Vastuullisuus on pitkää peliä – Yhteinen kieli ja tavoitteet mahdollistavat myös palkitsemisjärjestelmien kehityksen ja seurannan

Vaikka vastuullisuus yrityksissä kehittyy nyt harppauksin, alalle kaivataan yhä enemmän yhteistyötä, yhteistä kieltä ja pitkäjänteisyyttä. Haastattelimme keväällä suomalaisia vastuullisuusjohtajia position kehityksestä – Tutustu haastatteluista kokoamaamme selvitykseen How to lead sustainability – Sustainability Report 2023.

Esittelimme selvityksemme tuloksia tapahtumassamme 13.9.2023. Tilaisuus oli suunnattu vastuullisuusjohtajille sekä yritysten ylimmän johdon ja hallituksen edustajille.

Kuulimme illan aikana kolme mielenkiintoista puheenvuoroa johtamisen ja strategian näkökulmista. Flemming Kehr, Head of MU Global Sustainability Practice, avasi yleisölle MU:n Sustainability Practicen globaalia toimintaa ja jakoi ajatuksiaan siitä, miten kestävyys yhdistyy strategiaan sekä vahvan johtamis- ja organisaatiokulttuurin rakentamiseen.

Toisen puheenvuoron piti Sami Lundgren, VP Responsibility UPM:ltä. Hän läpileikkasi puheessaan vastuullisuusjohtamisen kehitystä yrityksen elinkaaren aikana, alkuvaiheesta aina tähän päivään saakka.

Viimeisen puheenvuoron piti Lea Rankinen, St1:n Sustainability, Communications and Public Affairs Business Unit Lead, vastuullisuusjohtamisen tulevaisuuden näkökulmasta. 

Illan aikana esiin nousi runsaasti kokemuksia, jotka komppasivat selvityksemme tuloksia muun muassa viestinnän, tavoitteiden ja tuloksellisen vastuullisuusjohtamisen tärkeydestä, mutta myös havaintoja, jotka pohjasivat yritysten erilaiseen rakenteeseen, päätöksentekomalleihin tai nykytilanteeseen. Oli ilo saada aikaan aktiivista vuoropuhelua ja keskustelua osallistujien ja järjestäjien välillä.

Miten vastuullisuudesta puhutaan?

Vastuullisuusjohtajat toivovat hallituksilta nykyistä korkeampaa ymmärrystä ja tieto-taitotasoa vastuullisuusasioissa. Muutamat vastuullisuusjohtajat kertoivat haastatteluissamme toisinaan turhautuvansa hallituksen kanssa käytäviin keskusteluihin, sillä keskustelut pysyvät varsin kevyellä tasolla. Tällöin vastuullisuusjohtajia ei haasteta riittävästi, eikä vastuullisuus ole useinkaan yhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmissa mukana.

Myös ”What´s in it for me” -mentaliteetti hidastaa vastuullisuuden kehitystä – johtotasolla asioita tarkastellaan usein vain omasta yksiköstä käsin.

Yhteinen kieli auttaa viemään asioita eteenpäin, korostamaan yhteistä päämäärää ja nostamaan kunnianhimon ja tavoitteiden tasoa.

Aihe nousi pinnalle myös syyskuisessa tapahtumassamme – yhteinen kieli on monessa yrityksessä vasta kehittymässä, mikä hidastaa pitkän tähtäimen tavoitteellisuutta. Kun mittarit, tulokset ja tavoitteet ymmärretään samalla tavalla ja tavoitteista puhutaan yhteisellä kielellä, vastuullisuutta pystytään tarkastelemaan pitkällä tähtäimellä kvartaalitason sijasta.

Pitkän tähtäimen tavoitteet ja uudet mittarit mahdollistavat myös palkitsemisjärjestelmien kehityksen

Viime vuosina ESG-tavoitteet ja mittarit on tuotu mukaan myös yritysten palkitsemisjärjestelmiin. Selvitykseemme osallistuneista vastuullisuusjohtajista kaikki kertoivat toimivansa jonkin palkitsemisjärjestelmän alla. Vastuullisuudesta palkitseminen on kuitenkin varsin tuore rakenne yrityksissä, minkä vuoksi tarkkoja kuvauksia johdon palkitsemisjärjestelmistä ei juurikaan haluttu jakaa.

Myös vaihtelu palkitsemisjärjestelmien laajuudessa on suurta. Osassa yrityksistä on selkeät vastuullisuustavoitteet kaikille johtotason henkilöille. Toisissa tavoiteasetannasta ja mittareista oltiin aloitettu keskustella, joissakin taas keskustelua ei oltu edes avattu tai tavoitteita asetettu.

Yhteinen kieli ja pitkän tähtäimen näkymän ymmärtäminen ovat avainasemassa myös palkitsemisjärjestelmien rakentamisessa ja kehittymisessä.

Yhteiset, konkreettiset tavoitteet tuovat vastuullisuuden kaikille organisaation osille yhteiseksi asiaksi. Kun suunta on selkeä ja kaikki puhuvat samaa kieltä, myös yksittäisiin positioihin liittyvien tavoitteiden määrittely, mittaaminen ja ymmärtäminen helpottuu.

Vastuullisuudesta palkitseminen on parhaimmillaan selkeästi mitattavaa, konkreettista ja läpinäkyvää. Läpinäkyvyys antaa eväät seurata sitä, kuinka johdon palkitseminen ohjaa tekemistä ja korreloituu pitkällä tähtäimellä yrityksen suoritus-  ja kilpailukykyyn, myös strategian huomioiden. Tämä kiinnostaa varmasti niin yritysten omistajia, osakkeenomistajia kuin sijoittajiakin.

Teksti: Tarja Oinonen


Miten vastuullisuutta johdetaan? Lue lisää suomalaisten vastuullisuusjohtajien roolista ja kehityksestä.

Lisätiedot selvityksestä How to lead sustainability – Sustainability Report 2023:

Tarja Oinonen | tarja.oinonen(at)mercuriurval.com | +358 50 5314864

Sanna-Mari Muukka | sanna-mari.muukka(at)mercuriurval.com | +358 44 5071633

Edellinen
Edellinen

Pidä huolta organisaatiosi uudistumiskyvystä – Laskusuhdanne haastaa johtamistaitoja

Seuraava
Seuraava

Henkilökemia voi estää yrityskaupan – Arvioi johtajat tieteeseen pohjautuvilla metodeilla