Mihin teidän yrityksenne laajentuu seuraavaksi?

Globalisaatio ja kansainvälinen ulottuvuus näkyy yrityksemme liiketoiminnassa yhä korostuen. Suomesta tilannetta tarkasteltuna olemme viime vuosina tehneet mm. useita johdon ja avainhenkilöiden auditointeja ja kehitysprojekteja suurille kansainvälisille yrityksille eri puolilla maailmaa. Maasta toiseen kohdistuvia suorahaku- ja rekrytointitoimeksiantoja teemme jatkuvasti asiakkaillemme yhdessä eri maiden kollegojemme kanssa,  niin vientinä Suomesta kohdemaahan kuin myös tuontina asiakkaamme kotimaasta Suomeen. Vaikka ajan ja paikan merkitys monessa työssä on vähentynyt työn luonteen, teknologian ja kommunikointiyhteyksien kehittymisen myötä, tuntuu yrityksillä ja ihmisillä olevan edelleen hyvin tärkeätä olla fyysisesti läsnä niillä markkinoilla, joissa halutaan toimia.

kansainvälistyminen

Kotikaupunkini Tampereen Kauppakamari julkaisi keväällä jäsenyritystensä kansainvälistymistä tutkivan selvityksensä tulokset. Niiden mukaan Pirkanmaa on vientimaakunta ja sen yritysten kansainvälistyminen on yhä suunnitellumpaa. Selvityksen mukaan haasteellisimmiksi kokonaisuuksiksi kansainvälistymisessä nähdään myynnin järjestäminen kohdemaassa ja kohdemaan lainsäädännön tuntemus. Kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund kuvaakin, että molemmissa haasteissa yritysten kannattaa hyödyntää konsulttia. Esimerkiksi vain 16 prosenttia selvityksen yrityksistä kokee osaamisensa kohdemarkkinoiden rekrytoinnista olevan hyvällä tasolla.

Kokemuksia kansainvälistymisestä

Kansainvälistyvistä ja maantieteellisesti laajentuvista asiakkaistamme puhuttaessa, meidän tyypillisin toimeksiantomme on auttaa asiakastamme kohdemarkkinoilla nimenomaan myynnin järjestämisessä – esimerkiksi paikallisen myyntipäällikön rekrytoinnissa. Uuden toimipaikan ollessa kyseessä, määritellään tarve usein niin, että ensisijaisesti uusi henkilö vastaa itsenäisesti myynnistä alueella, mutta on kykeneväinen toimimaan tulevaisuudessa aluejohtajana tai maajohtajana oman paikallisen organisaationsa kanssa. Kauppakamarin selvityksen mukaan yritysten kansainvälistyminen on yhä suunnitellumpaa ja moni yritys tekee kirjallisestikin siihen liittyvän strategian. Näemme kuitenkin meidän toimeksiannoissamme, että yritysjohdolla on usein erityisiä, mutta oleellisia kysymyksiä paljon kun lähdetään toteuttamaan kansainvälistymisstrategian mukaisia aktiviteetteja. Millaista osaamista kohdemarkkinoilta löytyy? Miten ja millä keinoin saamme paikallisesti tuntemattomana toimijana rekrytoitua oikean osaajan meille? Mitä meidän tulee ottaa huomioon työsopimusta tehtäessä? Millainen on paikallinen palkkataso? Millaisella yhtiömuodolla meidän kannattaisi toimia kohdemarkkinassa? Tässä muutamia esimerkkejä.

Olen itse saanut toimia sekä suomalaisten asiakkaidemme yhteyshenkilönä tukemassa heidän kasvuaan maailmalle että paikallisena asiantuntijana kansainvälisten asiakkaidemme avainhenkilötarpeissa Suomessa. Uusille markkinoille mentäessä ja ensimmäisiä rekrytointeja tehtäessä on syytä olla nöyrä, mutta määrätietoinen ja varautua tarkentamaan tai välillä jopa muuttamaan suunnitelmia. Kansainvälisissä rekrytoinneissa paikallisen markkinan ja lainsäädännön lisäksi omat erityispiirteensä tuovat tietenkin kulttuuri- ja kielierot. Projektien menestyksekäs edistäminen vaatii usein tiukkaa koordinointia, ajantasaista viestintää ja odotuksien hallintaa eri suuntiin. Kansainvälisessä yrityksessämme yhteneväiset prosessit ja standardit helpottavat toimintaa merkittävästi.

Mercuri Urvalilla juhlimme tänä vuonna 50-vuotista taivaltamme. Meille kansainvälistyminen on ollut myös keskeinen menestyksen ja kasvun mahdollistaja. Olemme kasvaneet orgaanisesti, asiakkaidemme kautta, pienestä paikallisesta toimijasta kansainväliseksi yritykseksi. Noin neljännes Mercuri Urvalin globaalista liikevaihdosta tulee tänään maiden rajoja ylittävästä kansainvälisestä liiketoiminnasta. Suomessa luku on vieläkin isompi. Autamme asiakkaitamme eri puolilla maailmaa, aina siellä, missä meitä tarvitaan. Mihin teidän yrityksenne laajentuu seuraavaksi?


Teksti: Esko Oja

Esko Oja on toiminut Mercuri Urvalissa konsulttina tammikuusta 2013 lähtien. Asiantuntijana ja projektipäällikkönä Esko auttaa asiakkaitaan mm. avainhenkilöiden suorahauissa sekä organisaatioiden muutoksissa, määrityksissä ja arvioinneissa. Ennen Mercuria Esko on työskennellyt mm. liikkeenjohdon konsultoinnissa liiketoiminta- ja ICT-kehityshankkeissa sekä tutkimus- ja kehitystoimialalla strategisen johtamisen ja kansainvälistymisen alueilla. Vapaa-ajalla Eskon voi löytää ulkoilemasta perheen kanssa, hyökkäysalueelta jäähallissa tai karheikosta golf-kentällä.

Edellinen
Edellinen

Millaisia johtajia haetaan yrityksiin nyt?

Seuraava
Seuraava

Alanvaihtajan tunnustuksia, osa 1