Amerikan kirjeenvaihtaja, blogi #3: 5 vinkkiä USA:n markkinoille tähyävälle tai siellä jo toimivalle yritykselle
Suomi elää viennistä. Kansantaloutemme saa ulkopuolista pääomaa ulkomaisilta luotottajilta, maahan tulevilta turisteilta tai viennistä. Vienti elättää suomalaisia suoraan tai välillisesti. Idän kauppa on romahtanut vuosiksi, ellei vuosikymmeniksi Venäjän hyökkäyssodan seurauksena ja myös suomalaiset yritykset tähyävät nyt entistä tarkemmin länsimarkkinoille.
Vanha sananlasku kysyy: ”Milloin on paras aika istuttaa puu?”, ja vastaa itse: ”50 vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt”.
Nato-jäsenyytemme, erittäin valovoimainen Sanna Marin ja maailman onnellisin kansa ovat olleet kolme pääteemaa Suomesta USA:n mediassa tänä vuonna. Suomalaisten yritysten on viimeistään nyt panostettava USA:n markkinaan, sillä USA tuottaa noin neljänneksen maailman BKT:stä ja markkinapotentiaali on siten valtava. Alla viisi neuvoa USA:n markkinoille tähyäville tai kenties täällä jo toimiville yrityksille. Ja lopussa AI:n antamat vinkit.
Oikeat ihmiset oikeilla paikoilla, läsnä USA:ssa.
USA:n markkina on erittäin kilpailullinen. Markkinassa toimijat, asiakkaat, kumppanit ja kilpailijat ovat fyysisesti läsnä edistämässä liiketoimintaansa. Voit lähettää tänne osaajan Suomesta tai hakea paikallisen, markkinaa jo tuntevan talentin. Menestyminen etänä on hyvin, hyvin, hyvin vaikeaa.
2. Opiskele markkinoita, mahdollisuuksia ja toimialakeskittymiä.
Yhdysvallat ei ole vain yksi valtio, vaan maanosa, joka koostuu yli 50 valtiosta, 380 kaupunkialueesta ja 3200 kunnasta. Yksistään New Yorkin talousalue vastaa Italian kansantalouden kokoa. Los Angelesin metropolialue on noin Espanjan kokoinen ja Chicagon talousalue Sveitsin. USA:sta löytyy myös useita toimialakeskittymiä: rahoitusala on keskittynyt pääosin New Yorkin ja Chicagon alueille. Washington DC:n ympäristössä löytyy mm. USA:n puolustushallinto, jonka budjetti vuodelle 2023 on 730 miljardia dollaria ja puolustushallinnon budjetista hankintojen osuus on merkittävä (Suomen budjetti 2023 n. 81 mrd. euroa). Texas on öljyn ja maakaasun, mutta myös korkean teknologian sekä uusiutuvan energian keskus. Osavaltiot ovat hyvin itsenäisiä verotuksessa ja lainsäädännössään ja niiden lait poikkeavat toisistaan huomattavastikin. Mm. Texasissa laki kieltää yksityishenkilön työn verotuksen kokonaan, eikä yrityksetkään maksa tuotoistaan veroja. Osavaltiolla on myös erilaisia tukipaketteja uusille yrityksille.
3. Älä odota täydellistä aikaa, toimi nyt.
Suomalaisilla yrityksillä saattaa joskus olla tarve kehittää tuotettaan tai palveluaan jopa liian hyväksi. Olen kuullut usean toteavan suomalaisten tuotteiden sekä palveluiden hakkaavan kilpailijansa laadullaan ja olisivat kenties menestyneet markkinoille aikaisemminkin. Tunnista vahvuutesi ja markkina-alueet, joissa uskot asiakkaitasi olevan sekä joissa menestyksen edellytykset ovat hyvät. Focus-alueesi voi olla hyvinkin rajattu, sen potentiaali saattaa kuitenkin olla merkittävä ja riittävä kasvuun.
4. Vapauta myynnin voima!
Tarvitset paikanpäälle myynti- ja markkinointihenkisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita, halukkaita ja kykeneviä verkottumaan, tapaamaan potentiaalisia asiakkaita sekä kertomaan tarinaasi uudelleen ja uudelleen. Erilaisia tilaisuuksia ja mahdollisuuksia verkottua sekä markkinoida on paljon ja ne on osattava sekä haluttava hyödyntää.
5. Valmistaudu myös odottamattomaan.
Toisen sanonnan mukaan jokin vaikea asia ei kenties ole pikamatka vaan maraton. USA:ssa toiminnan käynnistyminen ja menestyminen ei kenties ole maraton, vaan ultra-pitkänmatkan juoksu, joka voi kestää vuosikymmeniä. Projektiin tulee valjastaa yrityksen omistajat, hallitus, johtoryhmä ja osaajat. Apua on tarjolla: itselläni on kontakti mm. ”U.S. Small Business Administration support”-centerissä, joka auttaa maahan saapuvia ja tänne investoivia Pk-yrityksiä. Verkostossani on myös paikallinen lakimies, joka erittäin kohtuullisella korvauksella auttaa suomalaisia yrityksiä paikallisissa laeissa ja sopimuksissa. Lopuksi kolmas ja viimeinen slogan: “Dream it plan it do it!”
Tiedustelin myös AI:lta näkemystä aiheesta:
“What should European company consider, when entering to the US market?
Understand the market
Develop a strong brand and messaging
Secure appropriate legal and regulatory approvals
Choose the right location
Build a strong distribution network
Hire local expertise”
Kirjoitan blogisarjassani kokemuksistani, havainnoistani ja ajatuksista USA:ssa. Mielellään voit lähettää kommentteja, ideoita ja ajatuksiasi blogisarjasta tai aiheesta yleensä.
Hyvää kesää 2023 meille kaikille!
Markku Leskinen
Washington DC, USA
Markku.leskinen@mercuriurval.com | + 1 240 789 7175