Johtoryhmässä tuhlataan firman kalleinta aikaa
Johtoryhmässä käytetty aika on yrityksen kalleinta aikaa. Monessa johtoryhmässä kuitenkin tunnetaan turhautumista: kokoukset ovat tehottomia ja niihin valmistaudutaan heikosti. Useissa organisaatioissa johtoryhmä on paisutettu liian suureksi, jolloin se ei toimi tiimimäisesti. Aikaa käytetään informaation jakamiseen, minkä voisi hoitaa tehokkaammillakin tavoilla. Toisaalta iso porukka kokouksessa antaa huonoimmillaan mahdollisuuden piiloutua läppärin kannen taakse lukemaan sähköposteja tai iltapäivälehteä.
Lyhytnäköisyys innovaatioiden ja tulevaisuuden ratkaisujen tulppana
Tiukka taloudellinen tilanne suuntaa keskittymään lyhyen aikavälin tarkkaan seurantaan. Johtoryhmien toiminnassa korostuvat operatiivisen toiminnan seuranta ja korjaavat toimenpiteet. Liika lyhytnäköisyys kuitenkin voi olla innovaatioiden ja tulevaisuuden ratkaisujen tulppana. Johtoryhmä on vastuussa organisaation tulevaisuudesta yhtälailla kuin sen hetkisestä menestymisestä, sen tulee ottaa kollektiivisesti omistajuutta ja pitää tuntosarvet ulkona. Kokouksissa tulisi käyttää enemmän aikaa tulevaisuuden rakentamiseen kuin menneen arviointiin.
Estääkö oman reviirin puolustaminen yrityksen kokonaisuuden näkemisen?
Jokainen johtoryhmän jäsen on oman alueensa arvostettu ammattilainen. Ja valitettavasti moni pitää myös johtoryhmätyöskentelyssä tiukasti omasta hatustaan kiinni. Siiloutuminen ja oman reviirin ja etujen puolustaminen estävät yrityksen kokonaisedun näkemistä. Johtoryhmässä kannattaa käyttää aikaa yhteisten tavoitteiden sisäistämiseen, aitoon yhteistyöhön ja kokonaisuuden kehittämiseen. Yksittäistä liiketoimintoa koskevat asiat käsitellään muilla foorumeilla.
Pienillä muutoksilla tehokkaampaan työskentelyyn
Kokousten tehokkuus on usein pienestä kiinni. Aikataulun hallinta ja etukäteisvalmistautuminen (niin naivilta kuin ne asioina kuulostavatkaan) ovat jokaisesta kiinni. Usein näissä skarpataan, kun puheenjohtajuus kiertää, agendat luodaan yhdessä, materiaalit ovat yhteisellä alustalla, kullekin asialle varataan tietty aika, ja etukäteen jo tiedetään ideoidaanko vai päätetäänkö. Välillä voidaan kokoustaa ilman agendaa, jolloin aika käytetään visiointiin ja yhteisen tulevaisuuskuvan rakentamiseen.
Erilaisuus on rikkaus myös johtoryhmissä
Vaikka yleensä johtoryhmät kuvaavat yhteishenkeään hyväksi, se saattaa myös tarkoittaa, että ristiriitoja ei käsitellä avoimesti, eikä erilaisia näkökulmia tarkastella riittävästi. Jos johtoryhmään valitaan liian samanlaisia ja samanmielisiä henkilöitä, ajattelu kapeutuu ja rajautuu itsetyytyväiseksi myhäilyksi, jolloin riskejä helposti mitätöidään. Erilaisuus on rikkaus, kunhan päämäärä ja tahtotila pysyvät yhteisinä. Uusissa kokoonpanoissa luottamuksen ja yhteisten toimintatapojen luominen vie aikaa.
Tulevaisuuden lupaukset sparraajina
Johtoryhmä hyötyy myös sisäisestä haastajasta. Organisaation ”tulevaisuuden lupauksia” voidaan käyttää strategian sparrausryhmänä tai tiettyjen asioiden ideointiin tai kyseenalaistamiseen. Samalla jaetaan molemminpuolista kokemusta ja arvostusta. Tämä edellyttää potentiaalin tunnistamista ja johtoryhmältä halua olla aktiivisesti mukana kehittämässä heitä. Johtoryhmän on muuttuvissa toimintaolosuhteissa myös muokattava ja uusittava nopeasti organisaation rakenteita. Uudet rakenteet vaativat myös uudenlaista johtamista. Vaatimus nopeasta asioiden käsittelystä ja päätöksenteosta kasvaa. Kerran tai kaksi kertaa kuussa kokoontuva johtoryhmä ei enää riitä täyttämään uusia odotuksia.
Teksti: Seija Malmi
Seija Malmi on yksi Mercuri Urvalin tiiminvetäjistä ja tehnyt yli 10 vuoden uran yrityksessämme. Seijalla on laaja asiakaspinta kulttuuri-, koulutus- ja asiantuntijaorganisaatioissa. Johtamisen haasteet ja organisaatioiden kehittäminen ovat vahva innostuksen lähde Seijan työssä. Hänen mielestään onnistuneet johtajavalinnat saavat organisaation kukoistamaan ja hyvä johtaja luo avointa dialogista kulttuuria ympärilleen. Seija myös coachaa ja valmentaa johtotehtävissä olevia. Ennen Mercuri Urvalia Seija on työskennellyt Accenturella ja Helsingin yliopistossa. Monipuolinen liikunta, dekkarit ja kokkaaminen antavat mukavaa tasapainoa konsultin elämään.