Väsynyt, mutta onnellinen – fokusoi, anna ja pyydä

Tuntuu, että maailma pitää saada valmiiksi kaksi kertaa vuodessa. Ja se toinen deadline on nyt käsillä. Joulu ja juhannus jäsentävät suomalaisten työelämää edelleen. Yritämme kiirehtiä kaikki projektit ja päätökset valmiiksi ennen lomakausia.

joulutervehdys

Pitkä harmaa ja sateinen syksy on saanut monet työssäkäyvät näyttämään lähes yhtä harmailta kuin joulukuinen sää. Työtä on puurrettu, ja kaikki yritetään saada valmiiksi voimia säästelemättä. Elimistö yrittää sopeutua stressiin, ja jopa fysiologinen säätelyjärjestelmä voi hetkellisesti kärsiä. Odotetaan lomaa ja pientä lepohetkeä arjen rasituksesta. Toisaalta stressi on myös positiivinen asia. Se terästää, auttaa fokusoimaan ja valmistaa huippusuoritukseen. Kun kiirettä ja työtä on sopivasti, ihminen toimii tehokkaimmin. Parhaimmillaan työpäivän päätyttyä olo on "väsynyt, mutta onnellinen". Tunne siitä, että on ollut tehokas ja saanut paljon aikaan, vaikuttaa ammatillista itsetuntoa kohottavasti, ja tunne työn palkitsevuudesta lisääntyy. Työstä palautumista tarvitaan, olipa stressi plus- tai miinusmerkkistä.

Oikeus lepoon

Työstä on yhä useammille tullut ajasta ja paikasta riippumatonta, joustavaa ja jatkuvaa valppaana olemista. Tällaisessa työn tekemisen mallissa korostuu kyky asettaa itse rajat omalle työskentelylleen. Jos työn ja ei-työn erottelukyky heikkenee ja palautuminen laiminlyödään, työ alkaa rasittaa. Työ ja terveys Suomessa 2012 -tutkimuksen mukaan vain noin puolet palautui työstään hyvin. Palautumista kuvataan onnistuneeksi, kun elimistö on palautunut riittävän pitkäksi ajaksi perustasolle ja työntekijä tuntee olonsa levänneeksi ja jälleen kykeneväksi töihin. Jokaisen tulee kantaa vastuu itsensä johtamisesta, siitä että tehokkaan työn vastapainoksi myös antaa itselleen oikeuden lepoon ja palauttavaan toimintaan.

Loma on osa vastuullisen työnantajan järjestämää työsuojelua. Lomalla on tarkoitus levätä ja palautua. Jokainen löytää ne omat palautumisen mekanisminsa, kunhan pysähtyy ja kuuntelee itseään. Yksi lähtee liikkeelle, toinen nukkuu pitkään, ehkä kolmas linnoittautuu television ääreen ja katsoo koko lempisarjansa tuotantokauden. Joulu on perinteisesti pysähtymisen aikaa. Ollaan paljon kotosalla, hiljennytään perheen, ystävien, hyvän ruuan ja traditioiden äärelle. Irrottaudutaan työstä ja annetaan muun puuhastelun vallata tilaa. Mieli vapautuu, kevenee: ”Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo...”

Teesit positiiviseen stressitasoon

Joulun pyhinä on ehkä hetki aikaa myös miettiä tulevaa vuotta; kuinka selviydyn entistä paremmin työkuormituksesta ja pysyn paremmin positiivisella stressitasolla. Tunteet ja asenteet siirtyvät ihmiseltä toiselle myös työpaikalla. Pysäytä negatiivinen kierre omalla kohdallasi, ota etäisyyttä ja päätä nauttia kokonaisvaltaisesti elämästäsi, niin työstä kuin vapaa-ajasta.

Uudenvuodenlupauksiksi voisivat kelvata vaikkapa seuraavat oman työn ja itsensä johtamista koskevat teesit:

  • Selkiytä omat tavoitteesi; pidä ne konkreettisina ja saavutettavissa olevina.

  • Keskity olennaiseen, äläkä anna tilaa aikavarkaille

  • Nauti onnistumisista – pyydä ja jaa palautetta ilomielin.

  • Jätä huomiotta työpaikan kiusanhenget, kuukkelit ja eripuran levittäjät.

  • Luovu turhasta miellyttämisestä. Selvitä, mitä itse oikeastaan haluat.

  • Varaa aikaa omalle palautumisellesi: irrottaudu välillä täysin työstäsi ja huolehdi riittävästä levosta.

Koko Mercuri Urvalin väki toivottaa Sinulle ja läheisillesi levollista ja palauttavaa joulun aikaa! 


Teksti: Seija Malmi

Seija Malmi on yksi Mercuri Urvalin tiiminvetäjistä ja tehnyt yli 10 vuoden uran yrityksessämme. Seijalla on laaja asiakaspinta kulttuuri-, koulutus- ja asiantuntijaorganisaatioissa. Johtamisen haasteet ja organisaatioiden kehittäminen ovat vahva innostuksen lähde Seijan työssä. Hänen mielestään onnistuneet johtajavalinnat saavat organisaation kukoistamaan ja hyvä johtaja luo avointa dialogista kulttuuria ympärilleen. Seija myös coachaa ja valmentaa johtotehtävissä olevia. Ennen Mercuri Urvalia Seija on työskennellyt Accenturella ja Helsingin yliopistossa. Monipuolinen liikunta, dekkarit ja kokkaaminen antavat mukavaa tasapainoa konsultin elämään.

Edellinen
Edellinen

Outplacement – ratkaisu vaikeaan tilanteeseen, kaikille osapuolille

Seuraava
Seuraava

Naisen euro on 80 senttiä – mutta miksi?