Johtaja: Oletko mukana kasvun kelkassa?

Samaan hengen vetoon voisi myös kysyä, että onko sinulla varaa tai mahdollisuutta olla olematta? Olen kevään aikana käynyt keskusteluja erityisesti kasvuhakuisten pk-sektorin yritysten toimitusjohtajien kanssa työmaailman muutoksista ja niiden vaikutuksista johtamiseen. Keskustelut ovat olleet avartavia, mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä. Toisaalta eivät myöskään mitenkään täysin yllättäviä.

johtajuus ja kasvu

Miksi kaikki eivät kasva?

Pk-yrityssektori on kansantaloutemme kannalta keskeisin yritysryhmämme. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kuitenkin vain 8 % pk-yrityksistä luokittelee itsensä  voimakkaasti kasvuhakuiseksi. Toiset tyytyvät kasvamaan vain mahdollisuuksien mukaan tai ei ollenkaan. Siis mitä? Miksi yritykset eivät hae tietoisesti kasvua? Kasvuhakuisille yrityksille näyttää olevan ominaista keskivertoa pk-yritystä vahvempi uusiutuminen, uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraaminen, uusille markkinoille laajentuminen sekä uudet teknologiat ja liiketoimintamallit. (www.tem.fi/julkaisut.)

Mikä sitten on esteenä uudistumiselle ja sen myötä kasvulle?

Johtamisen näkökulmasta keskeisiksi tekijöiksi muuttuvassa toimintaympäristössä näyttää nousevan nimenomaan jatkuvan uudistumisen ja ketterän toiminnan varmistaminen.  Aivan: en nyt ota kantaa organisaatioiden rakenteisiin tai työmarkkinajärjestelmäämme, vaan johtamiseen.

Kasvuhakuisten pk-yritysjohtajien näkökulmasta keskeistä on, että he innostavat ja kannustavat henkilöstöään toimimaan tässä alati muuttuvassa työelämässä.

Hyväksytään kokeilut, epäonnistumiset ja virheet, niistä on tietysti myös lupa oppia. Niin johtajilla kuin työntekijöilläkin. Ennakoidaan tulevaa mahdollisuuksien mukaan, mutta samalla myös hyväksytään se tosiasia, että kaikkea ei voi tietää ja tuntea ennakkoon.

Rohkea epäonnistuu

Olennaista on, että on rohkeutta myös epäonnistua. On parempi kokeilla ja erehtyä, kuin tuudittautua tyytyväisyyteen nykyisessä. Rohkeutta tätä myötä myös kasvaa. Organisaatioissa tulee ylläpitää ja kehittää moniosaamista, olla valmiutta tehdä jatkuvia muutoksia ja ajatella jopa työn tekemistä ihan uudella tavalla. Verkostot, yrittäjämäinen toimintatapa ja jaettu johtajuus korostuvat tulevaisuudessa entisestään. Johtaja, säilytä siis tekemisen palo ja levitä sitä koko porukalle. Yksinkertaista, suodata ja priorisoi asioita tässä kompleksisessa toimintaympäristössä, näin saat myös porukkasi pysymään oikeiden asioiden äärellä. Jaa myös johtajuuttasi, et ole asian kanssa yksin.

Palatakseni otsikon kysymykseen. Oletko sinä, johtaja, messissä tässä kasvun hakemisessa ja muuttuvassa toimintaympäristössä? Kannustan meitä kaikkia pohtimaan, mikä on oma suhtautumiseni tulevaisuuden työelämän muutoksiin, omaan työhöni ja sitä kautta koko organisaatioon.  Miten omalta osaltani voin tukea organisaationi kasvua? Mukaudutaan, sopeudutaan, ollaan ketteriä – sillä tavoin voimme varmistaa hyvän tekemisen meiningin ja kasvun jatkossakin.


Teksti: Johanna Massa

Johanna Massa työskentelee Mercuri Urvalin Oulun toimiston tiiminvetäjänä, toimien aktiivisesti asiakkaidensa tukena suorahaun, avainhenkilövalintojen sekä osaamisen ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Hän on toiminut monipuolisissa konsultin tehtävissä vuodesta 2008 alkaen, jota ennen hän työskenteli vähittäiskaupan HR-tehtävissä. Yrittäjäsuvun kasvattina hän on erityisen kiinnostunut liiketoiminnan ja henkilöstöjohtamisen haasteista, jonka myötä hän toimiikin erilaisissa johtamiseen liittyvissä verkostoissa. Vapaa-aikana hän rentoutuu perheen, ystävien ja liikunnan parissa.

Edellinen
Edellinen

Voiko työpaikasta olla liian kiinnostunut?

Seuraava
Seuraava

Mitä yhteistä on salasanoilla ja kompetenssimalleilla?