Voiko epäsopiva johto olla esteenä yhtiön myynnille?

Millaisella painoarvolla yhtiön johtoa tarkastellaan yhtiökaupan yhteydessä? Kannattaako epäsopiva johto laittaa vaihtoon ennen vai jälkeen yrityskaupan?

Näihin kysymyksiin Krista Widing vastaa Mercuri Urvalin toimeksiantona tehdyssä maisterintutkielmassaan. Tässä blogisarjassa kurkistamme tutkimuksen tuloksiin ja johdon vaihtuvuuteen suomalaisten buyout-sijoitusten yhteydessä. Teksti on blogisarjan ensimmäinen osa.

Tutkimus: Johdon vaihtuvuus yrityskaupan yhteydessä

Widingin maisterintutkielma toteutettiin Elisa Puolakan ohjaamana Mercuri Urvalille. Aiempi tutkimus aiheesta on keskittynyt suurelta osin Yhdysvaltojen markkinaan ja julkisten ja yksityisten tahojen välisiin kauppoihin.

Tutkimuksen painopisteenä oli ymmärtää johtamisen arviointimenetelmiä ja tarkastella johdon vaihtuvuutta buyout-sijoitusten yhteydessä Suomen markkinassa. Tutkielma toteutettiin jatkotutkimuksena vuonna 2017 toteutetulle vastaavalle tutkimukselle.

Tutkimuksessa havaittiin, että toimivan ja tehokkaan johtoryhmän merkitys korostuu etenkin silloin, kun yritys käy läpi rakennemuutoksia tai muita merkittäviä murroksia – esimerkiksi yrityskauppaa. MU:n Elisa Puolakka on huomannut saman toteutuvan myös käytännössä työssään suomalaisten johtajien parissa.

Pienen yhtiön epäpätevä johto voi estää yrityskaupan

Yhtiökoko vaikuttaa merkittävästi siihen, millä painoarvolla epäsopivaa johtoa tarkastellaan yrityskaupan yhteydessä. 

Keskikokoisissa ja suurissa yhtiöissä epäpätevänä pidetty johto on harvoin esteenä neuvottelujen jatkumiselle ja kaupan toteutumiselle. Yritysostojen yhteydessä keskitytään tunnistamaan johdon korvaustarpeet jo arviointivaiheessa, jotta vaihdokset voidaan toteuttaa heti investoinnin jälkeen. Arvonluonti omistusaikana maksimoidaan, kun epäsopiva johto korvataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sijoitusta.

Vaikka esimiesarviointi olisi tehty hyvin jo ennen kauppaa, yllätykset esimerkiksi esimiesten vuorovaikutustaidoissa eivät ole harvinaisia. Johdon todelliset taidot ja kyvyt voidaan nähdä vasta, kun heidän toimintaansa yrityksen arjessa tarkastellaan.  

Pienten yritysten kohdalla tilanne on varsin toinen – johtajuusarvion tulokset voivat jopa pysäyttää yrityskaupan.

Pienissä yritysostoissa johdon arvioinnin painopisteenä on siis selvittää, onko kohdeyrityksen johto riittävän vahva, jotta yhtiöön kannattaa sijoittaa. Mikäli johtajiston kyvykkyydessä nähdään merkittäviä puutteita, voi diili jäädä jopa toteutumatta.

Milloin aika on oikea johdon päivittämiselle?

Omistajavaihdoksen myötä yhtiön johto päivittyy tai vahvistuu lähes aina. Osana tutkimusta määriteltiin kolme yleisintä aikaa johdon vaihtamiselle kaupan yhteydessä.

Yleisimmissä tapauksissa johdon suoritusta tarkastellaan hetken aikaa kaupan jälkeen ja tarvittavat, esimerkiksi muutamien johtajien vaihdokset, toteutetaan 2–3 kuukauden kuluttua. Mikäli vaihdoksia venytetään tästä pidemmälle, riski liian myöhäiselle asioihin puuttumiselle kasvaa.

Toisinaan onnistuneita vaihdoksia toteutetaan myös heti kaupan jälkeen. Kolmantena vaihtoehtona vaihdokset toteutetaan vasta siinä vaiheessa, kun voidaan todeta, ettei johtajapositioissa olevien henkilöiden kompetenssi enää riitä – tai kun he itse toteavat, ettei oma kyvykkyys enää riitä.


MU:n asiantuntijoiden avulla varmistat, että organisaatiosi menestyy entistä paremmin nyt ja tulevaisuudessa. Toimimme apunasi yritystoiminnan kaikissa vaiheissa ja autamme valitsemaan, arvioimaan ja kehittämään johtajiasi.

Ota yhteyttä:

Elisa Puolakka | elisa.puolakka@mercuriurval.com | +358407131583

 

Teksti: Krista Widing

Management turnover, selection, and assessment in Finnish private equity buyouts

2023 Department of Finance and Economics, Hanken School of Economics (Helsinki)

Edellinen
Edellinen

Amerikan kirjeenvaihtaja, blogi #3: 5 vinkkiä USA:n markkinoille tähyävälle tai siellä jo toimivalle yritykselle

Seuraava
Seuraava

Kunnanjohtaja on kävelevä käyntikortti, markkinoija ja kuuntelija