Etä- tai virtuaalijohtaja, tiedätkö mitä sinulta vaaditaan?

etäjohtaminen

Mercuri Urval Suomen lisäksi minulla on kunnia vastata MU Kiinan, Baltian ja Puolan toiminnoista. Tehtävässä on haasteensa ja kantapään kautta on saanut oppia. Etä- tai virtuaalijohtaminen on monelle muullekin esimiehelle arkipäivää. Teimme taannoin kansainvälisen tutkimuksen, jossa kysyttiin yli 500 yritysvaikuttajan näkemyksiä aiheesta. Vastaajista 75 % sanoi että aihe on relevantti yrityksessä, jossa toimivat. Globalisaatio ja digitalisaatio muuttavat yritysten toimintaa ja rakenteita. Kansainvälisesti toimivassa yrityksessä alaiset voivat olla toisella puolella maapalloa, jossa kulttuuri, toimintatavat ja tietenkin kieli ovat muuta, kuin mihin on totuttu paikallisesti. Yhteyttä pidetään useimmiten puhelimen tai Skypen välityksellä, mikä asettaa omat haasteensa.

Haasteet ja niiden taklaaminen

Virtuaalisten tiimien haasteet vaihtelevat, mutta yleisimpiä ovat yhteisten tavoitteiden savuttamisen vaikeutuminen. Ihmiset eri kulttuureissa saattavat nähdä tavoitteet ja tulokset eri valossa. Haaste on myös kontrolloida etäällä olevien alaisten stressitasoa ja jaksamista. Tämä edellyttää enemmän itsenäisyyttä ja vastuunkantoa tiimin jäseniltä.

Väärinkäsitykset ja konfliktit etäjohdetussa tiimissä  voivat johtua yksinkertaisesti kielimuurista. Usein kommunikointikielenä on englanti, mikä useimmiten ei ole kummankaan osapuolen äidinkieli. Eri kulttuureissa huumorikin vaihtelee - ei ehkä kannata heti heittää sarkastisia tai ironisia kommentteja vitsinä.

Tutkimuksessamme yli 85 % vastaajista oli sitä mieltä, että etäjohtaminen tulee olemaan tulevaisuuden esimiesten ydinosaamista ja yritysten menestystekijä. Kuitenkin vain 13 % yrityksistä on määritellyt, mitä nämä taidot heillä käytännössä ovat. Virheiden välttämiseksi tätä on syytä pohtia. Tutkimuksemme mukaan tärkeimpiä etäjohtamisen taitoja ovat kommunikointi, erityisesti sähköisten välineiden kautta, kontaktinluominen, joustavuus ja kyky suunnitella. Ja tietenkin kyky rakentaa tiimi joka koostuu itseohjautuvista ja vastuuta kantavista henkilöistä.

Paikallisesta Mercuri Urvalista vielä:  Mercuri Urval Turku täyttää tänä syksynä 30 vuotta!

Aloitimme Turussa vuonna 1985 kolmen konsultin ja assistentin voimin ja olemme siitä lähtien pysyneet tiukasti Aurajoen rantojen läheisyydessä. Haluan kiittää kaikkia meidän Turun toimiston nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, ja erityisesti kaikkia asiakkaitamme näistä vuosista! Tästä on hyvä jatkaa taas seuraavat 30 vuotta.


Teksti: Karl-Johan Kronberg

Karl-Johan Kronberg, eli tuttavallisemmin KJ, on Mercuri Urvalin toimitusjohtaja. KJ on ollut alalla lähes 20 vuotta ja erikoistunut johdon rekrytointeihin, valintoihin sekä coachaukseen. Hänen osaamisaluettaan ovat myös organisaatioiden erilaiset muutosprosessit. Vuosina 2006 – 2012 KJ toimi Mercuri Urval Internationalin palveluksessa vastaten mm. kansainvälisestä liiketoiminnasta. Työn vastapainoksi harrastuksena on kuntourheilu, erityisesti pyöräily sekä maantiellä että maastossa. ”Yksinkertaisen ihmisen yksinkertaista hommaa – tarvitsee vain pyörittää jalkoja mahdollisimman lujaa.”

Edellinen
Edellinen

Unohdettaisiinko jo se pelkkä pätevyys?

Seuraava
Seuraava

Hyvät ihmiset, puhukaa toisillenne!