Kesälomilta samoihin töihin? Muistilista motivaation etsintään

Kesäloma – hetki huilata, katsella taivasta ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Kesämökin rannalla moni ryhtyy tarkastelemaan levännein silmin sitä, millaiselle paikalle oma työ sijoittuu henkilökohtaisella arvolistalla.

Rekrytointiammattilaisten arkipäivää on se, että elokuussa etsitään uusia osaajia lomilta palaamattomien avainhenkilöiden tilalle. Miten motivoida avainhenkilöitä palaamaan töihin vielä syksylläkin?

kesälomalta töihin paluu

Motivaatio vie menestykseen

Työntekijän motivaatio työtään kohtaan on epäilemättä yksi tärkeimmistä asioista työssä menestymisen kannalta. Duunitorin toteuttaman Kansallisen Rekrytointitutkimuksen (2016) yksi huomiota herättänyt löydös oli se, että hakijan motivaatio työtehtävää kohtaan vaikuttaa kaikkein eniten rekrytointipäätökseen. Eri tutkimuksissa (mm. Koskialho, Johanna: Sitoutuminen ja motivaatio asiantuntijaorganisaatioissa, 2014) motivaation on todettu olevan vahvasti yhteydessä työhön sitoutumiseen, eli tunteeseen siitä, että omalla työllä on merkitys ja oman organisaation menestymisen eteen haluaa nähdä vaivaa.

Muistilista motivaation pohdiskeluun:

  • Millaisia asioita elämältä haluat ja tarvitset? Mikä sinua liikuttaa?

  • Ovatko nykyiset työtehtävät riittävän haastavia? Onko työtehtävistä mahdollista selviytyä?

  • Pääsetkö käyttämään omia vahvuuksiasi, asiantuntijuuttasi. Voitko kehittyä työtehtävässäsi?

  • Viihdytkö työpaikan olosuhteissa?

  • Onko palkka kohdallaan?

  • Onko työpaikan sijainti sopiva? Sovitko mukaan työyhteisöön? Onko työyhteisön kulttuuri sinusta miellyttävä?

On helppoa vaikuttaa kiinnostuneelta hetken aikaa, mutta pitkän tähtäimen motivaatiota on haastavampaa arvioida. Tietyillä kysymyksillä ja havainnoilla voidaan päästä käsiksi henkilön motivaatioon uutta työtä haettaessa, mutta yhtä tärkeää on seurata motivaation kehittymistä työuran eri vaiheissa.

Tutustu ja tunne työntekijäsi

Eräässä Mercuri Urvalin järjestämässä tilaisuudessa henkilöstöpäättäjä kertoi, etteivät esimiehet uskalla kysyä motivaatioon liittyviä vaikeita kysymyksiä kehityskeskusteluissa. Tilanne on ymmärrettävän jännittävä: entä jos käykin ilmi että motivaatiossa on puutteita, ja asialle pitäisi tehdä jotain.

Yksi rekrytointien suurimpia haasteita myös tulevaisuudessa on henkilöiden sitouttaminen organisaatioon. Tämän haasteen edessä on hyvä muistaa, että sitoutuminen on yksilöllistä ja siksi kaikkein olennaisin asia on tutustua ihmisiin. On tärkeää ymmärtää millaisista yksilöistä meidän työyhteisömme koostuu. Miksi työntekijämme tekevät tätä työtä ja miksi he haluavat antaa parastaan juuri tälle organisaatiolle? Miksi he haluaisivat tulla tänne tulevaisuudessakin?

Vietä siis aikaa tutustuen kollegoihin, juttele heidän kanssaan ja kuuntele mitä he kertovat itsestään ja omista tarpeistaan – suoraan ja rivien väleistä. Se on kullanarvoista tietoa.


Mercuri Urval on alansa johtava ylimmän johdon, päälliköiden ja asiantuntijoiden suorahakuun ja rekrytointiin, sekä johtamisen kehittämiseen erikoistunut yritys.

Tutustu rekrytointipalveluihimme >>

Edellinen
Edellinen

Mihin keskittyä kun vaihtaa työtä myyntiorganisaatiosta toiseen?

Seuraava
Seuraava

Miten onnistua kumppaniyhteistyössä?