Onko kaikki sittenkään kultaa mikä kimaltaa?

joulutervehdys2015

Joulun pyhinä ja vuoden vaihteen lähestyessä on luontainen paikka pohtia kulunutta vuotta. Vuosi oli kaikkinensa hyvin monivivahteinen, vaihderikas, jopa ristiriitainenkin. Työelämän haasteet näkyivät edelleen Suomen työmarkkinoilla, maailmalla Volkswagen Group painiskeli skandaaliensa kanssa, toisaalta törmäsin myös työssäni entistä haastavampiin tilanteisiin ihan yksilötasolla. Kaikki nämä saivat minua pohtimaan entistä enemmän rehellisyyden ja suoraselkäisyyden merkitystä tämän päivän työelämässä.

Työelämän hektisyys ja syklisyys, jatkuvat muutokset sekä tulos- ja tehokkuustavoitteet ajavat yksilöitä jatkuvaan tasapainotteluun ketteryyden, muutosvalmiuden ja perinteisten toimintatapojen välillä. Samaan aikaan yksilöt tasapainottelevat oman edun,  vastuidensa ja vapaa-aikansa välillä, pyrkien tasapainottelemaan yhtäaikaisesti myös organisaatioiden odotuksiin nähden. Tämä ilmenee sekä käymissäni keskusteluissa organisaation avainhenkilöiden että työnhakijoiden kanssa. Johtajarooleissa törmätään yhä useammin ns. eettisen stressin aiheuttamiin tekijöihin. Toisin sanoen johtajat kokevat joutuvansa tekemään entistä vaikeampia päätöksiä, jotka aiheuttavat heille eettisesti vaikeita valintoja. Työntekijöiden ja työnhakijoiden näkökulmasta eettinen stressi aiheutuu puolestaan siitä, minkä he kokevat oikeaksi, minkä taas vääräksi toimintatavaksi suhteessa vaikkapa yrityskulttuuriin, johtamiseen tai asiakaskuntaan. Työmarkkinoiden kova kilpailu on tuonut työmarkkinoille valitettavasti lieveilmiöitä siitä, miten kukin henkilö pyrkii nostamaan omaa osaamistaan, persoonaansa ja tekemistään esille. Ihmisiä kannustetaan myymään itseään paremmin niin organisaation sisällä kuin työnhakutilanteissakin ja valitettavasti raja totuuden ja luodun kuvan välillä on alkanut jossain tilanteissa häilyä.

Olen kuluneen vuoden aikana joutunut toteamaan tilanteita, jossa työnhakija on vääristellyt rekrytointiprosessissa omaa tilannettaan, jopa tutkintoaan. Vastuullisen johtamisen näkökulmasta Volkswagen Groupin case lienee omassa kategoriassaan, ainakin toivottavasti, mutta valitettavasti myös yritysten puolella on tullut vastaan muitakin kertomuksia vilpillisistä keinoista ja johtamisesta. Olen siis joutunut toteamaan, että  kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää.Luottamus, rehellisyys ja vastuullisuus ovat asioita, joista ei pidä tinkiä. Vaikka yhä useampi johtaja kokee varmasti ristipainetta vastuullisen ja pitkäjänteisen johtamisen sekä lyhytkatseisen tulostavoitteellisuuden välillä, älä tingi rehellisyydestä ja vastuullisuudesta. Vaikka yhä useampi työnhakija ja työntekijä kokee varmasti ristipainetta siitä, mitä on tehnyt ja saanut aikaiseksi, älä koskaan tingi rehellisyydestä ja vastuullisuudesta. Luottamuksen voi menettää vain kerran.

Kuusenkoristeina kiiltää kultaisia palloja. Ne säihkyvät kuusenkynttilöiden lomassa tuoden joulun tunnelmaa. Vaikka nekään eivät ole kultaa, haluan uskoa niiden hyvyyteen. Samoin myös ihmisten osalta. Olemme siinä vaiheessa vuotta, että meillä kaikilla on aika ottaa etäisyyttä työelämän hektisyyteen ja haasteellisuuteen. Nyt on aika rauhoittua, heittää arjen huolet taka-alalle ja keskittyä levontäyteiseen joulun aikaan. Samalla kannustan meitä jokaista pohtimaan luottamuksen, rehellisyyden ja vastuullisen toiminnan merkitystä itselleen. Mihin minä haluan uskoa vuonna 2016?

Koko Mercuri Urvalin väki toivottaa sinulle levollista ja mieltä rauhoittavaa joulun aikaa! Aina vaan parempaa, vastuullisempaa ja luottamuksellisempaa Uutta Vuotta!


Teksti: Johanna Massa

Johanna Massa työskentelee Mercuri Urvalin Oulun toimiston tiiminvetäjänä, toimien aktiivisesti asiakkaidensa tukena suorahaun, avainhenkilövalintojen sekä osaamisen ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Hän on toiminut monipuolisissa konsultin tehtävissä vuodesta 2008 alkaen, jota ennen hän työskenteli vähittäiskaupan HR-tehtävissä. Yrittäjäsuvun kasvattina hän on erityisen kiinnostunut liiketoiminnan ja henkilöstöjohtamisen haasteista, jonka myötä hän toimiikin erilaisissa johtamiseen liittyvissä verkostoissa. Vapaa-aikana hän rentoutuu perheen, ystävien ja liikunnan parissa.

Edellinen
Edellinen

Mercuri Urval – 40 vuotta työkokemusta

Seuraava
Seuraava

Mistä vauhtia uudelle uralle?