Kaiken maailman standardeja

Bright natural dining room nook with vases plates and fruits on the table.

Olen joskus aiemminkin kommentoinut sitä, että erityisesti meillä Suomessa tunnutaan kovasti arvostavan erilaisia todistuksia pätevyyksistä. Ei siinä mitään, itsekin tykkään jatkokouluttautua ja pitää yllä omaa osaamistani – jos niistä jää jokin muukin tallenne kuin vain muistijälki ja omat oivallukset, niin olkoon se pelkästään plussaa.

On erityisen hienoa, mikäli hissi, jolla kuljemme tai bensapumppu, jolla tankkaamme, on tarkastettu ja toimii asianmukaisesti. Yleinen laatustandardi ISO 9001 ja ympäristöjohtamisen standardisarja ISO 14000 ovatkin varmasti monelle tuttuja, mutta tiesittekö, että vastaavia ISO-standardeja löytyy useita kymmeniä myös HR-kentälle!

Liityttyäni ISO/TC 260 WG 5 -työryhmään pari vuotta sitten, olen päässyt mukaan tähän ”suositeltavien periaatteiden” ihmeelliseen maailmaan (toim. huom. tästä globaalista yhteistyökuviosta ja sen tavoista voin kirjoittaa oman bloginsa toisella kertaa) ja hämmästelen edelleen, kuinka vähän aiheesta tiedetäänkään. Tässä kirjoituksessa haluan korjata osaltani asiaa ja ensisijaisesti mainostaa Suomeen nyt tulossa olevaa ISO 10667-kokonaisuutta, joka koskee soveltuvuusarviointeja eli omaa ns. ydinpätevyysaluettani.

Assessment service delivery, Procedures and methods to assess people in work and organizational settings -standardit ISO 10667 (Part 1: requirements for the client & Part 2: requirements for service providers) ovat itse asiassa olleet olemassa jo vuodesta 2011. Meillä Mercuri Urvalilla on kansainvälisenä konsulttitalona ollut ko. standardi käytössä ja todennettuna jo useamman vuoden, mutta nyt ne ollaan tosiaan lokalisoimassa Suomeen ja suomeksi. 

Standardiin tutustuminen on jo itsessään suositeltavaa, vaikka valtaosalla alan toimijoista on mielestäni ollut jo lähtökohtaisesti erittäin korkea laatutaso. Tässä omaa hyvää työtään on tehnyt mm. Psykologiliiton henkilöarvioinnin sertifiointilautakunta.

Koska arviointikenttä on kirjaimellisesti täynnä kaikenmaailman testejä ja arviointityötä tehdään tänä päivänä paljon myös muidenkin kuin vain psykologien toimesta, ISO 10667 osien 1 & 2 kautta niin ostavat organisaatiot kuin myös arviointipalveluita tarjoavat tahot voivat tarkastaa omien prosessiensa ja toimintamalliensa laadun. Kerron tästä mielelläni lisää, mutta mikäli asia herättää enemmänkin kiinnostusta, niin olemme järjestämässä kansallisen standardisointiryhmän ja SFS:n kanssa näiden standardien julkistamis- ja infotilaisuuden helmikuussa 2021.


TEKSTI: ANNUKKA TERVO

Annukka työskentelee Helsingin toimistolla ja vastaa johtavana psykologina menetelmäkoulutuksesta, -kehityksestä ja sisäisen laadun auditoinnista. Annukka on useiden eri arviointimenetelmien ja -työkalujen sertifioitu käyttäjä sekä EuroPsy-pätevöitynyt psykologi työ- ja organisaatiopsykologian erikoisalalla (European Certificate in Psychology, area of practice: Work & Organisation).

Edellinen
Edellinen

Jokaisella organisaatiolla on brändi työmarkkinoilla – hyvässä tai pahassa

Seuraava
Seuraava

Mercuri Urval asiakkaan silmin