Arvosta motivaatiotasi

Mercuri Urvalin blogi täyttää tällä viikolla kolme vuotta, jonka aikana olemme kollegoideni kanssa julkaisseet kymmeniä mielenkiintoisia kirjoituksia. Kiitos teille kaikille – niin aktiivisille seuraajille kuin satunnaisille kävijöillekin! Kasvavan lukijamäärän turvin on hyvä jättää taaperovuodet taakse ja jatkaa kohti seuraavaa virstanpylvästä.

Itse sain kolme vuotta sitten kunnian julkaista blogimme ensimmäisen kirjoituksen. Valitsin tuolloin lempiaiheeni – motivaation. Kolmen hyvin opettavaisen vuoden jälkeen palaan nyt tuohon aiheeseen hieman eri näkökulmasta.

Olen nimittäin tullut siihen tulokseen, että työelämässäkin paljon puhutut arvot ovat itse asiassa yksilötasolla lähes synonyymi motivaatiotekijöille.

Osallistuin viime vuonna International Coaching Federation –sertifiointiin valmistavaan koulutukseen, missä puhuttiin paljon ”Value Based Coaching” -menetelmästä. Harjoitellessamme tunnistamaan coachattavien henkilöiden arvoja oivalsin, että lähes kaikki ne asiat mistä olen puhunut motivaatiotekijöinä, ovat myös arvoja. Ja vaikka olen työssäni tähänkin asti aina korostanut motivaation merkitystä ihmisen suoriutumiseen, ymmärrän nyt vielä paremmin miksi näin on. Jos ihminen joutuu työssään toimimaan arvojensa vastaisesti, hän ei yritä enää parastaan. Toisin sanoen, hän ei enää motivoidu työstään.

arvot

Nykypäivänä jokainen yritys on määritellyt arvonsa

Tänä päivänä lähes jokainen yritys on määritellyt itselleen arvot. Useimmiten näille listoille päätyy asioita, jotka lähes jokainen ihminen haluaa kokea jollain tavalla omakseen – yhteistyö, vastuullisuus, luottamus, asiakastyytyväisyys, tuloksellisuus, toisten kunnioittaminen, innovatiivisuus jne. Rekrytointitilanteessa työnhakijat tutustuvat yrityksen arvoihin nettisivuilla ja kertovat haastattelussa kokevansa juuri nämä arvot omakseen (ja samalla kymmenien muiden yritysten vastaavat arvot). Fiksu työnhakija uskaltaakin kysyä, miten nämä arvot näkyvät juuri tämän yrityksen päivittäisessä toiminnassa. Ja aidosti arvoihinsa sitoutunut työnantaja pystyy antamaan konkreettisia esimerkkejä arvojen toteutumisesta käytännössä.

Monissa yrityksissä työntekijöiden kokemat arvot eivät kuitenkaan korreloi nettisivuilla lueteltujen arvojen kanssa. Tämä voi johtua monestakin syystä. Saattaa olla, että yrityksen ylin johto on valinnut arvokaupan hyllyltä ostoskoriinsa itseään miellyttävät 4-5 vaihtoehtoa tarjolla olevista parista kymmenestä sloganista, ja lähettänyt ne nätisti powerpointille aseteltuna kaikille työntekijöille tiedoksi. Voi myös olla, että arvot on kyllä huolella yhdessä mietitty, mutta se tehtiin vuonna 1995, kun nipin napin selvittiin laman läpi ja yhteisöllisyys oli ainoa mikä kannatteli jäljelle jäänyttä joukkoa. Maailma on kuitenkin muuttunut, ja todennäköisesti yrityksen nykyinen johto ei edes tiedä miten ko. arvoihin aikanaan päädyttiin – eikä sitä edes kiinnosta, sillä nyt on kiire kehittää liiketoimintaa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Väitän, että totuudenmukaisin kuvaus arvoista saataisiin, kun kysyttäisiin nykyisiltä työntekijöiltä, mitä yrityksen johto arvostaa ja miten se käy ilmi käytännössä. En kuitenkaan ole yhtään varma, onko monenkaan yrityksen johto valmis katsomaan näin rajusti peiliin.

Yksilön arvoilla on syvällisempi merkitys

Yksilötasolla arvoilla on kuitenkin syvällisempi merkitys. Ne ovat kunkin henkilön käsitys tärkeinä pidetyistä asioista ja keskeinen osa minäkuvaa. Siksi omien arvojen tunnistaminen ja toteuttaminen auttaa voimaan hyvin. Kun tietää mitä aidosti arvostaa, on helpompi tehdä valintoja elämässä ja asettaa itseään motivoivia päämääriä. Tämä ei kuitenkaan ole aina helppoa. Jos ei ole (vielä) tunnistanut omia arvojaan, voi vahingossa ajautua tavoittelemaan ympärillään olevien ihmisten tai organisaation arvostamia asioita. Tällöin saattaa pahimmassa tapauksessa päätyä toimimaan ristiriidassa omien arvojensa kanssa. Toisaalta arvot eivät myöskään ole kiveen hakattuja, vaan voivat muuttua elämän kuluessa – useimmiten vastoinkäymisten kautta. Silloin on hyvä olla hereillä, käydä rehellistä dialogia vähintään itsensä kanssa ja miettiä vaatiiko muuttuneen arvomaailman mukaan eläminen muita konkreettisia muutoksia.

Omat arvoni ovat selkiytyneet huomattavasti kuluvan vuosikymmenen aikana. Suurelta osin tähän on vaikuttanut minäkuvani kirkastuminen, mutta myös muutokset ja haasteet niin henkilökohtaisessa elämässäni kuin työssäni. Asiat mitä luulin arvostavani vielä 10 vuotta sitten, eivät tunnu enää niin merkityksellisiltä kuin sisimmästäni kumpuavat tarpeet – turvallisuus, luottamus, tasapaino ja hyödyllisyys. Olen huomannut, että jos joku näistä puuttuu, en voi hyvin. Siksi myös pyrin jatkuvasti työssäni auttamaan niin työnhakijoita kuin coachaamiani henkilöitä tunnistamaan omat motivaatiotekijänsä – jokaisella on mielestäni oikeus voida elää ja toimia arvojensa mukaisesti.Miten sitten voi lähteä tutustumaan omiin arvoihinsa? Yksi Suomen johtavista arvotutkijoista, Martti Puohiniemi, viittaa tutkimuksissaan mm. Schwartzin arvokehään ja siinä esiintyvien universaalien arvojen motivaatiosisältöihin. Löysin hiljattain HS:n sivuilta tähän liittyvän arvotestin, jolla saa hyvän ensikosketuksen omaan arvomaailmaan, mikäli sitä ei ole aiemmin aktiivisesti analysoinut.


Teksti: Sanja Hovilainen

Edellinen
Edellinen

Tämän päivän talousjohtaja

Seuraava
Seuraava

Johtamiskulttuurin muutoksen keskellä