Kun ahkera asiantuntija uupuu

Kaarle Konsultti soittaa:

”Nyt on sellainen tilanne, että en jaksa enää. Jään hoitamaan uupumustani.”

uupumus

Ensimmäisenä koen syyllisyyttä. Mieleen nousee väkisinkin kysymyksiä: Olenko laiminlyönyt tehtävääni esimiehenä? Mitä olisin voinut tehdä? Miksi en huomannut tilannetta aikaisemmin?

Työuupumuksesta ja sen tunnusmerkeistä puhutaan paljon, ja monissa asiantuntijaorganisaatioissa (esimerkiksi konsultit, asianajajat) se on hyvinkin tunnistettu haaste. Työ koostuu sykleistä; on ajanjaksoja, jolloin hommia on liikaa ja vuorokaudessa on vain 24 tuntia.

Stressaava ja uupumusta aiheuttava tilanne on toisaalta sekin, kun töitä ei ole riittävästi ja myynti ei kulje. Tämä aiheuttaa tunteen riittämättömyydestä, kykenemättömyydestä tai menestymättömyydestä. Mikäli kotioloissa vielä tapahtuu ei-toivottuja muutoksia, voi väsymys nujertaa voimakkaimmankin ihmisen. 

Kun työ siirtyi koronapandemian vuoksi konttorilta kotitoimiston nurkkiin, se tuotti toisille iloista helpotusta arkeen, työmatkoihin ja lisäsi työnhallintaa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan (TTL 2020) työhyvinvointi parani, työn imu lisääntyi ja krooninen työuupumus väheni. Kuitenkin  osaa vaivaa irrallisuus työyhteisöstä, työ tulvii vapaa-ajalle, ja uhkana on etätyöapatia ja väsyminen.

Vertailu kuluttaa ja itsetunto horjuu

Jatkuva itsensä vertaaminen toisiin ja heidän tuloksiinsa vie itsetunnon pohjamutiin. Ylikierroksilla käydessä lepo ja palautuminen jää helposti vähäiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan työuupumuksen tyypillisiä oireita ovat itsetunnon horjuminen ja kyynistyminen. Uupumus vaikuttaa uneen, fyysiseen jaksamiseen ja mielialaan. Työn mielekkyys katoaa ja pitkäkestoinen stressi heijastuu työelämän ulkopuolelle. Mukava ihminen alkaa ärtyä läheisille, ei jaksa harrastaa tai vetäytyy sosiaalisista tilanteista. Riittämättömyyden tunne ahdistaa.

Uupumus ei synny yhtäkkiä. Taustalla on yleensä pitkittynyt tilanne, ja siksi asiaan pitäisi osata puuttua jo ennen kuin tilanne pääsee liian pitkälle.

Kuinka esimies voi tukea uupunutta työntekijää?

Esimiehenä olen kiinnostunut tiimiläisteni elämän kokonaisuudesta. Avoin keskustelu, saatavilla oleminen ja keskinäinen luottamus antavat mahdollisuuden asioiden esille ottamiseen – puolin ja toisin. Ristiriita työn ja henkilökohtaisen elämän vaatimusten välillä voi jäädä huomaamatta, jos työ ja muu elämä pidetään tiukasti erillään. Toki jokaisen täytyy voida itse kuitenkin valita, kuinka paljon haluaa tuoda henkilökohtaista elämäänsä työpaikalle.

Asiantuntijoilta odotetaan vahvaa sitoutumista, korkeaa laatutasoa, joustavuutta ja jatkuvaa kehittymistä työssä. Jokainen haluaa suoriutua työstään erinomaisesti. Se joka tekee asioita tunnollisesti, sitoutuneesti ja korkealla motivaatiolla, saattaa olla tietyissä olosuhteissa vaarassa uupua. Kun työn imu on kova, esimiehen on hyvä tarkkailla työmääriä.

Jatkuvan kiireen tai työskentelyn viikonloppuisin ja iltaisin tulisi herättää sekä esimiehen että työntekijän mieleen kysymyksiä. Voisiko välillä hellittää? Auttaisiko delegointi, vai onko priorisointi vaikeaa? Esimiehen velvollisuutena on seurata ylityötunteja ja sitä, että työntekijä pitää lomansa. Kukaan ei ole korvaamaton työntekijänä vaikka yksilönä onkin. Esimiehen taitoa on kuulla herkällä korvalla ja reagoida ennen kuin tilanne kärjistyy. Kun keskustelukanava on auki, voidaan silläkin ennaltaehkäistä työuupumusta.

delegoi

Myös esimies itse on riskiryhmää

Myös esimies itse on uupujien riskiryhmässä; rooli on usein puun ja kuoren välissä. Kun paineita tuntuu tulevan joka suunnasta, riittämättömyyden tunne nostaa päätään. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan (TTL 2020) lähijohdon ja johtajien työuupumus jonkin verran lisääntyi pandemian ensimmäisenä vuonna, vaikka yleisesti tulos oli toisen suuntainen. Uusi tilanne toi lisää huolta sekä töiden organisoinnista ja sujumisesta, mutta myös tiimiläisten jaksamisesta.

Esimiehen on syytä miettiä millaisen esimerkin itse antaa – lähteekö alaisille sähköpostia keskiyöllä, tuleeko toimeksiantoja tulipalokiireellä. Aikataulutanko on-line palaverit tauotta vai jätänkö kalenteriin väljyyttä ja keskustellaanko yhdessä muistakin kuin vain työasioista. Luonko itselleni ja muille uuvuttavaa vai tasapainottavaa ilmapiiriä?

Asiantuntijatyö, ja etämoodissa erityisesti, vaatii vahvaa itsensä johtamisen taitoa. Vaikka jokainen on viime kädessä itse vastuussa omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan, hyvässä työyhteisössä katsotaan kaverinkin perään.

Esimies on palveluammatissa: olemassa sinua varten, jotta menestyt ja voit hyvin työssäsi.


Edellinen
Edellinen

Miksi sinä lähdet aamulla töihin?

Seuraava
Seuraava

Mistä on tulevaisuuden vastuullisuusjohtaminen tehty?