Konsultti kandidaatin puolella
Olen viime aikoina miettinyt aika paljon omaa rooliani konsulttina kandidaattien näkökulmasta. On selvää, että rekrytointi- ja suorahakukonsultti auttaa toimeksiantajaa eri tavoin löytämään organisaatioonsa uuden avainhenkilön.
Me konsultit miellämme kuitenkin, että meillä on olemassa kaksi asiakaskuntaa. Toinen on toki palkkamme maksava toimeksiantaja, mutta toinen on työnhakijat – meidän kielellämme kandidaatit.
Työ on suurimmalle osalle ihmisistä tärkeä osa elämää. Koska Mercuri Urval keskittyy tekemään pääosin päällikkö- ja johtotason rekrytointeja, on työ keskimäärin erittäin tärkeä osa tällaisiin tehtäviin hakeutuvien kandidaattien elämää. Ammattimainen kandidaattien hallinta on aikaa vievää, mutta haluan tehdä sen hyvin. En pelkästään siksi, että nykyinen kandidaatti voi olla tuleva maksava asiakas, vaan myös siksi, että se on mielestäni oikein. Kandidaatit laittavat omaa aikaansa hakuprosesseihin ja heillä teetetään erilaisia tehtäviä ja haastattelukierroksia. Mielestäni vastapalveluksena heidän tulee saada ajantasaista tietoa prosessin eri vaiheissa sekä avointa palautetta myös omista mahdollisuuksistaan.
Oma roolini kandidaattien suhteen myös vaihtelee riippuen rekrytointistrategiasta. Yhä useammin kandidaatteja houkutellaan lähtemään mukaan hakuprosessiin ilman, että he itse ovat olleet aktiivinen osapuoli. Tällaisissa suorahakutoimeksiannoissa konsultti saa toimia myyjänä ja miettiä mikä voisi tälle henkilölle olla se juttu, miksi hän olisi kiinnostunut tästä toimeksiantajasta ja tästä tehtävästä juuri nyt. Julkisessa rekrytoinnissa tilanne on monesti toisin päin. Koska hakijoista vain osa pääsee haastatteluihin asti, on konsultin rooli kertoa perusteluita taas siitä, miksi kyseinen kandidaatti ei pääse jatkoon. Onneksi vain harvoin tulee tilanteita, joissa kandidaatti ei asiaperusteista huolimatta pysty ymmärtämään syitä, miksi hän ei prosessissa etene. Nämä tilanteet eivät kuitenkaan tunnu mukavilta varsinkin, jos henkilö ryhtyy epäilemään konsultin ammattitaitoa. Ymmärrän toki, ettei ole mukavaa saada ”kiitos ei kiitos- viestiä” hakemastaan työpaikasta, mutta ei sitä asiaa ja lopputulosta muuta se, että suoltaa pahan olonsa konsultin harteille. Päinvastoin. Konsulttien tietoisuuteen tulee kuitenkin vastaisuudessakin avoimia työpaikkoja, eikä Suomen kokoisessa maassa kannata siltoja poltella henkilöihin, joilla on pääsy kuuluisiin ”piilotyöpaikkoihin”.
Vaikkakin minulle tärkeä arvo on avoimuus sekä toimeksiantajaa että hakijoita kohtaan, on joskus tilanteita, ettei kaikkia perusteita siitä, miksi joku henkilö valitaan tehtävään pysty tai voi edes kertoa. Tärkeää tarvittavan osaamisen ja kokemuksen lisäksi on toki myös se, klikkaako toimeksiantajan ja hakijan väliset kemiat eli onko kyseessä ”sopivanlainen tyyppi” haettavaan organisaatioon ja tehtävään. Tämähän on hyvä asia myös hakijan näkökulmasta. Eli että toimeksiantaja sekä konsultti pohtivat myös sitä, tulisiko kyseinen kandidaatti viihtymään tulevassa työpaikassa. Yksi vahvasti vaikuttava asia työhaastatteluissa on myös asenne. Kilpaurheilussa monesti sanotaan ja itsekin olen sen kokenut, että se kuka haluaa ja tahtoo voittoa enemmän sen myös saa. Työnantajalla on suuri houkutus valita tasavahvojen kandidaattien välillä se, joka näyttää aidosti haluavansa juuri tähän työpaikkaan ja tähän yritykseen.
Vanhempi konsulttikollegani totesi taannoin minulle tekemäni soveltuvuusarvion jälkeen, että muista Sanna olla aina haastattelussa kandidaatin puolella. Uskon, että tällä hän tarkoitti sitä, että meidän konsulttien tehtävä on yrittää löytää jokaisesta ihmisestä ne vahvuudet, joilla he voisivat soveltua parhaiten uutta työtehtävää menestyksellisesti hoitamaan eikä niinkään keskittyä kehityskohteisiin. Vanha valmentajani sanoi aikanaan minulle saman asian toisin, joka on siitä saakka ollut itselleni ohjenuorana elämässä kaiken kaikkiaan. ”Sanna, jos keskityt niiden asioiden kehittämiseen, joissa olet nyt heikoimmillasi, sinusta voi tulla keskinkertainen. Mutta, jos keskityt niiden asioiden parantamiseen, joissa olet nyt jo hyvä, sinusta voi tulla loistava.” Näillä sanoilla haluan tsempata kaikkia työnhakijoita ja myös meitä konsultteja työssämme.
Teksti: Sanna Aikio
Sanna on työskennellyt Mercuri Urvalin Oulun dynaamisessa tiimissä vuodesta 2015 lähtien. Sannalla on kokemusta avainhenkilöiden suorahaku- ja rekrytointitoimeksiannoista, erityisesti ICT, teknologia ja teollisuuden aloilta Pohjois- ja Itä-Suomen alueilla. Ennen Mercuri Urvaliin siirtymistä Sanna työskenteli 7 vuotta kansainvälisessä toimintaympäristössä ICT- ja prosessien ulkoistamisen liiketoiminnoissa erilaisissa myynnin, liiketoiminnan kehittämisen ja tuotehallinnan rooleissa, myös esimiesvastuussa. Sanna on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Vapaa-aikansa Sanna viettää mielellään perheensä ja ystäviensä kanssa touhuten sekä urheillen. Erityinen intohimo on eräily Lapin kauniin karuissa maastoissa.