Amerikan kirjeenvaihtaja blogi #2 - Ihmiset eivät ole yrityksen tärkein voimavara. Oikeat ihmiset oikeissa paikoissa ovat.

Johtajien löytäminen ja rekrytointi on haastavaa yleisesti ja näinä aikoina erityisesti. Talentit seuraavat aktiivisesti talouden tilaa ja uutisia niin Suomessa kuin maailmallakin. Osa heistä ajattelee, että nyt saattaa olla oikea hetki katsoa uusia uravaihtoehtoja, kun taas toiset saattavat keskittyvät entistä enemmän nykytyöhönsä. Osa luottaa ”kohtaloonsa” ja katsoo mitä tulevaisuus tuo eteen.

Tulokset syntyvät organisaatioissa työskentelevien ihmisten tekemisen seurauksena. Ihmisiin puolestaan vaikuttaa suuresti heidän esihenkilönsä. Oikeat ihmiset oikeissa paikoissa oikeaan aikaan mahdollistavat tavoitteiden saavuttamisen ja menestyksen. Kun suorahakukonsultti lähestyy potentiaalista kandidaattia, edeltää sitä aina päivien systemaattinen tutkimustyö ja perehtyminen mm. asiakasyrityksen työkulttuuriin sekä valittavan henkilön menestysprofiiliin. Näin voi arvioida kandidaatin kyvyn auttaa mahdollista uutta työnantajaansa saavuttamaan tavoitteensa. 

Eri maiden työkulttuurit, lainsäädännöt ja toimintamallit poikkeavat toisistaan. Yleisille stereotypioille esimerkiksi ranskalaisten tavoista tehdä työtä löytyykin ehkä hieman yllättäen myös tieteellistä pohjaa. Muun muassa Erin Meyer on tiiminsä kanssa tutkinut eri maiden työkulttuurien eroja. He tunnistivat kahdeksan tekijää, joilla eri maiden työkulttuureja voidaan mallintaa paremmin ymmärrettäväksi. Näitä tekijöitä ovat mm. kommunikointi, johtaminen, esihenkilön suhtautuminen poikkeaviin mielipiteisiin, käsitys aikatauluista ja käsitys rakentavan palautteen antamisesta.

Erin Meyer tiivistääkin:

”Miksi ruotsalaisella kollegallasi on niin paljon ongelmia kiinalaisen tiiminsä johtamisessa? Kuinka edistät hyviä suhteita brasilialaisiin toimittajiisi? Kuinka navigoit kehityskeskustelussa, kun amerikkalaiset alustavat kielteistä palautetta mukavilla kommentilla, kun taas ranskalaiset, hollantilaiset, israelilaiset ja saksalaiset ohittavat positiiviset asiat ja menevät suoraan asiaan?” *

Suomalainen yritys voi ulkomaille talenttia palkatessaan luottaa omaan kokemukseensa ja osaamiseensa kohdemaan työkulttuurista sekä henkilön soveltuvuudesta tehtävään. Toisaalta yritys voi myös hakea vahvistusta tai mahdollista sparrausta käsityksilleen antamalla MU:n auttaa kohdemaan työkulttuurin ja tulokselliseen toimintaan kykenevän johtajan haussa, arvioinnissa ja rekrytoinnissa.

MU tarjoaa palveluitaan yli 60 maassa.

MU auttaa asiakkaitaan yli 60 maassa. Henkilöstömme koostuu kymmenistä eri kansallisuuksista ja paikallisista toimialan osaajista. Koska tunnemme eri maiden kulttuurit, toimintatavat ja käytännöt, osaamme parhaiten auttaa suomalaisia asiakkaitamme kasvattamaan liiketoimintaansa myös maailmalla. Suomalaisuus ja tapamme toimia maailmalla saattaa tuntua arvokkaalta sinänsä, mutta mikäli se sisältää riskin eri työkulttuurien yhteentörmäykseen on todennäköistä, että toiminta ei tuo haluttuja tuloksia.

Olen keskustellut kymmenien suomalaisten yritysten edustajien kanssa täällä USA:ssa ja yksi lähes jokaisessa keskustelussa esiin nouseva menestystekijä on se, että menestyminen markkinassa edellyttää jatkuvaa läsnäoloa sekä paikallisen toimintakulttuurin tuntemista. Menestykseen ei ole oikotietä, mutta yllättäviä vastoinkäymisiä voidaan vähentää sekä tavoitteiden saavuttamisen nopeutta voidaan kiihdyttää.

Toinen usein esiin nouseva tekijä on se, että maan yleisen työkulttuurin tunteminen ei riitä. On hyvä tuntea myös toimialan mahdolliset erityisominaisuudet. Tässäkin MU osaa auttaa. Olemme ryhmittyneet maailmanlaajuisesti 11 toimialakohtaiseen tiimiin (mm. teollisuus & valmistus, teknologia & digitalisaatio, kuluttajamarkkinat, autoteollisuus & liikkuminen, kuljetus & logistiikka tai life science)**, jotta voimme paremmin löytää asiakkaillemme oikeat talentit.  

Kun sinulla on aikomus tai tarve hakea johtajaa Suomeen tai maailmalle, ole yhteydessä meihin. Kerromme mielellämme tarkemmin paikallisesta osaamisestamme, työkulttuureista ja toimialan ilmiöistä. Voit myös lähettää minulle kommentteja, ideoita ja ajatuksiasi tästä blogista tai aiheesta yleensä.

Hyvää kevättä 2023 meille kaikille!

Markku Leskinen

Washington DC, USA

Markku.leskinen@mercuriurval.com

+ 1 240 789 7175

 

Lähteet

* Erin Meyer, The Culture Map

** https://www.mercuriurval.com/en-us/our-services/industry-practices/

Edellinen
Edellinen

Kunnanjohtaja on kävelevä käyntikortti, markkinoija ja kuuntelija

Seuraava
Seuraava

Miksi kyberturvallisuuteen ja sen osaamiseen kannattaa satsata nyt eikä huomenna?