Kannattaako alan vaihtaminen – tai alanvaihtajan rekrytoiminen?

Tapaamme johdon suorahakuja toteuttaessamme lähes päivittäin kandidaatteja, joiden ajatuksissa liikkuu oman osaamisen siirtäminen uudelle toimialalle. Tyypillisimmin henkilöillä on vuosien ura tehtynä tutulla ja turvallisella toimialalla, jonka liiketoiminnan parissa on kasvettu ja edetty uralla.

Vuosien kuluessa yhdessä työpaikassa monelle kypsyy halu kokeilla jotakin muuta. Onkohan ruoho vihreämpää aidan toisella puolella? Pystyisinkö hyödyntämään osaamistani paremmin tuoreessa ja virkistävän erilaisessa ympäristössä?

alan vaihtaminen

Suorahakuprosessin käynnistyessä keskustelemme asiakkaidemme kanssa tehtävään soveltuvien henkilöiden taustoista. Minkälaista osaamista, kokemusta ja verkostoja kandidaateilta toivotaan? Projektin alussa asiakas suhtautuu toiselta toimialalta tuleviin kandidaatteihin lähes aina positiivisesti. Osaamista voi ja kannattaa soveltaa ja siirtää eri ympäristöihin, ja uudesta näkökulmasta voidaan nähdä olevan myös strategista hyötyä.

Ei ole lainkaan harvinaista, että tapaamme hakuprosessin aikana erittäin päteviä henkilöitä, joilla on avoinna olevaan tehtävään erinomainen tausta ja mielenkiintoinen osaaminen, muttei kokemusta suoraan asiakkaan toimialalta. Henkilöt ovat miettineet vahvuuksiaan ja kehittymisalueitaan, mieli on avoin ja tahtotila on erinomaisessa kunnossa suhteessa tarjolla olevaan tehtävään. Myös vieraalta alalta tulevat kandidaatit pääsevät usein esittelyyn asiakkaillemme, jotta asiakas voi itse pohtia henkilön taustan heille luomia mahdollisuuksia.

Mihin tämä inspiroiva, mielenkiintoinen keskustelu tyssää?

Ihmisten välisessä kommunikaatiossa on selkeitä lainalaisuuksia. Kun haastateltava henkilö puhuu samaa kieltä haastattelijan kanssa, käyttää ”oikeita” käsitteitä ja tuntee oikeita henkilöitä, päätökset tuntuvat helpoilta ja turvallisilta. On paljon haastavampaa miettiä mitä annettavaa toiselta toimialalta tulevalla henkilöllä on yhtiön liiketoiminnalle. Miten ja millä aikataululla hän sopeutuu toimialalle, organisaatioon ja kulttuuriin?

Joskus päätökset ovat toki ilmeisen helppoja. Omalta toimialalta tuleva kandidaatti kannattaa valita, jos hän on yksinkertaisesti paras valinta tehtävään.

Samaan aikaan on paikallaan kyseenalaistaa näitä helppoja ja turvallisia päätöksiä. Voisiko uusille poluille asteleminen tuoda organisaatiolle yllättävää lisäarvoa?

Kun kandidaatin motivaatio ja asenne puoltavat valintaa ja soveltuvuusarvioinnin johtopäätelmät osoittavat vahvuuden suhteessa tehtävään, tulee vastaan tilanteita, joissa kannattaa tarttua rohkeasti ja uusin ajatuksin organisaatiota ja kollegoja inspiroivaan mahdollisuuteen: alanvaihtajaan.

Muutamia käytännön aidan toiselle puolelle kaipaaville:

  • Mistä ydinosaamisestasi on avoimessa tehtävässä / uudella toimialalla aidosti hyötyä? Esittele osaamisesi kiteytetyn selkeästi jo ansioluettelossasi ja hakemuskirjeessäsi.

  • Kontaktoi projektia työstävää henkilöä, avaa motivaatiotasi, ja kerro, miksi haluat vaihtaa toimialaa.

  • Uskalla yrittää, älä lannistu torjunnoista. Mieti rauhassa, mistä löydät puuttuvan linkin mielenkiintoiseen yritykseen.

  • Verkostoidu ja osoita mielenkiintoasi myös oman kokemusalueesi ulkopuolella olevia tehtäviä kohtaan.

Rekrytointien loppusuoralla puntarissa painaa eniten kuinka kandidaatti vakuuttaa asiakkaan osaamisestaan. Mikäli sinut valitaan tehtävään, minkälaista arvoa tuot osaamisellasi mukaan liiketoimintaan?


Tutustu Mercuri Urvalin palveluihin >>

Mercuri Urval on alansa johtava globaali yritys, joka on erikoistunut ylimmän johdon, päälliköiden ja asiantuntijoiden suorahakuun ja rekrytointiin, sekä johtamisen kehittämiseen.

Edellinen
Edellinen

Miten onnistua kumppaniyhteistyössä?

Seuraava
Seuraava

Kuinka z-sukupolvi sopeutetaan työelämään?