Mercuri Urvalin seminaari kokosi suomalaisjohtajat keskustelemaan APAC-alueen näkymistä ja mahdollisuuksista
Noin kolmikymmenpäinen yleisö kokoontui tiistaina 7.3. Mercuri Urvalin Helsingin toimistolle aamiaisseminaariin, jossa Euroopan-kiertueella oleva Ricky Foo, Partner and Director MU:n Singaporen toimistolta, piti informatiivisen esityksen Aasian ja Tyynenmeren alueen (APAC) nykytilanteesta ja siitä, mitä erityisvaatimuksia tällä valtavalla ja nopeimmin kasvavalla markkina-alueella menestymiselle pandemian jälkeisessä maailmassa on.
− Tällaiset seminaarit antavat yleisölle mediaa kattavamman kuvan alueen todellisesta tilanteesta ja bisnesmahdollisuuksista. Näiden keskustelujen kautta he pääsevät lähemmäs ruohonjuuritasoa ja pystyvät tekemään päätöksiä paremmalta tietopohjalta, Ricky Foo muistuttaa.
APAC-maista puhuttaessa on hyvä ymmärtää, että kyse on valtavasta, monimuotoisesta alueesta, jolla asuu 60 prosenttia maapallon väestöstä. Alueen maat poikkeavat toisistaan huomattavasti kulttuurin, kielten ja uskontojen suhteen, ja esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa erot ovat suuria myös saman valtion eri osien välillä. Ricky Foon mielestä aluetta ja sen markkinoita onkin järkevämpää ajatella suurten metropolikaupunkien (Shanghai, Hong Kong, Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Mumbai, jne.) kautta kuin maakohtaisesti. Metropolikaupungeissa elinkustannukset ovat korkeat ja kilpailu huippuosaajista kovaa myös paikallisten yritysten taholta, joten markkinoille haluavien on varauduttava maksamaan rekrytoitaville vähintään eurooppalaista palkkatasoa tai jopa enemmän.
Kotimainen kilpailu kovenee Kiinassa
Suurin huomio Ricky Foon esityksessä ja yleisön kysymysten pohjalta syntyneessä keskustelussa liittyi Kiinaan ja Intiaan. Tämä ei ole yllätys − onhan Kiina BKT:lla mitattuna Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurin talous maailmassa. Maailman viidenneksi suurin talous Intia on Kiinan talouteen verrattuna vain viidesosan kokoinen, mutta nykyisellä kasvuvauhdilla se on ohittamassa Euroopan veturin Saksan vuoteen 2030 mennessä.
Kiinan markkinoille haluavien länsimaisten yritysten on tänä päivänä varauduttava kasvavaan kilpailuun kiinalaisten kotimarkkina-alueen yritysten taholta. Kiinalaiset yritykset panostavat valtavasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämä näkyy tuotteiden laadussa, mikä saa yhä useamman kiinalaisen valitsemaan kotimaisen tuotteen sen laadun takia.
Ilmastonmuutokseen liittyvät päästövähennystavoitteet tekevät Kiinasta houkuttelevan markkina-alueen esimerkiksi suomalaisille cleantech-yrityksille. Myös tällä sektorilla kilpailu on kuitenkin kovaa. Esimerkiksi aurinkopaneeleissa ja sähköautojen akkukomponenttien osalta Kiina on tällä hetkellä maailman kärkimaita.
Kiinan tiukka koronapolitiikka ja pandemian aiheuttamat vaikeudet kansainvälisissä toimitusketjuissa on saanut monet yritykset arvioimaan Kiinaan liittyviä riskejään uudelleen. Tuotannon jakaminen Kaakkois-Aasiaan Kiinan ohella on yksi strategia näiden riskien hallintaan.
Suuret kaupungit kehittyvät vauhdilla Intiassa
Intiaa voi Ricky Foon mukaan luonnehtia maanosaksi, joka kartalla mahtuu yhden maan rajojen sisään. Intian eri osat eroavat toisistaan huomattavasti niin kielen, uskonnon kuin sosiaalisten tapojen vuoksi. Rekrytoinnille tämä asettaa omat haasteensa, sillä ihmisiä on vaikea saada siirtymään yhdestä osasta maata toiseen. Kulttuurillisten erojen vuoksi toiselta puolelta Intiaan olevan johtajan on myös hyvin vaikeaa saavuttaa johdettavien luottamusta ja hyväksyntää toisella puolella maata.
Intiassa kasvu ja erityisesti suurten kaupunkien kehitys on merkittävää. Erityisesti Intian kohdalla Ricky Foo kehottaa keskittymään näihin positiivisiin signaaleihin ja markkinamahdollisuuksiin metropolikaupungeissa.
Kiinan ja Intian johtamistapojen erot puhuttivat
APAC-seminaarin yleisöä kiinnosti Ricky Foon näkemykset eroista Kiinan ja Intian johtamistavoissa. Tämä oli Foon mielestä erittäin kiinnostava kysymys, johon vastatakseen pitää katsoa kauas kummankin yhteiskunnan historiaan. Kiinassa on yli kahden tuhannen vuoden historia keisareista ja nykyinen vahva presidenttijohto, joten ihmiset ovat tottuneet ja odottavat vahvoja keisarillisia johtajia. Intiassa taas merkittävää johtajaa symboloi ensimmäisenä Mahatma Gandhi. Intiassa johtajalta odotetaan demokraattisuutta, mistä syystä keisarillinen johtamistapa ei Intiassa toimi.
− Yhteiskuntarakenne ja sen muodostumiseen liittyvät avainhetket vaikuttavat merkittävästi siihen, mikä on hyväksyttyä ja mikä ei. Nämä taas vaikuttavat siihen, miten johtamistyylit eri maissa ovat kehittyneet, joten nämä ovat erinomaisia kysymyksiä, Ricky Foo toteaa.
Miten löytää oikeat johtajat APAC-markkinoille?
Millä tahansa markkinalla menestyminen vaatii oikeiden ihmisten löytämistä oikeaan aikaan ja oikealla hinnalla. Aasian ja Tyynenmeren alueella tämä on tällä hetkellä hyvin haasteellista, sillä avoimien paikkojen kysyntä ylittää sopivien kandidaattien tarjonnan.
Erityisesti kansainvälistä kokemusta hankkineet johtajat ovat niukassa. Tähän kategoriaan kuuluvat länsimaiset johtajat, joilta löytyy kokemusta kyseiseltä APAC-alueelta. Toinen vaihtoehto on paikallinen johtaja, jolla on kansainvälistä taustaa koulutuksen ja työelämän kautta. Näiden johtajien palveluksista yritysten on oltava valmiita myös maksamaan. Johtajavalinnoissa ei voi kuitenkaan tehdä kompromisseja ja painottaa edullisuutta sopivuuden ja kyvykkyyden sijaan.
Johtaja-arvioinnit ovat avain oikeiden johtajien rekrytointiin ja sitä kautta menestykseen. MU:n tieteeseen perustuvat menetelmät antavat kattavaa tietoa siitä, miten henkilö menestyisi annetusta tehtävässä. Mercuri Urvalilla on APAC-alueella toimistot Singaporen lisäksi Shanghaissa, Kiinassa sekä Bangaloressa, Mumbaissa ja Punessa Intiassa.
− Toivon että suomalaisista asiakkaistamme koostuneelle yleisölle jäi tästä seminaarista mieleen MU:n APAC-alueen rajat ylittävä tietotaito ja osaaminen. Meidän kauttamme heillä on käytettävissään Rickyn ja muiden alueen toimistojen eli Singaporen, Shanghain, Bangaloren ja Mumbain johtajien ja asiantuntijoiden alueellinen osaaminen paikan päältä, Mercuri Urvalin Asia Pacific -alueen johtaja Niklas Sutela muistuttaa.
Jos haluat keskustella aiheesta ja saada lisätietoja, ota yhteyttä Mercuri Urvalin Niklas Sutelaan (Partner and Team Director APAC), puh. +358 40 772 8270.