Johtajan tehtävä on mahdollistaa kasvu

Mercuri Urvalin 40-vuotisjuhlan kunniaksi aloitamme johtajuuden tulevaisuutta käsittelevän kirjoitussarjan.

johtajuus

Johtajuus on vilkkaan keskustelun kohteena. Se nähdään milloin kaikkien työelämän ongelmien lähteenä, milloin kaikkien niiden ratkaisuna. Näkemyksiä johtajuudesta riittää – me päätimme kysyä alan ammattilaisilta. Juhlavuotemme kunniaksi haastattelimme 40 johtajaa ja kysyimme, millaiseen suuntaan johtajuus on kehittymässä.

Johtajuuden ja liike-elämän teorioiden kirjo on hyvin laaja. Muutamista tulevaisuuden muutoksista kuitenkin vallitsee yksimielisyys, ainakin siinä määrin kuin näin kiistellyssä aiheessa on mahdollista:

  1. Johtajan tehtävä ei ole enää johtaa ylhäältä, vaan voimaannuttaa muut.

  2. Työntekijöiden itseohjautuvuudesta tulee entistä tärkeämpää.

  3. Työelämän muutostahti ja yritysten välinen kilpailu tulee ainoastaan kiristymään.

Itsessään tarkasteltuna nämä toteamukset tuntuvat melkeinpä kliseiltä, mutta ne muuttuvat erittäin mielenkiintoisiksi, kun pohdimme niitä johtajuuden perspektiivistä. Sekä haastattelemamme johtajat että monet johtajuuden tutkijat pitävät näitä kolmea seikkaa kenties suurimpina tulevaisuuden haasteina  – johtajuusblogimme avauskirjoituksessa on siis paikallaan avata näitä teemoja lyhyesti.

kasvu

Johtajan tehtävänä ei ole johtaa ylhäältä, vaan voimaannuttaa

Kun puhutaan johtajuudesta, ajatellaan johtajia. Tämä on luontevaa, mutta silloin johtajuutta tarkastellaan kapeasta perspektiivistä. Valta ja johtajuus tulevat jatkossa olemaan yhä vähemmän johtajien käsissä. Center for Creative Leadershipin mukaan kyse ei ole enää niinkään siitä, ketkä ovat johtajia, vaan siitä, miten luodaan oikeat olosuhteet, joissa johtajuus pystyy kukoistamaan. Tarve siirtää johtajuus työntekijöille ei ole pelkkää teoriaharjoitusta, vaan asia on johtajilla itsellään jo kirkkaana mielessä.

Työntekijöiden itseohjautuvuudesta tulee entistä tärkeämpää

Kokenut konsultti Giles Hutchins totesi Guardianissa, että tulevaisuuden johtaja "energisoi ja varustaa niin itsensä kuin muutkin kyvyllä tehdä oikeat valinnat kulloisessakin tilanteessa." Tämä pitää sisällään ajatuksen koko organisaation voimaannuttamisesta, mutta myös yksittäisten henkilöiden kompetenssista tehdä taidokkaita päätöksiä uusissa tilanteissa. Yksittäisellä tiimillä tai työntekijällä on oltava mahdollisuus ratkaista edessään olevat ongelmat.

Itsensä johtaminen on myös läheisesti kytköksissä siihen, miten työntekijä voi kokea työnsä merkitykselliseksi. Johtajat pitävät merkityksellisyyden luomista valtavana heille asetettuna haasteena, sillä se on työntekijän organisaatioon sitoutumisen tärkein edellytys.

Työelämän muutostahti ja yritysten välinen kilpailu kiristyvät

Digitalisaatio ja globaali kilpailu ovat muuttaneet työelämää peruuttamattomasti. Forbes kiteyttää asian: "Tasainen todellisuus on korvautumassa jatkuvalla, kiihtyvällä muutoksella. Tehokkaimmat huomisen johtajat toivottavat tervetulleeksi tämän uuden, kaoottisen maailman."

Tällainen muutoksenkestävyys, ketteryys on tietysti myös työntekijöille asetettava haaste: työntekijöillä on oltava mahdollisuus, ja ennen kaikkea kyky, varautua yllättäviin tilanteisiin ja improvisoida, eikä valta voi piillä jäykkien hierarkioiden päässä, johtajien huoneissa. Lopulta yritysten ketteryydessä on kyse yksilöiden ketteryydestä; sekä johtajien että työntekijöiden kyvystä toimia ja sopeutua kaaokseen.

Yritys kasvaa yksilöiden kautta

Miten voisi summata nämä kolme pointtia – tarpeen siirtää johtajuutta työntekijöille, sallia heille entistä suurempi itseohjautuvuus ja tehdä yrityksen henkilöstöstä kaoottisiin toimintaympäristöihin sopeutuvaa? Yksinkertainen on kaunista:

Johtajan tehtävä on mahdollistaa kasvu.

Tyypillisesti kasvulla tarkoitetaan tietysti yrityksen kasvua, mutta yritys kasvaa henkilöstönsä kautta. Henkilöstön kehitys taas tapahtuu johtajuuden ja sen menetelmien kasvun kautta.

Kasvu on siis tärkeää ymmärtää laajasti, ei pelkästään tyypillisessä mielessä. Kyllä, johtajan tehtävä on yrityksen kasvattaminen, mutta kaikki haastattelemamme johtajat palasivat saman perustotuuden äärelle, kun heiltä kysyttiin, mikä johtajuudessa tulee pysymään aina samana: johtajan työssä tärkeintä on ihmiset.

Edellinen
Edellinen

Moderni johtaja ei ole yksinvaltias

Seuraava
Seuraava

Voiko työpaikasta olla liian kiinnostunut?