Rakennusalan murros haastaa johtoryhmät muutokseen

Ottaessani vastaan globaalin Practice Leadin roolin haastavassa markkinassa, kävin kierroksen keskusteluja toimialalla, jotta kuulen viimeisimmät kuulumiset tämänhetkisestä tilanteesta. Olen kevään aikana keskustellut rakennusalalla toimivien johtajien kanssa läpi rakentamisen elinkaaren. Toimiala on herkkä sykleille, mutta viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet erityisen haasteellisia. Keskustelut ovat olleet äärimmäisen hyviä – olen keskustellut sekä analyyttisesti yrityksen kyvystä vastata murrokseen että jakanut huolta henkilöstön jaksamisesta tiukassa markkinatilanteessa. Tässä blogissa kuvaan pääkohdat huomioistani johtamisesta myllerryksen keskellä olevalla alalla.

Isossa kuvassa toimiala on kassavirtahaasteissa ja velkaantunut, mikä on saanut pankit epäröimään rahoittamista ja alan yritykset miettimään monimutkaisia rahoitusinstrumentteja ja velkakuvioita. Hankkeiden rahoittaminen on haastavaa. Johtoryhmät pohtivat rakennusliikkeen taseen hallintaa ja hankkeiden rakentamiseen vaadittavien investointien rahoittamista. Alihankinta työstää projekteja velkarahoituksella, ja myös rakentamisen kohteiden hankintaa tai käyttöä miettivät asiakkaat ovat liikkeellä pankin lainarahalla. Pankit ovat tiukentaneet lainaperusteitaan ja mikäli rakennetun kohteen realisoiminen viivästyy, valmis kohde jää rasittamaan yhtiön tasetta, ja rahoituksen kierre on valmis.

Konseptointi nostaa päätään liiketoiminnan tehostamisen muotona

Toimiala on tiukasti säädelty ja rakentamisen joka vaiheen kriteeristöt ja vaatimukset ovat vain tiukentuneet lähivuosina, minkä vuoksi toiminnan konseptointi on nostanut päätään liiketoiminnan tehostamisen muotona. Konseptointi pohjautuu tutkittuun tietoon projektien toimintamalleista ja tavoitteista. Konseptin suunnittelu edellyttää johtoryhmältä ymmärrystä käyttäjistä, organisaatiosta ja toimialoista. Konseptoinnilla rakennetaan tehokasta toimintamallia liittyen rakentamisen tavoitteisiin, rakennetun kohteen käytettävyyteen, energiatehokkuuteen, digitaalisiin ratkaisuihin yms.

Tehokkuutta moduulirakentamisella

Toisena aiheena johtoryhmät miettivät moduulivaihtoehtoihin siirtymistä. Moduulirakentamisen myötä saadaan tehokkuutta ja selkeyttä rakennusprojektissa sekä materiaalihallintaan että projektien johtamiseen. Moduulirakentamisen parista löytyy yksittäisten moduulirakenteiden lisäksi kokonaisia siirrettäviä rakennuksia hyödyntämään käyttäjien muuntuvia tarpeita. Johtoryhmät kartoittavat moduulirakentamista, sillä se yksinkertaistaa projektin hallintaa ja tuo toistettavuuden kautta tehokkuutta johtamiseen.

Vihreä siirtymä vauhdittajana

Kolmantena johtoryhmien keskustelussa on yhteiskuntaa liikuttava vihreä siirtymä, jonka seurauksena rakentamisen materiaalihallinta ja -hankinta ovat auenneet vastuulliseen näkökulmaan. Merkittävimpänä vihreän siirtymän vauhdittajana ovat sekä rakentamisen rahoittajat että asiakkaat, jotka ovat ottaneet vastuullisuusnäkökulman omakseen mm. energian käytön seurannan kautta. Rakennusliikkeiden hankintaorganisaatioiden haasteena ovat EU-kriteeristöt, joiden painopiste yhtiöiden materiaalin hankinnassa on merkittävästi kasvanut.

Digitalisaatio helpottaa hallintaa

Neljäntenä johtoryhmien puheissa on alalla etenevä digiloikka eli rakennettujen kohteiden hallintaa, johtamista ja kehittämistä vauhditetaan digitaalisilla ratkaisuilla, joiden avulla voidaan sekä etänä että läheltä kehittää kiinteistön käytettävyyttä ja konseptia, kuten energian käyttöä, muuntaa tiloja, johtaa käyttäjien turvallisuutta ja varmistaa hyvinvointia digitaalisten ratkaisujen ja palveluiden avulla, kuten ilmastoinnin, valaistuksen tai liikkumisen säädöillä. 

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä johtoryhmien työpöydillä on rakentamisen johtamisen kehittäminen ja projektien johtamisen tehostaminen, josta kirjoitin blogin aiemmin keväällä. Turvallisuus on ollut rakentamisen johtamisessa keskeisiä teemoja, jonka rinnalle tulee nostaa aktiivinen, läpinäkyvä kommunikaatio, monimuotoinen ja osaava tiimi sekä luottamus, joka tehostaa tavoitteiden saavuttamista.

Rakentamisen toimialalla on meneillään murros, jonka työstäminen tulee jatkumaan vielä jonkin aikaa. Mikäli yhtiöiden johdossa ei vielä puhuta näistä teemoista ja/tai niiden ratkaisemiseen ei ole tartuttu, kohta on kiire pysyä kilpailijoiden matkassa. Rakentamisen toimialaa rasittavat myös geneeriset muutostrendit, kuten pula koulutetusta työvoimasta. Näissä haasteissa johtoryhmällä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tarttua liiketoiminnalle kriittisiin teemoihin ja out-of-the-box -ratkaisuja käyttäen ottaa rohkeasti ja sinnikkäästi askeleet kohti muutosta.

Kiitos kaikille, joiden kanssa olen näistä teemoista kevään aikana keskustellut. Toivotan meille kaikille oikein rentouttavaa ja aurinkoista kesää!

Teksti: Sanna-Mari Muukka

Edellinen
Edellinen

Johtaminen vetyvallankumouksessa

Seuraava
Seuraava

Johtamisoppeja rakentamisen toimialalta