Alanvaihtajan tunnustuksia, osa 1

Monet siitä haaveilee, harva kuitenkaan toteuttaa unelmaansa tai kartoittaa mahdollisuuksiaan.

alanvaihtaja

Ja totta, se on hullun hommaa. En suosittele kenellekään, jolle turvallisuus on tärkeämpää kuin seikkailu tai vihaat yllätyksiä matkan varrella. Toisaalta, jos olet seikkailija, eikä suunnitelmallisuus ole vahvuutesi, voit päätyä harhailemaan takaisin lähtöruutuun ja vanhoihin kuvioihin. Alanvaihtajan matka on yllätyksiä täynnä ja perille pääseminen on vain yksi mahdollisista palkinnoista.

Itse vaihdoin alaa vaatekaupan ja –valmistuksen puolelta suorahaku- ja rekrytointibisnekseen  ja olen muutokseen tyytyväinen. Syitä  vaihtamiseen oli monia; työt sellaisenaan päättyivät, eikä mikään alan tehtävistä tuntunut sillä hetkellä  omalta. Oli hyvä hetki pysähtyä ja pistää palikat uuteen järjestykseen. Miettiä mikä minua kiinnostaa, mihin osaamiseni on jalostettavissa, mitä lisätaitoja tarvitsen, mikä motivoi... Tähän matkaan meni pari vuotta. Siinä ajassa ehdin miettiä erilaisia vaihtoehtoja, kysellä ja saada vastauksia, opiskella valmentajaksi, luoda uusia verkostoja, juosta muutaman kilometrin, kuulla ihmisten tarinoita työstä, työnhakemisesta, alanvaihtamisesta, turhautumisesta,... ja osallistua lukemattomaan määrään seminaareja ja eventtejä, sekä hakea niitä uusia töitä. Kiirettä piti!

Alanvaihtaminen ei  mielestäni ole heikkohermoisen hommaa. Tarvitset  jotain tai kaikkia näistä: rohkeutta, tiedonjanoa, itsesi likoon laittamista, muutoksen hallinnan taitoja, itseohjautuvuutta, epäonnistumisten sietämistä, riskienhallintaa, myyntitaitoja,  päämäärähakuisuutta, sosiaalisuutta, verkostoja, pitkää pinnaa ja järjestelmällisyyttä, järjenkäyttöä unohtamatta. Suurin piirtein siis kaikkia niitä ominaisuuksia, joita työpaikkailmoituksissa mainitaan toimialasta tai tehtävästä riippumatta.

Kun työpaikat  katoavat, uusia toimenkuvia syntyy ja  työurat pitenevät, kasvaa  alanvaihtajien määrä vääjäämättä. Uskotko, että pysyt  samalla toimialalla koko työurasi? Teetkö vain yhden ammatin uran? Pysytkö samassa työpaikassa vuosikymmeniä? Jo pelkästään yrityksestä toiseen tai sivuavalle toimialalle vaihtaminen kertoo mielestäni  jotain ihmisen kyvyistä nähdä laajemmin, motivaatiosta ja halusta olla mukana tekemässä jotain uutta, vaikuttaa ympäristöönsä.

Kannustan  katsomaan ympärillesi, harkitsit alanvaihtoa tai et. Voit yllättyä siitä, mitä muuta hankkimallasi ammattitaidolla voi tehdä, mihin se taipuu. Pienelläkin määrällä täydennysopintoja voi  muuttaa työuran painopistettä tai vaihtaa kokonaan toimialaa. Riskinä on huomata hukattuja tai olemassa olevia mahdollisuuksia.

Jos sinä, alaa vaihtavana työnhakijana, epäilet välillä itseäsi, niin tekevät monet muutkin ympärilläsi. Ystävät, entiset ja uudet kollegat, rekrytoijat ja yritykset suhtautuvat muutokseen epäillen. Varaudu siihen, että myyntipuheet  ja vastaukset on parempi harjoitella huolella. Perusteleminen  ei lopu senkään jälkeen, kun olet päässyt maaliin, eli onnistunut vaihtamaan alaa. Perustelet päätöstäsi välillä itsellesikin, ihan vaan varmuuden vuoksi. Vaikka olet rypistänyt yhden ison loikan yli toimialarajojen, et ole vielä perillä. Täytyy  jaksaa vielä kerran puurtaa ja tuoda osaamistaan ja motivaatiotaan esille.

Nämä ovat viimeiset hapotuskilometrit  alanvaihtajan matkalla maaliin.Itse onnistuin pääsemään maaliin, mutta en vieläkään tiedä mitä nurkan takana odottaa ja mitä minusta tulee isona. Itsestäänselvyydet ovat kadonneet matkalla, enkä yhtään ihmettelisi, jos teen vielä sen kolmannen tai neljännen irtioton. Muutosten tekemisen kynnys on madaltunut uhkaavasti. Matka tähän pisteeseen on kuitenkin ollut itselleni se paras palkinto.


Teksti: Tarja Oinonen

Tarja on aloittanut työskentelyn Mercuri Urvalin Helsingin toimistolla tammikuussa 2017. Aikaisemman työkokemuksensa kautta Tarjalla on vahva osaaminen vähittäiskaupan toimialasta, mikä tulee olemaan hänen fokusalueensa myös konsulttityön osalta Mercuri Urvalilla. Hänen tavoitteenaan on luoda pitkän tähtäimen liikesuhteet, jotta paras mahdollinen palvelu ja tulokset toteutuvat sekä asiakkaille että kandidaateille. Rekrytoinnin ja suorahaun asiantuntijapalveluiden lisäksi Tarjalla on tavoitteena erikoistua Talent Management -palveluihin syventääkseen ammatillista osaamistaan erityisesti kaupan alan konsultoinnin asiantuntijana.

Ennen siirtymistään Mercuri Urvalille Tarja on luonut kattavan uran suomalaisen vaateteollisuuden ja vähittäiskaupan kansainvälisissä tehtävissä sekä Suomessa että Kiinassa. Työtehtäviin on kuulunut ostamista, tuotekehitystä, uusien materiaalien ja toimittajien kartoittamista, sekä tuotannon tarkistamista.

Edellinen
Edellinen

Mihin teidän yrityksenne laajentuu seuraavaksi?

Seuraava
Seuraava

Arvopohdinta auttaa löytämään merkitystä