Outplacement – ratkaisu vaikeaan tilanteeseen, kaikille osapuolille

Liiketoiminnat ovat murroksessa. Organisaatioiden strategiaa, liiketoimintaa ja toimintamalleja muutetaan, jotta pysytään yhä nopeammin muuntuvan markkinan vauhdissa.

Ellei yritys pysy vauhdissa mukana, se jää jälkeen kehityksestä ja liiketoiminnan tuloskunto vaarantuu. Mitä voidaan tehdä, jotta pysytään mukana kovassa kilpailussa?

kilpailu

Muutos haastaa

Monella toimialalla näkee nopean muutoksen tarjoamat mahdollisuudet ja karikot. Välillä näyttää siltä, että yksilön hyvinvointi jää turhan helposti organisaation muutoksen jalkoihin. Osassa organisaatioita muutos on jo arkipäivää, toiset vasta harjoittelevat muutokseen sopeutumista ja vastarintaan suhtautumista. HRM Partnersin teettämän ja raportoiman Menikö maine? -tutkimuksen mukaan työntekijöiden asenteet ovat viidessä vuodessa muuttuneet merkittävästi. Kun aiemmin 40 prosenttia organisaatiosta lähteneistä suositteli työnantajaansa potentiaalisille tuleville työntekijöille, viime vuoden mittauksessa tämä mittari oli pudonnut 16 prosenttiin. Kovat ajat näkyvät ihmisten kokemuksissa ja käsityksissä.

Osa palautteesta tulee yt-prosessin kokemattomasta hoitamisesta, puutteellisesta esimiestyöstä tai viestinnästä, mutta vaikutus työnantajan imagolle on ilmeinen. Miten voidaan haastavassa tilanteessa varjella kultaakin kalliimpaa työnantajaimagoa, tukea lähtijöitä ja samalla rakentaa tehokkaasti markkinan vaatimaa uutta organisaatiota?

Vastaus on outplacement

Outplacement on ratkaisu, jossa haetaan räätälöidysti optimia kaikille asianosaisille. Työnantajan näkökulmasta haasteellisessa tilanteessa lähtevät työntekijät otetaan osaavien ammattilaisten tiiviiseen opastukseen. Sisältö rakennetaan kuulijakunnan tarpeiden mukaan; pitkän linjan tehdastyöläinen tarvitsee erilaista kannustusta ja informaatiota kuin ICT-toimialalta vapautuva, korkeasti koulutettu myynnin ammattilainen. Monesti prosessi aloitetaan muutostilanteen jäsentämisellä, tunnistamisella ja omien tunteiden käsittelemisellä, miten minä selviän irtisanomistilanteesta uuteen alkuun? Aidosti asiastaan kiinnostunut, innostunut ja oikealla tavalla empaattinen ammattilainen osaa kääntää mustuneen mielen kohti rakentavaa tilanteen käsittelyä. Irtisanomistilanteen taitava haltuunotto vähentää surullisia ja suuttuneita kannanottoja sosiaalisen median kanavissa, joissa työnantajaimago voi saada pahoja vaurioita. Taloon jäävä henkilöstö ymmärtää outplacement-prosessin arvon entisten kollegojen tukemisessa uudella tiellä. Huomio käännetään paremmalla omalla tunnolla kohti aktiivista tulevaisuuden suunnittelua ja työstämistä. Organisaation tyhjäkäynti jää mahdollisimman vähäiseksi ja myös tuleva työntekijä osaa arvostaa organisaation rakentavaa toimintaa haastavassa tilanteessa.

Yt-prosessissa mukana ollut esimies tuntee haastavat keskustelut omissa nahoissaan. Organisaatioon jäävä henkilöstö ja irtisanottujen joukko tarvitsevat ja odottavat erilaista kohtelua. Menikö maine? -tutkimuksen mukaan outplacementiin ulkopuolista apua käyttää tänä päivänä 86 prosenttia, kun muutama vuosi sitten avun käyttäminen oli tavallista 63 prosentissa tilanteista. Huomioiden muutoksen merkityksen yksittäiselle henkilölle ja jäävälle organisaatiolle, trendi on mennyt mielestäni oikeaan suuntaan. Outplacementista puhuttaessa en tarkoita pakasta vedettäviä valmiita valmennuksia, vaan tarkoitan asiakkaan tilanteeseen, organisaation ja lähtijöiden tarpeeseen räätälöitäviä prosesseja, joissa sitoudutaan tukemaan organisaatiota ja autetaan aidosti lähteviä kollegoja löytämään uusia, mielekkäitä haasteita. Menikö maine? -tutkimuksen mukaan organisaatiossa jatkavasta henkilöstöstä, jonka kollegoille tarjottiin outplacement-prosessia, 83 prosenttia suosittelisi tai todennäköisesti suosittelisi omaa työnantajaansa muille, kun vastaava luku oli muutama vuosi sitten 50 prosenttia. Uskon, että outplacementin tarjoaman lisäarvon ymmärrys on lisääntynyt, arvostus noussut ja organisaatioiden sisällä sen hyödyt tunnistetaan paremmin kuin ennen.


Teksti: Sanna-Mari Muukka

Sanna-Mari Muukka toimii Mercuri Urvalin ICT -alan yrityksiä palvelevassa yksikössä, mutta työskentelee myös muiden alojen yritysten parissa. Sanna-Mari on koulutukseltaan psykologi.
Ennen Mercuri Urvalia hän on toiminut konsulttina ja parin suuren asiantuntijayrityksen HR -tehtävissä. Sanna-Mari sitoutuu asiakkaisiinsa ja tukee kaikella osaamisellaan yritysten liiketoimintaa kohti strategian onnistunutta toteutumista. Hän on omimmillaan rekrytointien, johdon suorahakujen, organisaatioiden sisäisten kehittämisprosessien, outplacementin sekä esimiestyön kehittämisen parissa. Vapaa-ajallaan Sanna-Mari rentoutuu liikunnan, perheen, ystävien, kirjojen ja elokuvien parissa.

Edellinen
Edellinen

Johtamisen murroksessa: Ollaanko kaatamassa norsunluutornia?

Seuraava
Seuraava

Väsynyt, mutta onnellinen – fokusoi, anna ja pyydä