Katse eteen ja suupielet ylöspäin

positiivinen asennoituminne

Kesälomalla sitä ehtii pohtia kaikenlaista. Loman aikana tulee matkustellessa, ystäviä tavatessa ja sukuloidessa useinkin kohtaamisia, joissa pysähtyy miettimään elämän tarkoitusta, asennetta, onnistumisia ja epäonnistumisia vähän syvällisemmin. Miksi joskus aina tuntuu, että kaikilla muilla menee paremmin kuin minulla itselläni? Mistä syystä toiset aina onnistuvat, toiset taas kokevat epäonnistuvansa?

Lomani aikana säätiedotus oli pelkkää sadetta.

Ensimmäisinä lomapäivinäni melkein stressaannuin siitä, ”miksi minun tuurillani aina sataa?”, ”mitä jos koko lomani vain sataa?”, ”ei ole edes ulkomaanreissua varattuna, että pääsisi aurinkoon”. Uutiset kertoivat uusista isoista irtisanomisista ja työttömyyden noususta, Kreikan tukipaketit olivat vähän niin ja näin, eikä yhteiskuntasopimuksestakaan tuntunut löytyvän neuvottelijoiden välillä yhteistä linjaa. Palattuani eilen lomalta takaisin työpöytäni ääreen, työpaikan ikkunastanikin näkyi vain rakennustyömaa. Kaikki tuntuu olevan ihan rempallaan joka asiassa, joka puolella, jos näin negatiivisesti haluan ajatella.

Päätän muuttaa ajatukseni positiivisemmaksi.

Lomani aikana säätiedotus lupasi sadetta tai tarkemmin ottaen epävakaista. Ensimmäiset lomapäivät hieman harmittelin asiaa, mutta sitten päätin, että nautin lomasta epävakaasta säästä huolimatta. Olimme tehneet päätöksen lomailla kotimaassa, vierailla ystävien ja sukulaisten luona. Olla vaan, nautiskella, pysähtyä, olla läsnä. Uutiset kertoivat paikallisen yrityksen miljoonakaupoista maailmalle, Keski-Euroopan helleaalloista, Eurojackpotin päävoiton osumisesta Suomen Turkuun ja muun muassa Valmetin ja Nokian hyvistä tuloksista. Palattuani eilen lomalta takaisin työpöytäni ääreen, työpaikan ikkunastani näkyi rakennustyömaa. Ajattelin, että siinä rakennettaan pitkällä tähtäimellä uutta ja kehitetään kaupunkinäkymää, vaikkakin tällä hetkellä rakennustyömaa näyttää kaoottiselta. Kaikella tuntuu olevan tarkoituksensa, aikansa ja paikkansa.

Asioita voi suunnitella, mutta tänä päivänä tilanteissa pitää pystyä modifioimaan ja muuttamaan suuntaa lyhyelläkin varoitusajalla; vähän niin kuin säätiedotuksen muuttuessa epävakaisesta aurinkoiseksi tai päinvastoin. Työelämässä näitä äkillisiä muutoksia tulee jatkuvasti; milloin taustalla on organisaatiosta, asiakkaista tai maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuva muutos. Välillä mennään ylöspäin, välillä rajusti alaspäin. Liiketoiminnan ennustaminen on monellakin saralla lähestulkoon yhtä haastavaa kuin sääennusteen paikkansapitävyys. Ratkaisevaa on kuitenkin se, kuinka nopeasti ja millä asenteella olemme valmiita muuttumaan ja muuttamaan pieleen mennyttä ennustetta. Kukapa olisi muutama vuosi sitten osannut ennustaa vaikkapa kivijalkakaupan muutosvauhtia ja sen tuomia vaikutuksia vähittäiskauppaan?

Hanskat ei tipahda, periks ei anneta” laulaa Elastinen hittikappaleessaan ja jatkaa ”Jos ois helppoo, kaikki tekis niin….”.

Niinpä niin, jos olisi helppoa, kaikki osaisivat ennustaa oikein ja olisivat todennäköisesti menestyviä työntekijöitä, esimiehiä, johtajia, äitejä ja isiä. Pahin vastustajamme löytyy kuitenkin hyvin usein peilistä. Tulevaa, jokseenkin haastavalta näyttävää työmarkkinoiden syksyä ja talvea varten tarvitsemme nyt entistäkin enemmän rohkeutta toimia toisin, positiivista ajattelua, suomalaista sisua ja onnistumisen mahdollisuuksia ­ asennetta, mutta toki myös realismia. Haastavinakin aikoina tahtoo kuitenkin olla niin, että oikealla asenteella luodaan enemmän onnistumisia ja mahdollisuuksia kuin epäonnistumisia.

Oletpa työntekijä tai esimies, työssä tai työnhakija, mieti sinäkin, mitä sinä voisit tehdä toisin loppuvuonna? Mistä olet valmis luopumaan? Mihin olet valmis panostamaan enemmän? Millä asenteella sinä heräät uuteen aamuun huomenna? Usko tai älä, kaikilla muilla ei mene kuitenkaan paremmin kuin sinulla.

Alotan ittestäni, korjaan mun mielen, nostan mun katseen ja mun suupielen…” - Elastinen

Säätiedotuksen mukaan kesä alkaa muuten tänään.


Teksti: Johanna Massa

Johanna Massa työskentelee Mercuri Urvalin Oulun toimiston tiiminvetäjänä, toimien aktiivisesti asiakkaidensa tukena suorahaun, avainhenkilövalintojen sekä osaamisen ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Hän on toiminut monipuolisissa konsultin tehtävissä vuodesta 2008 alkaen, jota ennen hän työskenteli vähittäiskaupan HR-tehtävissä. Yrittäjäsuvun kasvattina hän on erityisen kiinnostunut liiketoiminnan ja henkilöstöjohtamisen haasteista, jonka myötä hän toimiikin erilaisissa johtamiseen liittyvissä verkostoissa. Vapaa-aikana hän rentoutuu perheen, ystävien ja liikunnan parissa.

Edellinen
Edellinen

Maailma pelastuu hyvällä johtamisella

Seuraava
Seuraava

Tunne itsesi ja arkesi