Työnhaun vinkit kehittyvälle rakennusalalle – Mercuri Urval mukana RecoTechissä 19.11.2019

RecoTech järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 osana teknologiatapahtuma Slushia ja nyt vuonna 2019 se irrotettiin emotapahtumastaan Slushista omaksi yksipäiväiseksi tapahtumakseen. Linkki Slushiin oli kuitenkin yhä vahva ja tunnelma yhtä innostava.

RecoTech perustettiin tarkoituksenaan tuoda yhteen rakennusalaa kehittäviä yritysjohtajia, alalle keskittyneitä sijoittajia sekä rakennus- ja kiinteistöalaa disruptoivia startupeja. Kaava osoittautui kansainvälisestikin menestyksekkääksi. Vuonna 2018 RecoTechissä oli mukana yli 1000 vierailijaa, 150 startupia ja sen aikana järjestettiin yli 500 tapaamista. Tarkat luvut tämän vuoden 2019 osallistujamääristä on vielä julkaisematta, mutta jotain RecoTechin kiinnostavuudesta kertoo se, että tapahtuma oli loppuunmyyty.

Mercuri Urvalin paneelikeskustelussa paneuduttiin rakennusalan rekrytointeihin

Mercuri Urval osallistui vuoden 2019 RecoTechin Talent Track –osioon kehittyvän alan rekrytointinäkökulmalla. Hiljattain teknologia-alalle Mercuri Urvalista siirtynyt Hannu-Matias Nurmi piti ensin keynote-aloituspuheenvuoron, minkä jälkeen Sanja Hovilainen johti puhetta paneelikeskustelussa kehittyvän rakennusalan rekrytointien haasteista ja mahdollisuuksista. 

Hannu-Matias esitteli aloituspuheenvuorossaan muun muassa seuraavia vinkkejä rekrytointeihin, jotka pätevät niin työnhakijalle kuin työnantajallekin:

  • Tiedä tarkalleen mitä haluat,

  • Aloita työnhaun toimenpiteet jo ennen akuuttia tarvetta,

  • Kasvata ja ylläpidä verkostojasi.

Aloituspuheenvuoron jälkeen jatkettiin paneelikeskustelulla, jonka pääaiheena oli ”Dos and don’ts of job seeking”. Panelisteina mielenkiintoisessa keskustelussa oli neljä kokenutta HR-ammattilaista rakennus- ja kiinteistöalalta: Marja Konsti, Sitowise, Niina Ruusela, CBRE, Pia Carlberg, Newsec sekä Pauliina Ristimäki, YIT. 

Suuri kiitos kaikille panelisteille mielenkiintoisesta keskustelusta!

Hannu-Matias Nurmen keynote-puheenvuoro RecoTechissä ennen Mercuri Urvalin vetämää paneelikeskustelua.

Hannu-Matias Nurmen keynote-puheenvuoro RecoTechissä ennen Mercuri Urvalin vetämää paneelikeskustelua.

Rakennusalan haasteet digiosaajien houkuttelussa 

Rakennusala on maineeltaan yksi hitaimmista muuttujista digitalisaation hyökyaallon vyöryessä toimialojen yli. Vaikka ala ei ehkä ole ollut nopein starttaaja, niin muiden toimialojen etumatkaa kurotaan nyt kovaa vauhtia kiinni kehittämällä moderneja palveluita sekä muuttamalla prosesseja sähköiseksi ja automatisoiduksi. RecoTechin kaltaiset tapahtumat todistavat, että valtavaa muutosta tapahtuu ja rakennusalalle tarvitaan lisää uudenlaisia osaajia myös alan ulkopuolelta. 

Hitaan startin varjopuolena koko ala on saanut turhankin vahvan konservatiivisuuden leiman, mikä on saattanut vaikeuttaa digiosaajien palkkaamista rakennusalalle. Näkevätkö digialan osaajat vieläkään rakennus- ja kiinteistöalaa riittävän kiinnostavana ja houkuttelevana? 

Kuinka houkutella oikea talentti tehtävään?  

Avoimessa haussa suurimmat ja tunnetuimmat työpaikkailmoitusten verkkoportaalit ovat edelleen tärkeässä roolissa. Sen sijaan on huomattava, että monesti avoimella haulla ei saada kaikkia potentiaaleja kiinni.

Suorahaun rooli onkin nostanut jatkuvasti suosiotaan myös alempien tasojen avainrooleihin, kuten digiosaajiin, joissa vaaditun potentiaalin omaavia osaajia on vähän, mutta hyvän työntekijän arvo suuri. Suorahakukonsultti kykenee omista tietokannoistaan hakemaan oikean profiilin osaajia laajalla otannalla ja houkuttelemaan heitä haastatteluun hyvästäkin työpaikasta. Yhä useampi työpaikka täytetäänkin menestyksekkäästi täysin ilman avointa hakua.

Nuoren tulevaisuuden menestyjän hakemisessa myös oppilaitosyhteistyöt ovat osoittautuneet hyväksi tavaksi etsiä oikeita henkilöitä tärkeisiin tehtäviin. Esimerkiksi antamalla opiskelijoille valmiita opinnäytetöiden aiheita saadaan molempia osapuolia hyödyttävällä mallilla löydettyä ja palkattua valmistuvia opiskelijoita suoraan yrityksiin valmistumisen jälkeen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon unelmien työpaikkaa jahdatessa?

Entä kuinka hakijan tulisi toimia, kun sen unelmien työpaikan ilmoitus sitten ilmestyy ilmoitusportaaliin tai suorahakukonsultti soittaa ja houkuttelee mukaan hakuprosessiin?

Tärkeimmät seikat työnhaussa eivät ole muuttuneet. Tärkeintä on miettiä kuinka työnantaja – tai rekrytointikonsultti – hakemuksia lukee ja mitä työhakijalta odotetaan. On tärkeää olla oma aito itsensä, mutta paras tapa valmistautua hakemiseen on miettiä valmiiksi miten voisi parhaiten kiteyttää omaa osaamistaan ja yritykselle tuomaansa lisäarvoa..

CV on toki yhä tärkeä osa hakemusta, mutta tätäkin tärkeämpää on työnhakijan motivaation näkyminen työhakemuksessa ja haastattelussa. Panostamalla kunnolla hakemuksen avoimen osan kirjoittamiseen ja sanoittamalla selkeästi motivaatiosi ja kiinnostuksesi juuri tätä kyseistä  työpaikkaa kohtaan lisää suuresti todennäköisyyttä, että yritys kiinnostuu sinusta.


Teksti: Sanja Hovilainen

Sanja Hovilainen on toiminut Mercuri Urvalissa konsulttina vuodesta 2008 lähtien, työskenneltyään sitä ennen 11 vuotta telecom-sektorilla. Satojen kotimaisten ja kansainvälisten rekrytointien lisäksi Sanja on osallistunut erilaisiin Talent Management -hankkeisiin, erikoistuen etenkin organisaatioiden sisäisiin potentiaalikartoituksiin. Sanja on erikoistunut kiinteistö- ja rakennusalaan sekä julkisen sektorin palvelemiseen. Coaching on lähellä Sanjan sydäntä ja hän on suorittanut ICF:n myöntämän ammatticoachin sertifikaatin.

Edellinen
Edellinen

Palveluesittely videolla: Professional Recruitment

Seuraava
Seuraava

Ajatusharhat vaikuttavat rekrytointipäätöksiin