Onnistunut johdon suorahaku USA:ssa
Pohjois-Amerikan markkina tarjoaa mahtavia kasvumahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille. Yhtenä edellytyksenä menestymiselle on olla fyysisesti läsnä markkinassa. Johdon suorahaku Pohjois-Amerikassa toimii pääasiassa samoilla lainalaisuuksilla kuin Suomessakin. Alla oppeja ja havaintoja onnistuneesta johdon suorahausta USA:ssa sekä joitain markkinan erityispiirteitä.
Oppeja onnistuneesta johdon suorahausta USA:ssa
Suomalaisen toimeksiantajan työskentelykulttuuri saattaa poiketa paikallisen johtajan aikaisempien työnantajien kulttuureista huomattavastikin. Johtajakandidaatilla voi olla mielikuva suomalaisen tai pohjoismaisen yrityksen työskentelykulttuurista, ja aiheesta on tärkeää osata keskustella hänen kanssaan sekä kertoa suomalaisen toimeksiantajan kulttuurista ja arvoista. Kandidaattia kiinnostavat aiheet saattavat olla hyvinkin arkisia aina strategiaan, tavoitteisiin ja omistusrakenteeseen asti.
Asiakasyrityksemme haluaa löytää ja palkata johtajan, joka osaa johtaa toimintaa saavuttamaan sille asetetut tavoitteet. Toimeksiantajamme hakee usein myös Pohjois-Amerikan markkinan osaajaa, joka tuo paikallista näkemystä pääkonttoriin auttamaan toiminnan kehittämisessä edelleen.
Suorahakuprojektin riittävä resursointi on eräs kriittinen menestystekijä. MU nimeää projektiin USA:ssa tyypillisesti 2-3 henkilöä; projektipäällikön, researcherin ja advisorin.
Toimin itse suomalaisen yrityksen toimeksiannossa projektipäällikkönä ja vastaan siitä, että haku menee maaliin. Apunani on paikallinen researcher, joka tuntee markkinan ja käy luontevaa vuorovaikutusta kandidaattien kanssa sekä osallistuu kanssani esihaastatteluihin. Johdon suorahauissa esihaastattelut kuuluvat oleellisena osana onnistuneeseen suorahakuprosessiin. Niissä keskustellaan kandidaatin osaamisesta, kokemuksesta, persoonasta, sekä soveltuvuudesta uuteen mahdolliseen tehtävään. Tärkeää on myös keskustella palkkatasosta, mahdollisista rajoitteista uuden työnantajan palvelukseen siirtymisestä sekä muista odotuksista.
Hakuprosessi on intensiivinen ja työntäyteinen. Prosessi ja aikataulu sovitaan sekä dokumentoidaan jokaisen hakuprojektin alussa. Kun eteneminen, roolit ja aikataulu ovat selvillä, vältytään mahdollisilta sekaannuksilta sekä väärinymmärryksiltä. Toimeksiantaja pidetään jatkuvasti tietoisena projektin etenemisestä säännöllisillä tilannepäivityksillä.
Suorahaun ja esihaastattelujen pohjalta esitämme toimeksiantajalle yhteenvedon kandidaattimarkkina-analyysistä ja sopivimmista kandidaateista. Heidän joukostaan asiakas haluaa tyypillisesti tavata 2–5 henkilöä. Osallistumisemme tapaamisiin parantaa edelleen käsitystämme henkilöstä ja hänen soveltuvuudestaan tehtävään sekä yrityskulttuuriin. Tapaamiset voidaan tehdä tässä vaiheessa täysin etänä.
Haastatteluiden perusteella asiakkaamme valitsee usein 1–2 finalistia, joiden uskoo menestyvän tehtävässä. Heidät kutsumme johtaja-arvioon, joka sisältää kognitiiviset kykytehtävät, työpersoonallisuuden itsearvioinnin ja syvähaastattelun. Arvioimme henkilön soveltuvuutta tehtävään ja erityisesti tuloksellisen toiminnan johtamista. Johtaja-arvioraportti sisältää myös muun muassa henkilön vahvuudet sekä mahdolliset kehityskohteet ja aina myös selkokielisen arvion henkilön soveltuvuudesta tehtävään. Seuraavassa vaiheessa on toimeksiantajan (viimeistään) tärkeä tavata finalisti henkilökohtaisesti. Tapaamiseen voidaan sisällyttää myös case-harjoitus, jossa finalisti esittää näkemyksiään ja ratkaisujaan johonkin konkreettiseen tehtävään. Viimeisessä vaiheessa laaditaan ja allekirjoitetaan työsopimus.
USA:n työmarkkinan erityispiirteitä
USA:ssa vallitsee käytännössä täystyöllisyys, työttömyysasteen ollessa vain n. 3,7 %. USA:n työmarkkina on erittäin dynaaminen ja käytännössä johtajat houkutellaan siirtymään toimeksiantajalle toisen työnantajan palveluksesta. Työsopimukset ja -suhteet poikkeavat suomalaisista ja niiden sisältö voi vaihdella yrityskohtaisesti suurestikin. Työsuhteet perustuvat usein vapaaehtoisuuteen (”at-will”), jolloin työsuhde voidaan helposti irtisanoa molemminpuolisesti. Kilpailurajoituksia ei vaikuta olevan yhtä laajasti kuin Suomessa ja irtisanomisajat ovat usein lyhyitä, jolloin henkilö voi aloittaa uudessa tehtävässä mahdollisesti nopeastikin. Moni johtaja suhtautuu muutokseen positiivisesti, ja myös muutto toiseen osavaltioon mielenkiintoisen työn vuoksi on houkuttelevaa sekä yleistä.
Ansiotaso USA:ssa on Suomea korkeampi. Maajohtajan kiinteä vuosipalkka voi olla 200–250 000 USD, jonka päälle tulee usein myös bonus myynnistä (”commission”) ja/tai muu kannuste (”bonus”).
Mercuri Urval on toiminut Pohjois-Amerikassa vuodesta 1981. Tällä hetkellä henkilöstöämme on Houstonissa (Texas) ja Washington DC:ssä. Toimimme hybridisti ja mahdollistamme tehokkaat valintaprosessit hyödyntämällä etäyhteyksiä aina tarvittaessa. Näin pystymme auttamaan asiakkaitamme koko Pohjois-Amerikan alueella ja osallistamaan asiakkaamme päätöksentekijöitä myös muilta mantereilta mukaan.
Ole yhteydessä, tavataan Teamsillä ja keskustellaan tarkemmin teidän yrityksenne suorahakutarpeista Pohjois-Amerikassa.
Hyvää loppuvuotta 2023 meille kaikille!
Teksti: Markku Leskinen
Washington DC, USA
Markku.leskinen@mercuriurval.com
+ 1 240 789 7175
PS: Tutustu myös 5 vinkkiini USA:n markkinoille tähyävälle: