Kerro mitkä ovat sinun heikkouksiasi

Työhaastattelussa yksi yleisimmistä kysymyksistä on kysymys vahvuuksista ja heikkouksista.

työhaastattelu

Itse kysyn esimerkiksi "Meillä kaikilla on kehitettävää toiminnassamme. Mitkä ovat sinun kehittymisen paikkojasi?" Kysymykseen ei riitä vastaukseksi toive kehittyä bisnesenglannissa tai toimialaosaamisessa, vaan lisäkysymysten kautta koitan selvittää minkälaisia toimintatapoja haastateltavalla henkilöllä on.

Menestyminen työtehtävässä ei ole kiinni pelkästään substanssiosaamisesta. Menestymisen määrittelevät ne tavat, joilla asetettuihin tavoitteisiin ja odotuksiin pyritään pääsemään. Tällöin merkityksellisiä asioita ovat työnantajasta ja työtehtävästä riippuen esimerkiksi yhteistyökyky, itsensä johtamisen taito tai nopea päätöksentekokyky.

Jotkut henkilöt tunnistavat omat kehittymisalueensa hyvin ja osaavat kertoa niistä selkeästi ja luontevasti, toiset taas eivät millään löydä omassa toiminnassaan mitään kehitettävää. Yllättävän monilla on vaikeuksia nimetä kehittymisen kohteitaan. Meillä kaikilla kuitenkin on epäkäytännöllisiä tapoja. Jos kaikki tilanteet eivät mene joka kerta täydellisesti putkeen, siihen on syy. Syyn tarkempi tarkastelu voi näyttää jotain arvokasta. Epäonnistumiset ovat tilaisuuksia katsoa omaa toimintaamme, jotta voisimme kehittyä ja saada aikaan uusia onnistumisia.

Miten reagoida epäonnistumisiin?

Yksi tapa reagoida epäonnistumiseen on kuitata se "shit happens" -asenteella. Ei takerruta ongelmiin eikä keskitytä negatiivisiin asioihin, vaan siirrytään nopeasti eteenpäin. Jos tähän reagointitapaan liittyy tarve lakaista ikävät asiat maton alle, omista virheistään on todella vaikeaa oppia. Todennäköisesti samankaltaiset ongelmat tulevat toistumaan tulevaisuudessa uudestaan.

Toinen inhimillinen tapa reagoida on syyllisten etsiminen muista ja olosuhteista. Epäonnistuminen johtui teknisistä ongelmista, johdon huonoista päätöksistä tai asiakkaan ymmärtämättömyydestä. Syitä voi löytää loputtomasti ja niitä on helppo uskoa. On kuitenkin vaikea muuttaa tilannetta, jos siitä ei ota vastuuta. Todennäköisesti samankaltainen ongelma toistuu taas tulevaisuudessa.

Haluttomuus nähdä omia heikkouksia on este omien epäkäytännöllisten tapojen muuttamiselle. Jos meillä on itsestämme erilainen kuva kuin mitä todellisuus näyttää, toistamme valitettavasti samoja virheitä yhä uudestaan.

Heikkouksien rakentava kohtaaminen

Toimintamme heijastaa persoonallisuuttamme, mutta ei ole muuttumaton - tapoja voi työstää. Lähtökohta tapojen muuttamiselle on niiden näkeminen. Epäonnistumiset tarjoavat tähän hienon tilaisuuden. Voi kysyä itseltään: "Mitä tapahtui? Mikä tähän tilanteeseen johti? Miksi toimin näin? Olisinko voinut toimia jotenkin toisin? Jos saisin valita, miten toimisin nyt?"

Omien heikkouksien kohtaaminen on alku niiden muuttamiselle. Tapojen työstämiseen on monia keinoja ja kuten vaativassa urheilusuorituksessa onnistuminen, myös tapojen muuttaminen vaatii vaivannäköä ja harjoitusta. Eräs työnhakija kertoi, että hän on kiinnittänyt läppäriinsä Post-It lappuja, joissa lukee: "Puhu hitaammin" Eräs toinen työnhakija sanoi: "Teen kyllä virheitä, mutta en tee samaa virhettä kahta kertaa. Otan aina opikseni".

Ymmärrys siitä, että kaikki tekevät joskus virheitä, auttaa omien heikkouksien kohtaamiseen. Monet meistä toistavat samoja epäkäytännöllisiä tapoja yhä uudestaan. Ne ovat inhimillisiä tapoja, ei muuttumattomia piirteitä, joille ei mahda mitään. Kun on rehellinen omille heikkouksilleen ja valmis työstämään niitä, kasvaa myös ymmärrys omaa toimintaa kohtaan - ja heikkouksista on luontevampaa puhua myös työhaastattelussa.

Ehkä pystymme ymmärtämään myös toisten ihmisten käyttäytymistä paremmin, kun olemme sujut omien heikkouksiemme kanssa.


Teksti: Eveliina Sainio

Edellinen
Edellinen

Konsultti kandidaatin puolella

Seuraava
Seuraava

Asiakastuntemuksen arvo muuttuvilla sähkömarkkinoilla