Oy Suomi Ab:n johtoryhmä
Mitä mahdollisuuksia pääministerillä on johtaa Oy Suomi Ab:tä kuten viisas toimitusjohtaja johtaisi yritystään? Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski, tarttui tähän mielenkiintoiseen aiheeseen tänään 7.5.
Hallituksen tulisi olla maan johtoryhmä
Siksi kai me äänestäjät olemme valinneet sinne mielestämme hyviä edustajia, joista on vara valita paras johtoryhmä. Tilanne on monessa organisaatiossa samankaltainen. Vaikka johtoon tulisi uusi toimitusjohtaja, hän saa valmiin pakan, josta valitsee korttinsa senhetkiseen peliin sopiviksi. Suomi Oy:tä on turha verrata pääomasijoittajien kohteeseen, pikemminkin analogiaa voisi hakea muista julkisista tai semi-julkisista organisaatioista.
Kalliokoski kuvailee pääministerin maailman muistuttavan yritysjohtajan maailmaa kuten peilikuva muistuttaa kohdettaan. Ehkä voitaisiin verrata pääministerin roolia myös ison konsernin hallituksen puheenjohtajaan, joka toimii roolissaan omistajan luottamuksen varassa.Yhtiön hallituksen puheenjohtaja saa yleensä johdettavakseen eri omistajaryhmien nimittämiä jäseniä ja muutaman ”oman” henkilön. Kuten pääministeri, yhtiön hallituksen puheenjohtajan rooli on saada tämä ryhmä toimimaan yhtenäisesti yhtiön edun mukaisesti.
Puolueiden puheenjohtajat ovat nyt valintakonsultin roolissa. Heidän tulee tunnistaa omista joukoistaan soveltuvimmat ja tilanteeseen parhainta kyvykkyyttä osoittavat henkilöt, joilla on oikea asenne toimia hallituksessa, joka tarkastelee kokonaisuutta, Oy Suomi Ab:n yhteistä hyvää. Suomen hallituksella tulee olla yhteinen näkemys (strategia) ja tavoitteet (tulostavoitteet), joihin sitoudutaan, joita yhdessä viedään eteenpäin. Suomen kannalta elinehto tässä tilanteessa on, sitoutuuko jokainen jäsen yhteisesti sovittuun, vai ajaako hän oman intressipiirin etua? Tiedämme kyllä, mitä yrityksissä tapahtuu kun omistajat tappelevat hallituksessa. Pahimmassa tapauksessa koko yrityksen toiminta halvaantuu ja parhaimmat resurssit jättävät yrityksen.
Yhteistyö ja luottamus kulmakivinä yhtiön hallituksissa
Niin yrityksen hallituksen sisällä kuin Suomen hallituksessa luottamus on ensisijainen asia. Luottamus syntyy keskustelemalla, rakentavalla haastamisella ja sitoutumisella yhteiseen päämäärään. Liian monessa hallituksessa ja johtoryhmässä nähdään siiloutumista, oman edun maksimointia ja väärää myötäilyä. Yhteistyö pakottaa keskusteluun, näkemysten hiomiseen ja toisen ymmärtämiseen. Se synnyttää luottamusta. Uskalletaan antaa kehittävää palautetta ja uskalletaan reflektoida ja sen pohjalta kehittää omaakin toimintaa. Kun on luottamusta, uskalletaan olla eri mieltä, ja silti arvostaa toista. Vain tuomalla erilaisia näkemyksiä esille ja löytämällä uusia innovaatioita saadaan yritys – tai Oy Suomi Ab – nousuun.
Johtaminen ei ole yksin hallituksen puheenjohtajan tai pääministerin käsissä. Jokainen hallituksen jäsen on osana yrityksen johtamisessa. Yhtenäinen linja, ministereiden yhdenmukainen sanoma, näkyy jämäkkänä johtamisena koko organisaatiosta. Silloin on organisaation helppo työskennellä samaan suuntaan.
Kirjoittajina Olli-Pekka Vaara ja Seija Malmi