Vastuullisuutta johdetaan nyt tiedolla ja liiketoimintaosaamisella
Vastuullisuusjohtajat ovat astuneet organisaatioissa askeleen eteenpäin. Haastattelimme keväällä suomalaisia vastuullisuusjohtajia heidän nykyisestä roolistaan ja sen kehityksestä – Tutustu haastattelujen tuloksiin lataamalla selvityksemme How to lead sustainability – Sustainability Report 2023.
Vastuullisuusjohtajan roolin muutos
Vastuullisuuden rooli organisaatiossa on alkuun ollut raportoiva. Vastuullisuudesta vastaava henkilö on perinteisesti sijainnut viestintäjohtajan tai HR-johtajan organisaatiossa. Maailman nopeasti muuttuessa vastuullisuusosaajat ovat nousseet yrityksen johtoon, laajennettuun johtoryhmään tai johtoryhmään ja raportoivat työssään suoraan toimitusjohtajalle. Roolin kehittyessä kontaktirajapinnat ovat muuttuneet yrityksen tukifunktioihin liittyvistä ja compliance-sidonnaisista kontakteista kohti liiketoiminnan kehittämistä, taloutta ja rahoitusta.
EU:n puskiessa raportointivaateita pörssiyhtiöistä kohti keskisuuria ja pienempiä yhtiöitä, yhtiöiden vastuullisuusjohtajat ovat laajan ja haastavan tehtävän äärellä. Kuinka täyttää EU:n asettamat raportointivaatimukset? Miten yrityksen joka kolkkaan ulottuvia vastuullisuuskentän kiemuroita prosessoidaan, projektoidaan ja johdetaan – tuotannon alkulähteistä ja alihankinnasta viimeisteltyyn tulevaisuuden visioon ja strategiseen suunnitelmaan?
Haastavasta tilanteesta ja vastuullisuuden kasvavasta merkityksestä huolimatta useampi keväällä haastattelemamme vastuullisuusjohtaja totesi, ettei välttämättä koe tarvetta kuulua yhtiön johtoryhmään. Tätä merkittävämpänä he pitivät toimimista sellaisessa positiossa, jossa tulee kuulluksi ja jossa omilla toimilla on aidosti vaikutusta organisaation toimintaan.
Palaute vastuullisuusroolin merkityksestä on selkeä:
”Vastuullisuutta ei saa erottaa muusta liiketoiminnasta – kommunikaatio nivoo sen osaksi kokonaisuutta.”
– Lainaus haastatellulta CSO:lta
Tiedolla johtaminen on vasta lapsen kengissä
Vastuulliseen liiketoimintaan liittyvien toimenpiteiden ollessa yhtiöille kuluja ja investointeja tulevaisuuteen, vastuullisuusjohtajan on tunnettava liiketoiminnan arvoketju ja osattava argumentoida, miksi ja miten rahoitusta tulee liiketoiminnan kehittämiseen käyttää.
Vastuullisuutta johdetaan tiedolla, jota kerätään osin vielä tuoreista työkaluista ja mittareista.
Työkalujen hallinta on tämän päivän vastuullisuusjohtajan arkipäivää. Vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä mittaroidaan ja arvioidaan nyt tarkasti. Samalla tiedon hyödyntäminen päätöksenteon tukena on vasta lapsen kengissä ja esimerkiksi palkitsemisjärjestelmät ovat vasta kehittymässä.
Mittaroinnin ja datan hyödyntämisen kehityksen myötä myös vastuullisuusjohtajien kommunikaatiorajapinnat ovat siirtyneet yhtiön talouteen, rahoituskumppaneihin ja hallitukseen. Yhtiön liiketoimintaan sijoitetut kulut arvioidaan tarkasti ja investoijien vaatimuksena ovat vastuullisuuteen liittyvät kriteerit, kuten kiertotalouden järjestäminen ja luonnon monimuotoisuuden tukeminen. Näissä keskusteluissa myös yhtiöiden omistajat ja hallitus ovat viime aikoina osoittaneet yhä käytännönläheisempää mielenkiintoa vastuullisuusvaateiden täyttämiseen ja johtamiseen. Useat vastuullisuusjohtajat kertoivat raportoivansa henkilökohtaisesti hallitukselle ja usein myös opastavansa ja kouluttavansa hallituksen jäseniä vastuullisuuteen liittyvissä asioissa.
Teksti: Sanna-Mari Muukka
Miten vastuullisuutta johdetaan? Lue lisää suomalaisten vastuullisuusjohtajien roolista ja kehityksestä.
Lisätiedot selvityksestä How to lead sustainability – Sustainability Report 2023:
Sanna-Mari Muukka | sanna-mari.muukka(at)mercuriurval.com | +358 44 5071633
Tarja Oinonen | tarja.oinonen(at)mercuriurval.com | +358 50 5314864