Castrén & Snellmanin Pauliina Tenhunen: Johtajan tärkeimmät työkalut ovat silmät, korvat ja sydän
Haastattelimme 40 johtajaa johtamisen muutoksista ja haasteista. Yksi heistä on Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin toimitusjohtaja Pauliina Tenhunen. Uraa ”Cassulla” on kertynyt jo 25 vuotta – puolet Tenhusen elämästä.
Myös johtajan on löydettävä työstään kipinä
Tenhunen kokee 25-vuotisen uransa tyypilliseksi aikalaisilleen, mutta nykytyöntekijän polku voi poiketa tästä mallista paljonkin: ”Ihmiset eivät varmastikaan enää sitoudu näin pitkiksi ajoiksi yhteen työnantajaan.” Pitkäaikaisen työsuhteen ja tasaisen palkkavirran sijaan työntekijät hakevat nykyään työltään myös suurempaa merkitystä. Tenhunen uskoo, että jokaisen esimiehen on mietittävä omalta kohdaltaan työn merkityksellisyyttä pystyäkseen tarjoamaan sitä myös muille.
”Ensinnäkin pitää miettiä sitä, mikä on se kipinä, joka saa aamulla tulemaan töihin ja mistä motivaatiota ammentaa.”
Tenhunen itse löytää merkityksellisyyttä juridisista pähkinöistä, joita hän lähtee aina innolla ratkaisemaan. Näiden mielenkiintoisten ja haasteellisten asioiden jakaminen on osa jatkuvaa työssä oppimista. Castrén & Snellmanin toimistopalavereissa kerrotaankin asiakascaseista, koska merkityksen kokemus syntyy muun muassa siitä, miten työt on saatu onnistuneesti vietyä maaliin. Mutta kipinä ei syty vain työnsisällöistä, vaan myös työyhteisöstä ja työkavereista tulee sitä sytykettä ja energiaa, jonka avulla jaksaa marraskuiset räntäaamutkin.
Uteliaisuus on valttia
Tenhusen johtamisfilosofian kulmakiviin kuuluu esimerkkinä toimiminen ja läsnä oleminen. Johtajan tulee motivoida, muistaa tuiki tärkeä huumori ja olla armollinen niin itselleen kuin muillekin. Työntekijöille on myös muistettava antaa tilaa toimia itsenäisesti:
”Jokaisella on vastuu itsensä kehittämisestä ja työn kipinästä, mutta esimies ja johtajat kuitenkin auttavat löytämään oikeita polkuja.”
Tenhunen uskoo, että tulevaisuuden johtajan tärkeimmät kompetenssit ovat sosiaaliset vuorovaikutustaidot, kansainvälisyys ja tietämys digitalisaation mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Näiden lisäksi uteliaisuus siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja rohkeus kokeilla uutta ovat johtajuuden avainominaisuuksia.
”Pitää olla juristin perusolemuksen vastaisesti innovatiivinen ja rohkea eikä sanoa aina ensin ei. Myös johtajan pitää olla kokeiluille altis”, Tenhunen kertoo.
Johtajan myynti- ja markkinointitaitoja tulisi kasvattaa, sillä kilpailu kiristyy – ei pelkästään kilpailu asiakkaista vaan myös työntekijöistä. Johtajalla on merkittävä rooli jo rekrytointiprosessissa. Tenhusen mukaan on ilmiselvää, että työntekijät tutkivat etukäteen työnhakuvaiheessa, onko johtaja sellainen ihminen, jolta voi oppia ja joka auttaa kehittymään.
Castrén & Snellmanilla työntekijän uraa halutaan tukea esimerkiksi mahdollistamalla työskentely useammalla lainopillisella alalla – se on yrityksenkin etu. Suomessa asianajotoimistot eivät voi kasvaa loputtomiin, joten työntekijöiden osaamisen laaja-alaisuuteen halutaan panostaa.
”Kyllä kompetenssien laajuus tulee lisääntymään. Meidän nuoret juristit kaipaavat sitä, eivätkä halua erikoistua liian kapea-alaisesti”, Tenhunen sanoo.
“Toisaalta asiakkaiden näkökulmastakin on parempi, että meillä on laaja-alaisia juristeja, jotka eivät heti nosta kättään pystyyn ja sano, että tästä asiasta en tiedä. Se palvelee sekä sisäisesti että ulkoisesti, että kompetensseja pystytään laajentamaan.”
Johtajan on tarjottava alaisilleen apua aktiivisesti
Käskyttäminen ja "patruunameininki" eivät ikinä ole kuuluneet Castrén & Snellmanin tyyliin. Tenhunen uskoo armeijatyylisen johtamisen olevan menneen talven lumia laajemmaltikin yritysmaailmassa – johtaminen on pikemminkin yhteistyötä. Valta valuu työntekijälle: uudet työskentelymuodot, kuten etätöiden ja freelancer-töiden yleistyminen, tarkoittavat myös sitä, että työntekijöiden on otettava entistä enemmän vastuuta töistään.
Tenhusen mukaan johtajasta on tullut palvelija, jonka tehtävänä on saada muut loistamaan ympärillään. Johtajan tulisikin keskustella alaistensa kanssa enemmän ja ottaa palautetta vastaan aktiivisemmin. Ja tukea työntekijöille on osattava tarjota itse, eikä vain ajatella, että ihmiset tulevat, jos heillä on jokin ongelma sydämellään. Pauliina Tenhunen vannoo dialogisuuden nimiin.
”Kun meille tulee uusia ihmisiä, niin he tulevat heti aamukahville kanssani. Saan heti ensikontaktin jokaiseen ja tiedän, keitä täällä on. Silloin jo houkuttelen, että tulevat kertomaan suoraan, jos havaitsevat jotain hassua.”
Tenhusen mielestä johtajan tärkeimmät työkalut ovatkin silmät, korvat ja sydän – eikä tämä tule koskaan muuttumaan.
Teksti: Seija Malmi
Seija Malmi on yksi Mercuri Urvalin tiiminvetäjistä ja tehnyt yli 10 vuoden uran yrityksessämme. Seijalla on laaja asiakaspinta kulttuuri-, koulutus- ja asiantuntijaorganisaatioissa. Johtamisen haasteet ja organisaatioiden kehittäminen ovat vahva innostuksen lähde Seijan työssä. Hänen mielestään onnistuneet johtajavalinnat saavat organisaation kukoistamaan ja hyvä johtaja luo avointa dialogista kulttuuria ympärilleen. Seija myös coachaa ja valmentaa johtotehtävissä olevia. Ennen Mercuri Urvalia Seija on työskennellyt Accenturella ja Helsingin yliopistossa. Monipuolinen liikunta, dekkarit ja kokkaaminen antavat mukavaa tasapainoa konsultin elämään.