Henkilökemia voi estää yrityskaupan – Arvioi johtajat tieteeseen pohjautuvilla metodeilla

Johtajien soveltuvuutta arvioidaan yrityskaupan yhteydessä usein henkilökemian ja mututuntuman perusteella. Liian usein tämä johtaa siihen, että johdon vaihdokset toteutetaan yrityksen tulostavoitteiden kannalta liian myöhään. 

henkilökemian vaikutus yritysostoihin

Krista Widing pureutui johdon vaihtuvuuteen suomalaisten buyout-sijoitusten yhteydessä maisterintutkielmassaan. Tutkielman ohjaajana toimi Mercuri Urvalin Elisa Puolakka.

Löydät blogisarjan ensimmäisen osan täältä>>

Kasvokkain käyty keskustelu on suuressa painoarvossa yrityskaupan onnistumiselle

Tutkielman tulosten perusteella etenkin pienikokoisten yritysten ostotilanteissa on yleistä luottaa kasvokkain tapaamiseen johdon kanssa muita arviointimenetelmiä tai työkaluja enemmän. Myös aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että intuitiivisuudella on sitä merkittävämpi rooli esimiesten arvioinnissa, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse.

Johtajien soveltuvuutta arvioidaan siis erityisesti pienissä yritysostoissa ensisijaisesti intuitiivisuuden ja tuntuman perusteella.

Jos sijoittajat luottavat liian itsevarmasti omaan mielikuvaansa ja laaja-alaisten menetelmien hyödyntäminen nähdään resurssien tuhlaamisena, oston kohteena olevan yrityksen tilasta ei saada riittävän kattavaa kuvaa ja myöhemmässä vaiheessa eteen saattaa tulla yllätyksiä. Riskinä on, että esimerkiksi sosiaalisesti taitava, itsevarma tai osaamistaan liioitteleva johtaja päätetään pitää, vaikka hänen todelliset taitonsa eivät vastaisi yhtiön tarpeita.

Liian myöhään toteutettu johtajien vaihto on yleinen sudenkuoppa suomalaisissa yritysostoissa

Johdon arviointia tulisi hyödyntää yritysostoissa aiempaa tehokkaammin. Jos johdon kyvykkyyttä ja pätevyyttä saataisiin kartoitettua laaja-alaisemmin ennen yrityskauppaa tai heti sen toteuduttua, riski liian myöhään toteutetuille vaihdoille pienenee.

Epäsopivaa johtoa pidetään etenkin pienten yritysten kohdalla helposti yrityskaupan esteenä. Ammattilaisten toteuttamalla arviointimenettelyllä ostoprosessia voitaisiin edistää tehokkaasti ja selvittää onko yritys rahoittajalle sopiva sijoituskohde. Kun johtajien soveltuvuutta arvioidaan tieteellisiin menetelmiin perustuen, myös vaihdokset ovat perusteltuja ja ostoprosessi voi jatkua yksittäisten johtajien kyvykkyydestä riippumatta.

Johtajien vaihtaminen liian myöhään on yleisesti tunnistettu haaste suomalaisissa yrityksissä. Keskisuurien ja suurien yritysten kohdalla ostoprosessin aikana toteutetulla arvioinnilla voidaan välttää liian myöhään toteutettuja vaihtoja ja niistä aiheutuvia riskejä ja kustannuksia.

Pienissä yritysostoissa käytetty arviointimenetelmäsarja koostuu yleensä harvemmista menetelmistä, jotka keskittyvät ensisijaisesti keskusteluihin johtoryhmän kanssa, kun taas keskisuurissa ja suurissa yritysostoissa menetelmäsarja sisältää usein useita komponentteja johdon kanssa vietettävän ajan lisäksi.

Henkilökemiaa ei tule väheksyä

Henkilökemiat ja intuitio vaikuttavat aina tärkeisiin päätöksiin – eikä näitä seikkoja tulekaan sulkea kokonaan päätöksenteon ulkopuolelle. Liian subjektiivisesti toteutettu johdon arviointi on kuitenkin kolikonheittoa.

Kun johdon arviointi toteutetaan tieteeseen perustuvilla metodeilla, tuloksissa huomioidaan organisaation tilanne ja tavoitteet yksilöllisesti ja tulokset perustuvat tosiasioihin. Ennusteen perusteella arvioidaan ja analysoidaan johdon todennettuja saavutuksia, henkilökohtaista kyvykkyyttä, toimintatapoja sekä motivaatiota.

Tässä me olemme pystyneet tuottamaan eniten arvoa asiakkaillemme, toteaa Elisa Puolakka, Group Director MU:sta.  

 

Teksti: Krista Widing & Elisa Puolakka


Lue lisää johdon arvioinnin työkaluistamme:

Ota yhteyttä:

Elisa Puolakka | elisa.puolakka@mercuriurval.com | +358407131583

 Krista Widingin gradututkielma:

Management turnover, selection, and assessment in Finnish private equity buyouts, 2023, Department of Finance and Economics, Hanken School of Economics (Helsinki)

Edellinen
Edellinen

Vastuullisuus on pitkää peliä – Yhteinen kieli ja tavoitteet mahdollistavat myös palkitsemisjärjestelmien kehityksen ja seurannan

Seuraava
Seuraava

Vastuullisuutta johdetaan nyt tiedolla ja liiketoimintaosaamisella