Millaisia johtajia haetaan yrityksiin nyt?

Helsingin Sanomien taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste soitti tämän vuoden toukokuussa ja kysyi millaisia toimitusjohtajia haetaan nyt yrityksiin. Kysymys tuli hieman yllättäen ja ensimmäinen ajatus, mikä tuli juuri sillä hetkellä mieleen, oli ihmisjohtajia. Jälkeenpäin mietin, meniköhän tuo vastaus ihan oikein.

Pitkän taantumakauden aikana yritykset ovat korjanneet kulurakenteitaan ja tehostaneet muutenkin toimintaansa. Nyt pitää saada liikevaihdon kasvua aikaiseksi. Yrityksiin halutaan johtajia, ketkä mahdollistavat yhtiön tuloksentekokyvyn paranemisen kasvun kautta. Tämä tuli selvästi esille kollegani Seija Malmin viime vuonna tekemässä 40 yritysjohtajan haastattelussa. Haastatteluissa tuli myös ilmi, että johtajat näkevät kasvun tapahtuvan ihmisten kautta. Yksi haastateltava oli Cargotecin Mika Vehviläinen, joka  sanoo:

”Kyllähän kasvujohtaminen on usein enemmän sellaista, että täytyy luottaa ihmisiin ja todeta, että kaikki ei ole sinun kontrollissasi. Annat enemmän suuntaa ja johtajatyyli on visionäärisempi, jossa annat, delegoit ja luotat voimakkaammin”.

Toinen todellisuus aukeaa, kun Mercuri Urval Suomi tutki vuonna 2016 ensimmäisen puolen vuoden aikana tehtyjen johtaja-arvioiden dataa. Sinä aikana meillä oli arvioitu noin 1000 johtajaa, päällikköä ja asiantuntijaa. Tulokset olivat selkeitä johtajien osalta: yhdistävänä tekijänä ylimmälle johdolle oli vahva kognitiivinen kapasiteetti. Samoin johtajat olivat myös hyviä johtamaan itseään. Erityisesti johtajaprofiileissa korostui dominanssi: halu johtaa, kantaa vastuuta ja vaikuttaa asioihin. Tutkimuksessa eivät korostuneet sosiaalisuuden eri elementit, mitä toki tarvitaan visioiden viestinnässä ja kommunikoinnissa. Esille ei tullut empaattisuus, mikä on tärkeää ihmisten kuuntelussa. Datassa ei korostunut luottamus ihmisiin, mikä mahdollistaa delegoinnin.

Näiden kahden tutkimuksen tulokset eivät ole, eivätkä ne saa olla, toisiaan poissulkevia. Tärkeää on huomata, että tulevaisuudessa tarvitaan ihmisläheisiä johtajia. Kuitenkin johtajiksi valitaan helposti vahvoja vaikuttajia ja vastuun kantajia. Nämä nähdään haastatteluissa itsevarmoina henkilöinä, jotka ottavat tilan ja tilanteen haltuunsa. He pystyvät antamaan päättäjille tunteen, että nyt on homma hallussa. Ihmisten johtamistaitoja on vaikeampi nähdä päällepäin ja sen takia ne eivät pääse aina riittävästi vaikuttamaan johtajien valinnassa.

Vastasin toukokuussa Hesarin toimittajalle, että johtajiksi rekrytoidaan nykyään hyviä ihmisjohtajia. Nyt  muuttaisin sanomistani hieman. Tänään johtajaksi rekrytoidaan hyviä ihmisjohtajia, joilla on vahva kognitiivinen kapasiteetti ja hyvä itsetuntemus sekä halu kantaa vastuuta ja vaikuttaa asioihin.


Teksti: Olli-Pekka Vaara

Edellinen
Edellinen

Avointa keskustelua lähdön hetkellä

Seuraava
Seuraava

Mihin teidän yrityksenne laajentuu seuraavaksi?