Karri Kaitue: Johtajan on mietittävä kaksi tai kolme askelta eteenpäin

Mercuri Urvalin 40-vuotisjuhlan kunniaksi aloitimme johtajuuden tulevaisuutta käsittelevän kirjoitussarjan. Haastattelimme 40 suomalaista yritysjohtajaa ja kysyimme heiltä, miltä digitalisaatio näyttää tänä päivänä.

Muutos on yrityksen nykyinen normaalitila – jopa siinä määrin, että megatrendien nopeutta usein aliarvioidaan. Johtajan tehtävä on rakentaa puitteita, joissa yritys ja henkilöstö voivat kehittyä ja sopeutua muutokseen. Tässä haastattelussa Ekokemin Karri Kaitue pureutuu ketterään johtamiseen.

Financial Services - Business Sector_blue_HI-RES.jpg

Ekokemin Karri Kaitueen mukaan valmista maailmaa ei ole. Erityisesti johtajan on ymmärrettävä, että tämän päivän liiketoiminnassa ei ole kyse viisivuotissuunnitelmista, vaan jatkuvasta oikean polun etsimisestä. Kun muutossyklit tihentyvät, yritystä on ohjattava suurista suunnitelmista kohti adaptaatiota: organisaatio elää ja hengittää henkilöstönsä kautta.

Lakimiestaustainen Kaitue on edennyt asiantuntijasta askel kerrallaan johtajaksi. Tällä hetkellä hän toimii Ekokemin toimitusjohtajana ja moninaisissa hallitusrooleissa sekä puheenjohtajana että hallituksen jäsenenä.

Kaitueen mukaan yrityksen toimintaa on yhä vähemmässä määrin mahdollista suunnitella pitkälle eteenpäin: ”Olemme matkalla kohti sellaista mallia, jossa luodaan valmiuksia olla herkkiä muutoksille, ja parhaassa tapauksessa itse saada aikaan muutoksia toimintaympäristössä. Tämä tuo kaikissa menestyneissä organisaatioissa tarpeen korostaa uteliaisuuden välttämättömyyttä.

Uteliaisuudella Kaitue tarkoittaa avointa kyseenalaistamista, kunkin organisaation jäsenen mielenkiintoa tarkastella kokonaisuutta, myös yli oman tehtävän.

Talentit luovat mahdollisuudet menestykseen

Vaikka Kaitue ei usko suunnitelmatalouden menestysmahdollisuuksiin, hänen mukaansa on elintärkeää, että näkemys suunnasta ei katoa.

Johtajan on oltava samalla nöyrä ja määrätietoinen: hänen tehtävänsä ei ole olla ydinasiantuntija, mutta kuitenkin lopulta tehdä johtopäätökset”, Kaitue kertoo.

”Johtopäätösten tekeminen edellyttää, että toimintasuunnitelma on kirkkaana mielessä – on mietittävä kaksi tai kolme askelta eteenpäin.”

Suomessa digitalisaation, ilmastonmuutoksen, yritysten läpinäkyvyyden ja vastaavien kaltaiset trendit mielletään helposti yritysten tontille saapuviksi uhkiksi. Kaitue on kuitenkin vahvasti eri mieltä.  

”Jos nämä asiat mielletään konnotaatiotasolla uhkiksi, ollaan jälkijunassa. On tärkeää, että jokaisen uuden, päivänpolttavan asian kelkkaan ei lähdetä. Nämä megatrendit eivät kuitenkaan ole millään tapaa tuloillaan, vaan niin suuressa määrin jo täällä, että ne on nähtävä menestyksen ponnahduslautoina – alustoina, jonka varaan ketterä yritys rakentaa toimintaansa.”

Kaitueen mukaan megatrendit ja nopeat muutokset muuttuvat mahdollisuuksiksi henkilöstön osaamisen kautta. Yritykset kilpailevat paitsi markkinoista ja asiakkaista, myös lahjakkuuksista:

”Talentti synnyttää yritykseen sen sopeutumiskyvyn ja kyvyn tarttua yllättäviin mahdollisuuksiin, jonka varaan menestystarinoita rakennetaan.”

Koska talenteista käydään kovaa kilpailua, johdon tulee myös panostaa heistä kiinni pitämiseen. Se, että arvostetaan, etsitään ja sitoutetaan talentteja, onkin osa yrityksen arvopohjaa ja julkisuuskuvaa. Ja siinä johtajalla on hyvin tärkeä rooli.

unsplash-image-SRjZtxsK3Os.jpg

Johtajuus on jatkuvaa vuorovaikutusta

Karri Kaitue uskoo, että johtajan tärkeimmät apuvälineet ovat erinomaiset vuorovaikutustaidot sekä kyky jalostaa henkilöstön kanssa käyty dialogi eteenpäin, päätöksiksi.

Kuuntelemisen on toimittava johtajan päätöksenteon tukena, muuten lennetään sokkona. On kuitenkin tärkeää, että johtajalla on kyky ja rohkeus tehdä päätökset”, Kaitue sanoo.

Kaitueen maailmassa siis kohtaavat toisaalta voimakkaasti henkilöstön osaamiseen nojaava johtajuustyyli, toisaalta yhä kiihtyvä kilpailu talenteista. Ei siis ole yllättävää, että sitouttaminen on Kaitueen mukaan johtajan erittäin keskeinen tehtävä, jonka merkitys tulee jatkossa vain kasvamaan.

”Sitouttaminen on yksi niitä asioita, joihin johtaja pystyy suoraan omalla toiminnallaan vaikuttamaan. Liian usein sitouttaminen yritetään hoitaa vain taloudellisen palkitsemisen kautta. Palkkiosta ei saa tulla yhdessäolon este, mutta nykysukupolvia ei voiteta puolelleen pelkällä palkalla.”

Kuten yrityksiä luotsatessa, myös tulevaisuuden huippuhenkilöitä etsiessään Kaitue pitää tärkeänä kunkin yksilön kehittymistä:

”Uskon jatkuvaan kasvuun, ja nykyään onkin tärkeää, että henkilökohtaisista kehitysmahdollisuuksista huolehditaan. On oltava tunne siitä, että oma polku on selkeä.  Missio syntyy sitä, että on jokin itseä suurempi merkitys, jonka vuoksi töitä tekee.”

Kaitue toivookin jatkossa Ekokemin suurimman kilpailuedun syntyvän siitä, että huipputalentit tahtovat heille töihin: ”Samalla on elintärkeää paitsi noudattaa korkeampaa tavoitettamme – olla liiketoiminnassa, jonka tarkoitus on säästää luonnonvaroja – ja myös viestiä se onnistuneesti potentiaalisille työnhakijoille.”


Teksti: Seija Malmi

Seija Malmi on yksi Mercuri Urvalin tiiminvetäjistä ja tehnyt yli 10 vuoden uran yrityksessämme. Seijalla on laaja asiakaspinta kulttuuri-, koulutus- ja asiantuntijaorganisaatioissa. Johtamisen haasteet ja organisaatioiden kehittäminen ovat vahva innostuksen lähde Seijan työssä. Hänen mielestään onnistuneet johtajavalinnat saavat organisaation kukoistamaan ja hyvä johtaja luo avointa dialogista kulttuuria ympärilleen. Seija myös coachaa ja valmentaa johtotehtävissä olevia. Ennen Mercuri Urvalia Seija on työskennellyt Accenturella ja Helsingin yliopistossa. Monipuolinen liikunta, dekkarit ja kokkaaminen antavat mukavaa tasapainoa konsultin elämään.

Edellinen
Edellinen

Johtajan kuuluu kasvattaa paitsi liikevaihtoa, myös osaamista

Seuraava
Seuraava

Digitalisaatio tekee johtamisesta datalähtöistä