Ajuri vai jarru – Hallituksen rooli yhtiön vastuullisuuden edistämisessä
Artikkeli on kolmas osa viisiosaista Vastuullisuusjohtamisen vaikuttavuus -blogisarjaamme
Vastuullisuus on noussut lyhyessä ajassa osaksi yhä useampien yhtiöiden strategiaa. Onnistuneen vastuullisuustyön taustavoimana seisoo usein yhtiön hallitus. Toisaalta puheenjohtajan tai hallituksen hitaus reagoida vastuullisuuden vaatimuksiin voi jarruttaa vastuullisuusjohtajan rekrytointia, tai jopa koko yhtiön kehitystä aiheen tiimoilta.
”Hallituksella on kaikista suurin rooli vastuullisuuden tukemisessa, jotta aihe saadaan kytkettyä kaikkeen tekemiseen – budjetoinnista viestintään.”
Hallitus hidastaa tai kannustaa
Haastattelimme kolmeakymmentä suomalaista vastuullisuusjohtajaa vastuullisuustyön ajureista alkutalvella 2021. Vastuullisuusjohtajat kuvasivat hallituksen ja johdon roolia vastuullisuuden edistämisessä ensisijaisen tärkeäksi. Hallituksen ja johdon tuki kuitenkin vaihteli haastateltavien edustamissa yrityksissä.
Osassa yrityksistä hallitus tarjoaa vastuullisuuden edistämiselle vahvan tuen ja selkärangan – toisissa vastuullisuuden siirtyminen strategiaan on vaatinut hallituksen vaihtumisen.
Vastuullisuusasiat päätyvät hallituksen käsittelyyn usein esimerkiksi laajojen yhteistyöhankkeiden myötä. Jos puheenjohtajalla on vahva näkemys vastuullisuuden tärkeydestä, tekeminen on usein hyvin strategista alusta alkaen.
Haastattelemamme vastuullisuusjohtajat peräänkuuluttivat hallitukselta konkreettisia toimia vastuullisuuden tukemiseksi. Esimerkiksi vastuullisuuden tuominen strategiaan, palkitsemiseen, budjettiin ja päätöksentekoon nähtiin vaikuttavina keinoina, joilla hallitus voisi omassa roolissaan edistää vastuullisuutta. Monet toivoivat aiheen huomioimista myös yrityksen arvopohjan ja eettisten periaatteiden tarkastelussa.
”Kun vastuullisuusstrategia esiteltiin hallitukselle, sieltä tuli välittömästi tukea.”
Vastuullisuusjohtajan suora yhteys johtoryhmään
Yleensä vastuullisuusaiheita käsitellään yritysten johtoryhmissä kvartaaleittain tai muutaman kerran vuodessa. Muutamissa yrityksissä vastuullisuus nousee johtoryhmän pöydälle vain kerran vuodessa, strategian käsittelyn yhteydessä.
Vaikka vastuullisuusjohtaja- tai päällikkö ei aina itse kuulu yhtiön johtoryhmään, he käyvät raportoimassa säännöllisesti johtoryhmässä. Jokainen johtoryhmän jäsen voi omassa roolissaan edistää teemaa merkittävästi, minkä vuoksi yhteistyö johtoryhmän kanssa on olennainen osa tehtävässä toimimista.
Osa haastattelemistamme vastuullisuusjohtajista kertoi liittoutuneensa jonkun johtoryhmän jäsenen kanssa asian vauhdittamiseksi.
Erilaiset koulutukset ja työpajat johtoryhmälle auttavat yhteisen ymmärryksen synnyttämisessä, jotta keskustelu aiheesta sujuu jouhevammin.
”Aluksi keskustelua piti taustoittaa tosi paljon, oli eriäviä äänenpainoja. Piti panostaa paljon keskusteluun ja tarjota tutkimuksia taustaksi.”
Kaikki haastateltavat korostivat sitä, että vastuullisuusstrategian ja yhtiön strategian tulee kulkea aina käsi kädessä. Toteutettujen vastuullisuustoimien ja niin kutsutun vastuullisuusloikan myötä tämä usein tänä päivänä toteutuu, vaikka historiassa vastuullisuudelle onkin ollut haastavaa saada riittävästi painoarvoa.
Lisätiedot selvityksestä Vastuullisuusjohtamisen rooli ja vaikuttavuus – Selvitys vastuullisuusjohtamisesta yritysten strategisena toimintona (Tarja Oinonen & Eveliina Sainio):
Tarja Oinonen | tarja.oinonen@mercuriurval.fi | +358 50 5314864
Tutustu myös aiempiin vastuullisuussarjan blogeihimme: