Auta kilpailijaa

Pretty Caucasian woman at the beach smiling at camera.

Kilpaileminen on huumaavaa

Jo lapsena järjestimme taloyhtiömme lasten kesken pihaolympialaisia. Joskus tuli jopa pahvista tehty kultamitali. Aina ei tullut, silti kilpailutilanne oli jännittävä. Voittaminen tuo tyydytystä. Onko muiden voittaminen kuitenkaan järkevä ensisijainen tavoite bisneksessä?Strategiatutkijoiden kantaisän Michael Porterin vuonna 1979 luoman viiden kilpailuvoiman mallin myötä liiketoimintaa on lähestytty yhä enemmän kilpailun näkökulmasta. Tavoitteeksi on muotoutunut menestyminen kilpailijoita paremmin: voittaminen.

Kilpailu vaatii kykyä nimetä kilpakumppaninsa

Globalisaatio on tehnyt tästä yhä vaikeampaa. Usein kilpailija tulee kulman takaa, huomaamatta. Kansainväliset verkkokaupat tulevat ja naulitsevat asiakkaat netin ääreen ennen kuin kotimaisen kivijalkakaupan ovipumppuun kiinnitetty kello on ehtinyt kilahtaa. IT-alalla Suomen mittakaavassa suuret yritykset ovat saaneet huomata karvaasti, että kilpailija voi tulla Intiasta saakka. Ciscon toimitusjohtaja John Chambers on todennut: ”We don’t compete against competitors but we compete against market transitions.”Uudet teknologia-alan startupit on rakennettu siten, että niiden markkina-alue ei rajoitu Suomeen. Jos kasvuyrityksen visiona ei ole olla alallaan maailman paras, vaikeutuu rahoituksen hakeminen huomattavasti. Nämä samat startup-yritykset jakavat toisilleen asioita, joita aiemmin olisi pidetty yrityssalaisuuksina, ja sparrailevat ajatuksia keskenään. Ne jopa juhlivat epäonnistumista. Tämä tekee yrityksistä vahvempia.

Määritteleekö sinunkin yrityksesi kilpailijakentän edelleen pihaolympialaisten logiikalla?

Pidättekö kiinni siitä menestyksen reseptistä, jolla asiakkaiden tarpeet on tyydytetty jo vuosikymmeniä? Nautitteko edelleen makeimmin naapurin voittamisesta ja pahvisesta kultamitalista?Tässä ei toki ole mitään väärää.Asiakkaiden tarpeet kuitenkin muuttuvat ja kilpailijasi saattaa jo tietää tästä jotain – sellainenkin kilpailija, jota et edes tunnistanut kilpailijaksi. Ehkä jo huomenna pihaolympialaistesi tennispallonheittoon saattaa osallistua saksalainen ammattikeihäänheittäjä.

Kansainvälisillä markkinoilla menestyminen vaatii suomalaisen osaamisen jakamista

Minkälainen kansainvälistymisstrategia toimii? Mistä löytyvät parhaat paikalliset kontaktit? Mitä kannattaa tehdä itse ja mitä ulkoistaa kumppaneille? Mitä huomioitavaa eri maihin liittyy? Nämä ovat kysymyksiä, joita joku toinen on jo miettinyt. Tietoa jakamalla kaikkien suomalaisten ei tarvitse tehdä samoja virheitä, yleensä kalliita sellaisia.Mitä sinä voisit voittaa sillä, että treenaisit yhdessä kilpakumppaniesi kanssa kansainvälisiä areenoja varten? Mollaatko kilpailijaa vai nostatko oman toimialasi mainetta jakamalla ylpeästi omia parhaita käytäntöjäsi? Minkälaisia vaikutuksia yhteistyöllä voisi olla Suomen viennille?Hannu-Matias Nurmip.s. Mercuri Urval kutsuu kevään aikana suomalaisia kansainvälisesti toimivia digitaalisen teknologian kasvuyrityksiä keskustelemaan kansainvälistymisestä ja jakamaan tähän liittyviä ajatuksia.

Teksti: Hannu-Matias Nurmi

Edellinen
Edellinen

Johtoryhmässä tuhlataan firman kalleinta aikaa

Seuraava
Seuraava

Tervetuloa seuraamaan Mercuri Urvalin blogia!