Miksi sinä lähdet aamulla töihin?

Scenic shot of the beach with waves hitting the rocks.

”Äiti, miks sun pitää aina mennä töihin?”

Kysymys on varmasti tuttu monille päiväkoti- ja ala-kouluikäisten lasten vanhemmille. Kun samaan aikaan kiireessä puet lasta, pakkaat omia ja lasten tavaroita, ja samalla vahdit ettei aamupuuro pala pohjaan, on kysymykseen yleensä on nopeinta vastata järkiperusteisesti.

“Koska työn tekemisestä saa palkkaa, jolla sitten ostetaan ruokaa ja vaatteita.”

Tähän on viisivuotiaan paha sanoa vastaan, ja tilanne on hetkeksi selvitetty.

Joskus kysymys jää kuitenkin pyörimään mieleen vielä senkin jälkeen, kun lapset ovat päiväkodissa ja ajelen itse aamuruuhkassa kohti toimistoa. Miksi minä tosiaan lähden aamulla töihin?

Raha on toki syistä yksi, mutta jos aivan rehellisiä ollaan, Suomessa pärjää kyllä tekemättä töitä, kunhan hieman viilaa omia kulutustottumuksiaan.

Minulla on tapana kysyä kandidaateilta mitä he tekisivät, jos töitä ei tarvitsisi tehdä rahan takia. Valtaosa vastaa, että tekisi siitä huolimatta jotakin töitä. Raha ei siis yksin selitä töihin lähtemisen perimmäisiä syitä.

Mikä sinua motivoi?

Ihmisiä motivoivat persoonasta riippuen eri asiat. Haasteet, onnistumiset, muiden auttaminen, raha, sosiaalinen kanssakäyminen, arvostuksen tunne, kunnianhimo, vaihtelunhaluisuus tai yhteisöllisyys – esimerkiksi nämä seikat toimivat monille suurimpina kannustimina työelämässä. Jokaisen olisi syytä itse tunnistaa omat motivaatiotekijänsä, sillä vain silloin voi todella ymmärtää, miksi viihtyy työssään. Jos töihin lähteminen taas on joka aamu vaikeaa, on syytä miettiä mitkä omista motivaatiotekijöistä eivät nykyisessä työssä toteudu.

Havahduin itse aiheeseen ensimmäisinä konsulttivuosinani  käydessäni samalla läpi vaikeaa jaksoa henkilökohtaisessa elämässäni. Vaikka olin henkisesti hyvin väsynyt ja ajoittain jopa uupunut, töihin oli joka aamu mukava mennä. Tajusin, että jos tuossa tilanteessa olisin ollut työssä, jossa en viihdy, olisin luultavasti päätynyt vähintäänkin sairaslomalle. Yhteisöllisyys, kollegoilta saamani tuki, onnistumiset asiakastyössä, joustava työaika sekäihmisten auttaminen ja niistä saatu positiivinen palaute pitivät minut jaloillani. Ja vaikka vuosia on kulunut ja henkilökohtainen elämäkin on taas mallillaan, samat asiat motivoivat minua edelleen.

Meidät Mercuri Urvalin konsultit on koulutettu löytämään ja tunnistamaan ”oikeat ihmiset oikeille paikoille” asiakasyrityksiimme. Motivaatiokeskustelu on tähän tavoitteeseen pyrkiessämme erittäin oleellinen. Ymmärrettyämme, mikä avointa paikkaa tavoittelevaa työnhakijaa motivoi, meidän tehtävämme on tuntea asiakkaamme niin hyvin, että pystymme arvioimaan tarjoaako tehtävä ja asiakkaamme organisaatio motivoivat työskentelyolosuhteet kyseiselle henkilölle. Vain tällä tavalla voimme palvella yhtäläisesti sekä asiakkaita että työnhakijoita. Ja kun uusi työntekijä viihtyy, hän on motivoitunut ja menestyy tehtävässään – ja tällöin myös me olemme onnistuneet työssämme.

Hyvä esimies motivoi alaisiaan yksilöllisesti

Suorahaun vallatessa entistä enemmän markkinoita myös asiantuntijarooleja täytettäessä, moni osaaja törmää aika ajoin mielenkiintoisiin työtarjouksiin. Näissä tilanteissa on hyvä arvioida omia motivaatiotekijöitä ja niiden toteutumista sekä nykyisessä että tarjotussa uudessa työssä. Mitkä tekijät työntävät pois vanhasta ja mitkä puolestaan vetävät uuteen? Jos vetäviä tekijöitä on enemmän kuin työntäviä, voi vaihtaminen kannattaa. Mutta jos tartut tarjoukseen vain siksi, että oma työ tökkii, saatat pettyä.

Yritysten ja erityisesti esimiesten olisikin tärkeää tunnistaa työntekijöidensä motivaatiotekijät ja pyrkiä vastaamaan niihin parhaansa mukaan. Hyvän esimiestyön lähtökohta on, että esimies ymmärtää alaistensa erilaiset motivaatiotekijät ja johtaa ihmisiä niiden avulla. Enkä tarkoita manipulointia, vaan aitoa yksilöllistä motivoimista.

Konsultteina yritämme helpottaa  rekrytoivia esimiehiä kertomalla heille arvioimiemme ihmisten motivaatiotekijöistä ja niiden huomioimisesta esimiestyössä. On nimittäin täysin mahdollista saada avoimeen tehtävään täydellisenä rekrytoitu henkilö väärille raiteille unohtamalla hänen johtamisensa ja motivoimisensa. Toisaalta on yhtälailla mahdollista tehdä hieman kompromissina valitusta uudesta työntekijästä huippusuoriutuja: johtamalla ja motivoimalla häntä oikein.

Tule haastatteluun aina avoimin mielin

Jos olet harkitsemassa työpaikan vaihtoa, mieti aluksi miksi ajatus vaihtamisesta on herännyt. Mitä sellaista kaipaat, mitä nykyinen työsi tai työnantajasi ei pysty sinulle tarjoamaan? Oletko keskustellut asiasta esimiehesi kanssa? Harkitse myös tarkkaan, mitä lähdet hakemaan ja varaudu perustelemaan asiaa työhaastattelussa. Pelkkä ”tarttis varmaan kattoa välillä jotain muutakin” ei riitä vakuuttamaan haastattelijaa siitä, että viihtyisit uudessa organisaatiossa tai tehtävässä.

Konsultin näkökulmasta avoimuus työhaastattelussa on äärimmäisen tärkeää. Emme voi palvella sinua ja motivaatiotasi, jos et kerro meille rehellisesti, mitä työltäsi odotat. Jos et ole itsekään ihan varma motivaatiotekijöistäsi, osaamme tarvittaessa myös auttaa sinua tunnistamaan ne paremmin – kunhan tulet keskusteluun avoimin mielin.


Teksti: Sanja Hovilainen

Sanja Hovilainen on toiminut Mercuri Urvalissa konsulttina vuodesta 2008 lähtien, työskenneltyään sitä ennen yli 10 vuotta TeliaSoneran eri organisaatioissa. Satojen kotimaisten ja kansainvälisten rekrytointien lisäksi Sanja on osallistunut erilaisiin Talent Management -hankkeisiin, erikoistuen etenkin organisaatioiden sisäisiin potentiaalikartoituksiin. Työpaikalla talvisin vilukissana tunnettu, villatöppösissä tepasteleva ja paksuun shaaliin verhoutunut Sanja viihtyy yllättäen vapaa-ajallaan jäähallissa ringetteä pelaten ja tyttärensä joukkuetta valmentaen. Lämpöä hän puolestaan hakee hikoilemalla säännöllisesti 40-asteisessa joogasalissa.

Edellinen
Edellinen

Kuinka z-sukupolvi sopeutetaan työelämään?

Seuraava
Seuraava

Kun ahkera asiantuntija uupuu