Elämän polku – Curriculum Vitae

Joutaako CV roskakoriin? Onko perinteisen CV:n aika jo auttamattomasti historiaa? Eikö videot, blogit, vlogit, linkedinit ja twiitit kerro kaiken tarpeellisen ja vielä vähän päälle?

curriculum vitae

Ei, ei ja ei.

Anna kun kerron rekrytointikonsultin roolissa miksi. Haluan auttaa asiakastani löytämään oikean tekijän työhön. Haluan löytää henkilön, joka on motivoitunut ottamaan tämän uuden askeleen urallaan. Kymmenet, joskus jopa sadat hakijat tavoittelevat samaa paikkaa. Toimeksiantajan kanssa olemme yhdessä määritelleet etukäteen menestystekijät tehtävässä onnistumisen tukemiseksi. Hakijat on yksinkertaisesti ja hieman raadollisestikin vaan laitettava soveltuvuuden mukaan järjestykseen. CV:t ja hakudokumentit rankataan ja kandidaatteja vertaillaan. Se on meidän työtämme. Koulutuksesta, työkokemuksen määrästä, alasidonnaisesta kokemuksesta ja eritystaidoista ollaan usein valmiita joustamaan ja keskustelemaan, mutta ennen kuin se on mahdollista tulee kandidaatit luokitella kiinnostavuuden mukaan. Käytän itsekin tarvittaessa videoita rekrytoinnin tukena ja ne ovat mielestäni oikein toimivia. Ensivaikutelma tehdään kuitenkin useimmiten edelleen hakudokumenteilla.

Koska hakijaan tutustuminen aloitetaan jo ansioluettelosta, ei sen tärkeyttä voi väheksyä. Mielestäni ansioluettelon tulee olla selkeä ja helppolukuinen. On erittäin tärkeää, että yhdellä silmäyksellä löytää oleellisen. Jos ansioluettelo ei ole tarpeeksi helppolukuinen eikä oma osaaminen tule selkeästi esille, voi jäädä muiden hakijoiden varjoon.  Hyvin jäsennelty ja kompakti CV kertoo rekrytoijalle nopeasti minne elämänpolkusi on sinua vienyt.

Ansioluettelosta tulee löytää kaikki oleellinen. Älä kaunistele tai jätä asioita pois, rehellisyys huomataan ja sitä arvostetaan.  Avaa työtehtäviä tarpeeksi; mitkä olivat vastuualueitasi ja miten pärjäsit. Usein kiinnostava hakija on se joka kertoo tehtävistään, saavutuksistaan ja vastuistaan, niukkasanainen ei välttämättä saa rekrytoijan huomiota yhtä paljon. Uteliaisuuden saa herätettyä paremmin kun tehtävistä kertookin vähän muutakin kuin vain tittelin. Ansioluettelon ja /tai hakemuksen  avulla sinulla on mahdollisuus herättää rekrytoijan uteliaisuus; miten tuo polku on tullut valittua, mitä tuosta seikkailusta jäi reppuun? Puutteellinen ja vaikeaselkoinen CV hukkuu muiden joukkoon, kun taas loogisesti etenevä ja oleellisen esiin nostava CV jää positiivisena rekrytoijan mieleen.

Toivottavasti sinun elämän polkusi on esittelykelpoinen, myyvä ja looginen. Jos kaipaat vinkkejä selkeään ja rekrytoija ystävälliseen ansioluetteloon tai muutenkin työnhakuun liittyen, niin tule Mercuri Urvalin järjestämälle CV-klinikalle torstaina 28.4 klo 9.00-12.00. Lue lisää tästä


Teksti: Sanna-Mari Muukka

Sanna-Mari Muukka toimii Mercuri Urvalin ICT -alan yrityksiä palvelevassa yksikössä, mutta työskentelee myös muiden alojen yritysten parissa. Sanna-Mari on koulutukseltaan psykologi.
Ennen Mercuri Urvalia hän on toiminut konsulttina ja parin suuren asiantuntijayrityksen HR -tehtävissä. Sanna-Mari sitoutuu asiakkaisiinsa ja tukee kaikella osaamisellaan yritysten liiketoimintaa kohti strategian onnistunutta toteutumista. Hän on omimmillaan rekrytointien, johdon suorahakujen, organisaatioiden sisäisten kehittämisprosessien, outplacementin sekä esimiestyön kehittämisen parissa. Vapaa-ajallaan Sanna-Mari rentoutuu liikunnan, perheen, ystävien, kirjojen ja elokuvien parissa.

Edellinen
Edellinen

Mitä yhteistä on salasanoilla ja kompetenssimalleilla?

Seuraava
Seuraava

Mitä kerron lapsilleni työelämästä?