Miten pilvipalveluyrityksiä johdetaan?

LeadDesk, yksi Suomen nopeimmin kasvavista ohjelmistoyhtiöistä keräsi 5,5 miljoonan euron rahoituskierroksen Teollisuussijoitukselta ja Dawn Capitalilta, jonka salkkuun kuuluu mm. iZettle. Tämä on yksi hieno ja näkyvä onnistuminen Suomen kasvuyrityskentältä.

Startupeja ja kasvuyhtiöitä koskeva uutisointi kohdistuu usein erilaisiin kohokohtiin, mutta mitä yritykset tekevät päivittäin ja miten niitä johdetaan? Mitä gasellit ovat syöneet?

pilvipalvelut

Mercuri Urvalilla on ollut kunniana olla useiden menestyneiden Deloitte Technology Fast 50 -listaltakin löytyvien kasvuyhtiöiden kumppanina tukemassa näiden kasvua ja kansainvälistymistä. Alla siis hienon uutisen kunniaksi muutamia havaintojamme siitä mikä erottaa kasvun suhteen raketit ilmapalloista.

Myynti, kansainvälisyys ja itsenäisyys

Nopeimmat teknologia-alan kasvuyhtiöt ovat todella myyntisuuntautuneita. Etenkin pilvipalveluna ohjelmistoja tarjoavien talojen ihmisistä jopa puolet tekee myyntiä päätyönään, ja loputkin ovat myyjiä vähintään henkisesti. Näiden yhtiöiden liiketoimintastrategia ponnistaa ensisijaisesti markkinoiden tarpeesta, ei teknologiasta tai yksittäisestä tuoteinnovaatiosta. Yritysten rahoituspohja vaihtelee hiukan, mutta useimpien kasvun pohjana on suora kassavirta asiakkaalta. Ohjelmistolisenssin ostava ja etenkin sen uusiva asiakas onkin usein paras mittari product/market fitin löytymisestä.

Kansainvälistyessään kasvuyritysten on hyvä pysyä lähellä asiakkaitaan, myös fyysisesti. Myynti perustuu monelta osin luottamukseen, ja sitä on vaikeaa rakentaa etäyhteyden varassa. Uniikin ja innovatiivisen tuotteen myyminen kumppanin avulla voi olla hankalaa, joten jälleenmyyntikanavan sijasta kasvuyhtiöt perustavat yhä useammin oman tytäryhtiön ainakin merkittävimpiin kohdemaihin. Riski kasvaa, mutta myös mahdolliset voitot ovat suurempia. Paikallisista ihmisistä koostuvat tiimit asettavat haasteita: virtuaalijohtaminen ja kansainvälistyvän yhtiön kulttuurin yhtenäisenä pitäminen on haastavaa.

Asiakkailta tuleva raha takaa itsenäisyyden päätöksenteossa. Kasvuyhtiöt tekevät lähes poikkeuksetta jotain mitä ei, ainakaan samalla tavalla, ole tehty aikaisemmin. Ne eivät voi siis liikaa nojata ulkopuolisiin neuvoihin siitä, miten liiketoimintaa kannattaa johtaa. Asiat mietitään ja tehdään pitkälti itse. On pakko kestää epävarmuutta ja päivittäistä kaaosta. Vastuun kantaminen jokaisesta omasta teosta ja päätöksestä äärimmäisen turbulentissa ja tuntemattomassa ympäristössä vaatii taisteluhelikopterilentäjän hermoja. Virheitä tulee, ja ne pitää korjata nopeasti.

Skaalautuva liiketoiminta & skaalautuvat ihmiset

Voimakkain kasvu saadaan aikaan skaalautuvilla liiketoimintamalleilla, joissa yksi tuote tuo asiakkaalle merkittävää hyötyä päivittäin. Asiakaskohtaiset räätälöinnit ja ihmistyöhön perustuva projektiliiketoiminta ylipäänsä ovat yleensä kasvun hidasteita, ja näiden osuus pyritään minimoimaan. Tämä asettaa merkittäviä haasteita tuotekehitykselle ja tuotehallinnalle. Kuinka rakentaa yksi tuote, joka soveltuu hyvin erilaisten asiakkaiden tarpeisiin?

Kasvuyhtiöiden ihmisiltä vaaditaan myös henkilökohtaista kasvua ja kehittymistä. Jos liiketoiminnan volyymi kaksinkertaistuu vuosittain, eivät sen ihmiset voi tyytyä kovin rauhalliseen itsensä kehittämiseen. Joka päivä on oltava hiukan parempi kuin eilen, ja vietettävä jatkuvasti aikaa omalla epämukavuusalueella. Venyminen vaatii työtä ja joskus sattuukin, mutta se myös vahvistaa.

Kasvuyhtiöitä menestyksekkäästi johtaneet henkilöt suhtautuvat poikkeuksetta erittäin kunnianhimoisesti myös itsensä kehittämiseen. Monet lukevat jatkuvasti kirjallisuutta, tekevät jatko-opintoja ja ottavat itselleen valmentajan. Asenteen on oltava sama kuin maailmanluokan kilpaurheilijoilla. Keskinkertainen työ johtaa keskinkertaisiin tuloksiin, ja kaikilta huipulle haluavilta tarvitaan määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä menestyksen eteen. Prioriteettien on oltava vahvasti yrityksen menestymisessä. Jack Welchin sanoin:” There's no such thing as work-life balance. There are work-life choices, and you make them, and they have consequences.”

Toivotan mittavaa menestystä ja antoisia kasvun hetkiä kaikille nykyisille ja tuleville suomalaisille kasvuyhtiöille!


Aiheesta kiinnostuneille suosittelen lukuvinkkinä monen nuoren suomalaisen yritysjohtajankin kirjahyllystä löytyvää Ben Horowitzin kirjaa The Hard Thing about Hard Things. Yrityksen johtaminen ei ole aina kovin hauskaa saati helppoa, ja Horowitz kuvaa omakohtaisesti erilaisia kasvuyhtiön johtamisen syvänteitä ja niistä ylös kömpimistä.


Teksti: Hannu-Matias Nurmi

Edellinen
Edellinen

Onko valehteleminen yleistä työnhaussa?

Seuraava
Seuraava

Johtamisen murroksessa: Ollaanko kaatamassa norsunluutornia?