomammille. Kun kerrot potkuista useille, saat harjoitusta siihen, miten vastata erilaisiin kysymyksiin.

Miten selität potkut: Älä selitä

Työhaastattelussa käydään läpi työelämän onnistumisia ja epäonnistumisia, työpaikasta toiseen vaihdoksia ja halutaan tietää syitä eri valinnoille ja tapahtumille: ”Mitä edellisessä työssäsi oikeastaan tapahtui?”

Haastattelijan täytyy olla aina hieman epäluuloinen ja kyseenalaistaa hakijan kertomia asioita. Potkut ovat yksi niistä työelämän tapahtumista, jotka vielä tänäkin päivänä leimaa helposti haastateltavan epäonnistujaksi. ”Eihän ne parhaat tyypit työttöminä ole”, kuulee tässä ammatissa liian usein asiakkaan suusta.

Paras tyyppi on kuitenkin aina aikaan ja paikkaan sidottu käsite – ja parhaatkin tyypit kokevat potkuja. Henkilö ei vain tällöin ollut juuri silloin, juuri siihen tehtävään paras mahdollinen.

Viime vuosina on käyty YT-neuvotteluja lähes joka organisaatiossa. Työntekijällä ei ole mitään syytä syyllistyä siitä, että joutui lähtemään, ja tilanteesta voi kertoa, vaikka olisi itse ottanut tarjotun paketin. Eri tilanne on, mikäli irtisanominen on tapahtunut siitä syystä, ettei tulos ole ollut odotettu. Moni toimitusjohtaja on kokenut sen, ettei omistajalle olekaan riittänyt tehty tulos. Potkut on voinut tulla myös henkilökohtaisista syistä.

Hakijana on tärkeää nähdä mitkä olosuhteet vaikuttivat irtisanomiseen sekä ymmärtää myös mistä asiasta voi itse ottaa vastuun. Missä vaiheessa olisi voinut toimia toisin tai nähdä, että asiat ovat menossa epämieluisaan suuntaan.

Potkuista pitäisi pystyä kertomaan syyttelemättä ja selittelemättä. Näin kävi, nämä asiat johtivat siihen ja tämän opin kaikesta tästä. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on näyttää, että on sinut asian kanssa.

Mitä olet tehnyt työttömyysaikana?

Haastattelija on todennäköisesti kiinnostunut myös siitä miten olet käyttänyt aikaasi työttömyysjaksolla. Oletko opiskellut, pitänyt tietojasi muuten ajan tasalla, rakentanut talon tai hoitanut lapsia. Uskalla kertoa myös omasta elämäntilanteestasi.


Haluatko jutella aiheesta?

Me Mercuri Urvalilla teemme outplacement eli uudelle uralle –valmennuksia, joissa käymme irtisanomisia läpi luottamuksella. Annamme muun muassa tukea vaikean asian selvittämiseen ja analysoimiseen niin, että siitä on helpompi puhua tulevissa työhaastatteluissa. Valmennuksen jälkeen pystyy katsomaan asiaa eri kannoilta ja kertomaan siitä fiksulla tavalla.

Tutustu palveluihimme >>

Edellinen
Edellinen

Tutkimme, millä tasolla monimuotoisuus on suomalaisissa yrityksissä

Seuraava
Seuraava

Asiakastarina: Rauman kaupunki - tehokasta ja joustavaa yhteistyötä