Mistä on tulevaisuuden vastuullisuusjohtaminen tehty?

Artikkeli on viimeinen osa Vastuullisuusjohtamisen vaikuttavuus -blogisarjassamme

tulevaisuuden vastuullisuusjohtaminen

Vastuullisuus näkyy tulevaisuudessa yritystoiminnassa vähintään samalla painoarvolla kuin nytkin – todennäköisesti vielä enemmän. Jos vastuullista liiketoimintaa tekevässä yhtiössä ei vielä ole asiaan dedikoitunutta henkilöä, nyt on jo kiire.

Tulevaisuuden menestyvällä vastuullisuusjohtajalla tulee olla kykyä sanoittaa vastuullisuuden arvoa ja merkitystä, jotta vastuullisuus voi kasvaa osaksi yhtiön strategiaa.

Vastuullisuusjohtaja on moniosaaja

Vastuullisuuden parissa työskentely kattaa laajan kokonaisuuden ja alalla työskentely vaatii monialaista osaamista. Erityisesti kyky hahmottaa olennaisia asioita, priorisoida ja hahmottaa kokonaisuuksien riippuvuussuhteita ovat piirteitä, joita vastuullisuusjohtajalta vaaditaan. Moniulotteisesta hahmotuskyvystä on hyötyä myös strategiatyössä.

Vastuullisuushenkilöllä tulee olla kyky innostaa, kannustaa ja sitouttaa henkilöstöä. Yksinpuurtajat eivät pärjää vastuullisuusjohtamisen parissa, sillä positio perustuu yhteistyöhön sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa.

Vastuullisuusjohtaja on muutosjohtaja: pestissä tarvitaan suhteiden rakentamisen, vaikuttamisen ja verkostojohtamisen taitoja. Vastuullisuusjohtajat ja -päälliköt johtavat matriisissa, minkä vuoksi muutoksen edistämiseen tarvitaan myös sinnikkyyttä.

Johda tiedolla

Analyyttisyys, datan käsittely ja hyödyntäminen ovat taitoja, joiden avulla vastuullisuutta voidaan perustella ja edistää organisaatiossa. Vastuullisuusjohtajan tulee pysyä kartalla siitä, mikä on luotettavaa ja pitkällä tähtäimellä relevanttia tietoa.

”Vastuullisuusjohtajan tulee olla samassa lentokorkeudessa toimitusjohtajan kanssa.”

tuulipuisto

Vastuullisuusfunktiossa toimivalla henkilöllä on hyödyllistä olla liiketoiminnallista taustaa ja osaamista. Parhaimmillaan vastuullisuus voi toimia yrityksessä kannustimena uuden liiketoiminnan luomiselle.

Vastuullisuusjohtajan tulee lisäksi kyetä viestimään vastuullisuusasioista ymmärrettävästi – sekä yhtiön sisäisesti että ulkoisesti. Monissa organisaatioissa on huutava tarve johdon ja henkilöstön kouluttamiselle vastuullisuusasioihin liittyen. Viestintä- ja vuorovaikutustaidot auttavat kiihdyttämään vastuullisuustyötä paitsi yhtiön sisällä, myös edesauttavat vastuullisuuden tuomista esiin ulkoisessa viestinnässä.

Positiossa täytyy olla tulevaisuuteen orientoitunut ja ajan hermoilla. 

”Täytyy seurata politiikkaa ja ilmastokeskustelua ja sitä mitä sijoittajat ajattelevat.

Tarvitaanko tulevaisuudessa vastuullisuustyötä?

Vastuullisuutta strategisena toimintona ei voida tehdä vasemmalla kädellä oman työn ohella: työ vaatii fokusta, sitoutumista ja resursseja. Tulevaisuudessa vastuullisuus sukeltaa yhä syvemmälle liiketoiminnan ytimeen ja tulee osaksi sitä.

Ideaalitilanteessa yrityksissä ei enää tulevaisuudessa tarvittaisi vastuullisuusjohtajia lainkaan, vaan vastuullisuus olisi saatu jalkautettua pysyväksi osaksi yrityksen toimintaa ja käytäntöjä. Tähän on kuitenkin vielä käytännössä matkaa: nyt yrityksiin kaivataan moniosaajia, joka kykenevät viemään vastuullisuuskokonaisuutta eteenpäin, tekemään vastuullisuudesta strategista ja jalkauttamaan vastuullista toimintaa osaksi yhtiön toimintatapoja.

mercuri urval vastuullisuusselvitys

Lisätiedot selvityksestä Vastuullisuusjohtamisen rooli ja vaikuttavuus – Selvitys vastuullisuusjohtamisesta yritysten strategisena toimintona (Tarja Oinonen & Eveliina Sainio):

Tarja Oinonen | tarja.oinonen@mercuriurval.fi | +358 50 5314864

Tutustu myös aiempiin vastuullisuussarjan blogeihimme:

Osa 1: Yrityksissä tehdään nyt vastuullisuusloikkaa

Osa 2: 5 vinkkiä vaikuttavaan vastuullisuusjohtamiseen

Osa 3: Ajuri vai jarru – Hallituksen rooli yhtiön vastuullisuuden edistämisessä 

Osa 4: Vastuullisuusjohtajan työ on haasteiden ylittämistä

Edellinen
Edellinen

Kun ahkera asiantuntija uupuu

Seuraava
Seuraava

Vastuullisuusjohtajan työ on haasteiden ylittämistä