Strategiatasolta käytäntöön – Kuinka vastuullisuutta johdetaan vuonna 2023?
Artikkeli on ensimmäinen osa vastuullisuusjohtamisen blogisarjaamme. Blogisarja perustuu julkaisemaamme selvitykseen How to lead sustainability – Sustainability Report 2023.
Selvitys: Vastuullisuuspositiot suomalaisissa yrityksissä
Vuonna 2021 sukelsimme vastuullisuuden syvään päätyyn, kun pääsimme keskustelemaan suomalaisten vastuullisuusjohtajien kanssa heidän positiostaan ja vastuullisuusjohtamisen tilasta. Käytyjen keskustelujen pohjalta kävi ilmi, että yritysmaailmassa otettiin parhaillaan suurta vastuullisuusloikkaa. Vastuullisuus oli noussut vahvasti osaksi yritysten strategiaa – toisaalta askel strategiasta kohti käytäntöä on suurimmalla osalla vasta edessä.
Kahden viime vuoden aikana vastuullisuuskenttä on kasvanut uusiin uomiinsa. EU-tason vaatimusten ja valtion, kansalaisten sekä sijoittajien luoman paineen myötä vastuullisuus on nyt erottamaton osa yritysten arkipäivää.
Vuosina 2024 ja 2025 voimaan astuvat EU:n vastuullisuusraportoinnin velvoitteet tulevat koskemaan toimitusketjujen kautta myös pienempiä yrityksiä, minkä vuoksi velvoitteisiin on syytä reagoida nyt.
Tämä kävi ilmi kevään 2023 aikana toteuttamistamme uusista haastatteluista suomalaisten vastuullisuusjohtajien kanssa. Halusimme selvittää mihin suuntaan suomalaiset vastuullisuuspositiot ovat kahden vuoden aikana muovautuneet. Koostimme käydyistä keskusteluista ja niiden tuloksista vastuullisuusselvityksen.
Viime vuosien muutokset vastuullisuuspositioissa:
1 Vastuullisuusjohtaminen on tiedolla johtamista
Yksi suurimmista vastuullisuusalaa puhuttaneista tekijöistä on EU-taksonomia, joka luo perustan kestäville rahoitus- ja investointikohteille. Pian voimaan astuu myös EU:n kestävyysraportoinnin direktiivi, CSRD, joka tuo uusia velvoitteita raportointiin jo vuonna 2024.
Uusien velvoitteiden myötä yrityksissä opetellaan nyt mittaamaan vastuullisuutta aiempaa tarkemmin, kun dataa kerätään, mitataan ja hyödynnetään uusien kriteerien mukaisesti. Samanaikaisesti yritysten sisällä palkitaan nyt vastuullisuuden onnistumisista, sillä tarkka mittarointi mahdollistaa myös palkitsemisjärjestelmien kehityksen.
2 Askel ylöspäin – vastuullisuusjohtaja on tärkeä sparrailupari toimitusjohtajalle
Tutkimusten mukaan vastuullisuustavoitteet saavutetaan yrityksissä tehokkaimmin silloin, kun vastuullisuusjohtajat raportoivat työssään suoraan toimitusjohtajalle. Vastuullisuuden tulee olla säännöllisesti johtoryhmän agendalla. Vastuullisuusjohtajat istuvat nyt itse yhä useammin osana johtoryhmää.
Kun ensimmäisiä vastuullisuusjohtajia rekrytoitiin yrityksiin, vastuullisuusjohtajat sijoitettiin usein osaksi viestintä- tai hr-tiimiä. Positio yritysten sisällä on muuttunut viime vuosina ja vastuullisuushenkilöt työskentelevät nyt aiempaa läheisemmässä yhteistyössä esimerkiksi talous- ja hankintaosaston sekä liiketoiminnan kehitystiimien kanssa. Myös tämä johtuu suurelta osin uusista rahoituskriteereistä, jotka astuvat voimaan EU-taksonomian myötä. Erityisesti koetaan, että vastuullisuusjohtajan on oman asiantuntemuksensa lisäksi myös ymmärrettävä yrityksen liiketoimintaa.
3 Myös hallituksiin kaivataan vastuullisuusosaajia
Vastuullisuus on säännöllisesti hallitusten pöydillä ja liiketoimintayksiköt ovat aktiivisesti mukana ottamassa konkreettisia askelia eteenpäin. Hidasteena toimii usein hallituksen tai johtoryhmän jäsenten tiedon puute – osa vastuullisuusjohtajista kokee, ettei heitä tämän seurauksena haasteta riittävästi, eikä toivottua keskustelua aiheista synny.
Myös hallituksiin kaivataan nyt liiketoimintalähtöisiä vastuullisuusammattilaisia, joiden avulla keskustelu ja tavoitteet voidaan nostaa seuraavalle tasolle.
Kestävyyttä ja monimuotoisuutta edistävään työhön vaaditaan jälleen uudenlaista osaamista: pelkkä intohimo ja muutosjohtamisen taidot eivät enää yksin riitä. Vastuullisuustiimeihin etsitään nyt sosiaalisen vastuullisuuden, liiketoiminnan, EU-taksonomian, biodiversiteetin, teknologian ja datanhallinnan, tai kaikkien näiden osa-alueiden sisältöä työssään hallitsevia ammattilaisia.
Teksti: Sanna-Mari Muukka & Tarja Oinonen
Lisätiedot selvityksestä How to lead sustainability – Sustainability Report 2023:
Sanna-Mari Muukka | sanna-mari.muukka(at)mercuriurval.com | +358 44 5071633
Tarja Oinonen | tarja.oinonen(at)mercuriurval.com | +358 50 5314864