Vastuullisuusjohtajan työ on haasteiden ylittämistä

Artikkeli on neljäs osa viisiosaista Vastuullisuusjohtamisen vaikuttavuus -blogisarjaamme

vastuullisuusjohtajan työ

Vastuullisuus on laaja aihekokonaisuus, jonka ihmiset ymmärtävät hyvin erilaisilla tavoilla. Työ kattavan aihepiirin parissa on haastava kokonaisuus. Matkan varrelle mahtuu monia esteitä, kun vastuullisuutta pyritään ensimmäistä kertaa viemään osaksi yhtiön strategiatyötä.

Haastattelimme vastuullisuusjohtajia vuodenvaihteessa 2021 ja kokosimme yhteen yleisimpiä kipukohtia, jotka ovat toimineet vastuullisuuden edistämisen haasteina yrityksissä.

”Aika paljon on kuplaa, jossa vastuullisuusihmiset pitävät yllä keskustelua ja ovat kiinnostuneita toistensa vastuullisuusraporteista.”

#1 Mitä vastuullisuus tarkoittaa?

Sanapilvi vastaajien yleisimmin mainitsemista haasteista vastuullisuustyössä

Sanapilvi vastaajien yleisimmin mainitsemista haasteista vastuullisuustyössä

Yksi isoimmista haasteista vastuullisuustyössä on se, että vastuullisuus on aihepiirinä vieras, ja termin ymmärretään tarkoittavan hyvin erilaisia asioita. Harva ymmärtää vastuullisuuden olevan laaja kokonaisuus ­– toisaalta termi on monelle haastava ymmärtää juuri aiheen kattavuuden takia.

Vastuullisuusjohtajat kokevat usein, ettei yritysten johdolla ole tarvittavaa ymmärrystä tai niin kutsuttua vastuullisuuden lukutaitoa. Tällöin aiheesta ei myöskään kommunikoida riittävästi organisaatiossa.

Yksi vastuullisuusjohtajan tärkeimmistä tehtävistä onkin luoda yhtiöön yhteistä ymmärrystä siitä, mitä vastuullisuus tarkoittaa ja mitkä ovat sen tärkeimpiä osa-alueita.

#2 Viestintä

Vastuullisuusjohtajat ovat usein epävarmoja siitä, kuinka ulkopuolisille sidosryhmille tulisi viestiä vastuullisuudesta. Samalla viestintä jää helposti muiden kiireiden varjoon. 

Vastuullisuuden aihepiirin ympärillä velloo vielä tänäkin päivänä paljon epätietoisuutta ja jopa ennakkoasenteita.

Vastuullisuusviestinnän tehtävänä on paitsi vaikuttaa, myös opettaa. Viestijältä vaaditaan tarkkuutta, herkkyyttä ja alan tuntemusta. Usein vastuullisuusjohtajilla on viestinnän tai markkinoinnin alan taustaa, minkä pidettiin merkittävästi helpottavan aiheen edistämistä.

#3 Toimeenpaneminen

Jos vastuullisuutta ei ole jalkautettu yrityksen sisällä yksiköiden omiin ohjelmiin, mitään ei tapahdu.

Vastuullisuusjohtajat kertoivat johtamisen olevan vaikeaa tilanteissa, joissa päätösvaltaa on hyvin rajallisesti. Osa haastettelluista henkilöistä mainitsi hankaluudeksi sen, että kaikki johtoryhmäläiset eivät ole sitoutuneita vastuullisuuteen. Vasta johdon sitouttamisen jälkeen asiaa voidaan ryhtyä viemään eri organisaation osien agendalle.

”Tärkeintä on, että johto pitää tätä aihetta todella tärkeänä. Silloin ei tarvitse vakuutella, eikä luoda päälle liimattuja myyntipuheita.”

Vastuullisuusjohtajat kokivat, että yhtiössä ei aina ymmärretä tekemisen määrää, eikä sitä suhteuteta resursseihin. Vaikka vastuullisuusjohtaja olisi kuinka kunnianhimoinen työssään, resurssien puute vie aina tilaa kasvulta. Yli äyräiden paisuva kiire vaikuttaa myös työn mielekkyyteen ja motivaatioon.

mercuri urval kuvapankki

#4 Ei pikavoittoja

Vastuullisuus ei tuo yrityksille pikaisia tuloksia ja siksi se voidaan kokea haasteena muulle tekemiselle. Vastuullisuus näkyy tuloksissa vasta kärsivällisen tekemisen kautta. 

”Vastuullisuusstrategia on pidempiaikainen kuin liiketoimintastrategia.”

Jos yrityksessä viljellään ajatusmaailmaa, jossa vastuullisuus nähdään hidasteena muulle liiketoiminnalle, asian tärkeyttä on hyvin haastavaa perustella. Vastuullisuusjohtajien mukaan aihe tulee myydä organisaatiolle tarkkaan harkituilla argumenteilla: esimerkiksi median tai kuluttajien luoman paineen ja liiketoimintahyötyjen kautta. 

#5 Raportointi

Useat haastattelemamme vastuullisuusjohtajat kertoivat valtavan raportoinnin määrän olevan suurin haaste käytännön työn tekemiselle. Etenkin pörssiyhtiöissä jokaiselle asiakasryhmälle raportoidaan vastuullisuudesta hieman eri tavalla ja toimialasta riippuen byrokratiaa on paljon.

”Raportointiin menee tosi paljon aikaa. Se vie tosi ison osan ajasta. Olisi parempi tehdä pitkin vuotta eikä yhtenä rutistuksena.”


Lisätiedot selvityksestä Vastuullisuusjohtamisen rooli ja vaikuttavuus – Selvitys vastuullisuusjohtamisesta yritysten strategisena toimintona (Tarja Oinonen & Eveliina Sainio):

Tarja Oinonen | tarja.oinonen@mercuriurval.fi | +358 50 5314864

Tutustu myös aiempiin vastuullisuussarjan blogeihimme:

Osa 1: Yrityksissä tehdään nyt vastuullisuusloikkaa

Osa 2: 5 vinkkiä vaikuttavaan vastuullisuusjohtamiseen

Osa 3: Ajuri vai jarru – Hallituksen rooli yhtiön vastuullisuuden edistämisessä

Edellinen
Edellinen

Mistä on tulevaisuuden vastuullisuusjohtaminen tehty?

Seuraava
Seuraava

Ajuri vai jarru – Hallituksen rooli yhtiön vastuullisuuden edistämisessä