Menestyvät perheyhtiöt valitsevat hallituksen jäsenet osaamisen perusteella
Mercuri Urvalilla olemme viime aikoina aktiivisesti tarkastelleet erilaisten perheyritysten hallitusten kokoonpanoa ja toimintaa. Perheyritysten liiton kanssa teimme loppuvuodesta 2015 kyselytutkimuksen ”Perheen ulkopuoliset hallituksen jäsenet perheyrityksissä”.
Kyselyn teemat keskittyivät siihen, mikä on perheen ulkopuolisten hallituksen jäsenten vaikutus hallitustyöskentelyyn ja heidän tuomansa lisäarvo. Toinen keskeinen teema oli perheen ulkopuolisten hallituksen jäsenten löytyminen ja valinta sekä tähän liittyvät tekijät. (Perheyritysten ohessa olemme tarkastelleet myös urheilujärjestöjen ja -seurojen hallitustyöskentelyä, ja tähän aiheeseen palaamme blogissamme kevään edetessä.)
Lopputulos on molemmissa tarkasteluissa samansuuntainen: yhtiöt, joissa hallitusten jäsenet on valittu osaamisen perusteella menestyvät paremmin ja kasvavat nopeammin kuin yhtiöt (tai urheiluseurat), joiden hallitusten jäsenet on valittu jollakin muulla perusteella. Perheyrityksissä hallituksen jäsenet valitaan usein omistamisen perusteella. Usein tehdään myös helppo valinta - otetaan tuttu henkilö hallitukseen. Ikävä kyllä tämä ratkaisu ei välttämättä tuo toivottua lopputulosta yrityksen hallitustyöskentelyyn.
Yrityksen toiminnan tulevaisuuden suunta otettava huomioon hallitusta muodostettaessa
Yrityksen hallituksen tehtävänä on toiminnan tulevaisuutta luotaava suunnittelu ja strategiasta päättäminen, joka tähtää yrityksen liiketoiminnan kasvuun ja kehitykseen. Kukaan menestyvä omistaja ei halua tyytyä nollakasvulinjaan. Tärkeää on kyetä tasaisin väliajoin suorittamaan analyysi siitä, onko strateginen suunta oikea ja onko sen toteuttamisessa onnistuttu. Kun toimitusjohtaja tai pääomistaja tekee strategian yksin, sen seuranta on usein satunnaista eikä vaikutuksia analysoida. Silloin on suuri riski, että tavoitteet tulevaisuuden kasvusta jäävät saavuttamatta.
Hallituksen rooli yrityksen strategian muodostamisessa ja siihen liittyvien päätösten tekemisessä on keskeinen. Menestyvän yrityksen hallituksen jäsenet täydentävät toisiaan ja tuovat keskusteluun omat vahvuutensa ja kokemuksensa. Tätä kautta strateginen keskustelu monipuolistuu. Kyselymme tulos oli selvä; hallitukseen halutaan neuvonantaja ja haastaja, ei myötäilijää. Olennaista on ulkopuolisen jäsenen mukanaan tuomat näkemykset ja uusi ajattelutapa, henkilön kyky strategiseen suunnitteluun sekä ennen kaikkea kyky toimia johdon asiantuntija-apuna ja sparraajana.
Hallituksen jäsenen valinta osaamisen perusteella
Hallituksen jäsenen valinta osaamisen perusteella on enemmän kiinni asenteesta ja tahdosta kuin tietotaidosta. Erityisesti perheyhtiöissä hallituksen jäsenten valintaan liittyy helposti paljon tunteita, mikä vaikeuttaa puhtaasti osaamisen perusteella tehtyjä valintoja. Menestyvät perheyhtiöt pystyvät kanavoimaan omistajien intohimoja yhtiökokoukseen ja rakentamaan hallituksen puhtaasti osaamisen perusteella. Hallitus on strateginen, ei omistajien etujen vartija.
Muistilista hallituksen jäsenten valintaan:
Analyysi. Mitä erityisosaamista yhtiön strategia edellyttää hallituksen jäseniltä?
Kartoitus. Mitä osaamista hallituksessa jo on tällä hetkellä ja mitä osaamista hallituksesta vielä puuttuu?
Listaus potentiaalista. Valmistellaan ”pitkälista” mahdollisista, toivottavan taustan omaavista hallituksen jäsenistä, joilla on haluttua osaamista.
Kontaktointi. Otetaan alustavasti yhteyttä potentiaalisimpiin ehdokkaisiin ja kysytään heidän kiinnostustaan hallitustyöhön.
Puheenjohtajan haastattelu. Hallituksen puheenjohtaja/omistaja haastattelee kiinnostuneet ehdokkaat.
Ehdotus omistajille. Tehdään ehdotus valittavasta uudesta hallituksen jäsenestä yhtiökokoukselle tai pääomistajalle.
Nykytilanteen analyysi ja kartoitusvaihe on tärkeää tehdä perusteellisesti. Samoin uuden potentiaalin löytäminen ja kontaktointi vaatii huolellisuutta, johon on hyvä suhtautua samalla viitseliäisyydellä kuin muidenkin yrityksen avainhenkilöiden rekrytointiin. Ulkopuolisen toimijan apua kannattaa käyttää hyväksi, mikäli oman verkoston tuki tai ajankäytön mahdollisuus ei tunnu riittävältä.
Strateginen hallitus ohjaa yritystä matkalla menestykseen
Aiempiin kokemuksiin nojaten perheyritysten hallituksen puheenjohtavat suosittelevat mielellään perheen ulkopuolisten hallituksen jäsenten valintaa. Ulkopuolelta tullut hallituksen jäsen on yleensä vastannut odotuksiin hyvin ja kokemusten perusteella heidän toimintaansa ollaan tyytyväisiä. Menestyneissä yrityksissä perheen ulkopuolisten hallituksen jäsenten annetaan vaikuttaa yrityksen tulevaisuuden strategian suunnitteluun ja vision rakentamiseen. Tällöin ajatus yrityksen hallituksesta strategisena hallituksena toteutuu erittäin hyvin.
Perheyritysten menestystarinat kertovat siitä, miten hallitustyöskentelyn ammattimaistaminen sekä ulkopuolisen osaamisen ja näkemyksen tuominen osaksi yrityksen toimintakulttuuria on vaikuttanut positiivisesti myös yrityksen liiketoimintaan. Pohdittavaksi kuitenkin jää: miksi kynnys ulkopuolisen valintaan on silti edelleen korkea?
Teksti: Eve Pakkanen & Olli-Pekka Vaara
Kirjoittajat työskentelevät konsultteina Mercuri Urvalilla auttaen yrityksiä ja asiantuntijaorganisaatioita avainhenkilörekrytoinneissa, ylemmän johdon suorahauissa sekä erilaisissa osaamisen kehittämistehtävissä. Menestyksen teeseistä he sparraavat mielellään eri tilanteissa yritysjohdon ja työnhakijoiden sekä erilaisten sidosryhmien kanssa kuin myös oman organisaationsa sisällä.