Perheyritykseen ulkopuolinen sparraaja

perheyritys sparraus

”Marimekko löysi hallitukseensa 27-vuotiaan diginatiivin” kertoo Talouselämän otsikko.

Samassa lehtijutussa kerrotaan, että  ”Marimekko etsii uusia jäseniä hallitukseen sekä headhuntereiden avulla, että pitämällä korvat auki”.

”Sarjayrittäjä Taneli Tikan digiosaaminen vie hänet firmojen hallituksiin” kertoo puolestaan Helsingin Sanomat omassa jutussaan.

Yrittäjät –lehti listaa kuitenkin 10 syytä, miksi ulkopuolisia hallituksen jäseniä vältellään. Listassa on mainittu mm seuraavia syitä:

Pelkään menettäväni vallan. Pelkään, että saan jarrumiehen. Aikaa kuluu turhaan hallitustyöhön”.

Ympäröivässä maailmassa tapahtuu tällä hetkellä paljon muutoksia ja nopeasti, kenties nopeammin kuin koskaan 2.maailmansodan jälkeen. Pelkästään digitalisaatio mullistaa yritysten ansaintalogiikkaa perusteellisesti. Mielestäni relevanttia ei enää ole kysyä,  tarvitseeko perheyrittäjä ulkopuolisia jäseniä hallitukseen.  Ajankohtaisempi kysymys  on, millaista osaamista perheyritys tarvitsee hallitukseen ja mistä tämä osaaja löytyy?

Hallituksen jäsenen haku tehdään usein spontaanisti, pyydetään tuttua tai alalla tunnettua henkilöä hallitukseen. Yrittäjä ei myöskään kehtaa pyytää tuttuansa eroamaan hallituksesta, vaikka henkilö ei ole tuonut juuri mitään uutta hallitukseen moneen vuoteen.

Mitä jos hallituksen miehittämisessä käytettäisiin avainhenkilöiden rekrytoinnissa hyväksi koettua tapaa?

  1. Tehdään hallituksen nykytilanteen arviointi ulkopuolisen toimesta, mielellään haastattelemalla jäsenet kasvotusten.

  2. Haastattelusta tehty yhteenveto antaa omistajille hyvän pohjan miettiä, miten uudistetaan hallituksen työskentelyä. Onko syytä tehdä henkilövaihdoksia, mitä osaamista tarvitaan lisää hallitukseen ja miten kehittää kokouksia?

  3. Palkataan ammattilainen hakemaan vaihtoehtoja uudeksi hallituksen jäseneksi.

  4. Omistajat haastattelevat potentiaalisia ehdokkaita ja näiden haastattelujen perusteella päätetään, kuka olisi sopivin henkilö hallitukseen.

  5. Olen usein myös arvioinut valitun hallituksen jäsenen. Arviointi ei yleensä vaikuta henkilön valintaan, mutta auttaa hallituksen puheenjohtajaa avoimemman ilmapiirin rakentamisessa hallituksen kokouksiin.

Hallituksen jäsenten valinnassa luotetaan liikaa sattumaan ja onneen. Onko olemassa hyviä perusteluja sille, miksei hallitusjäsenten valinnassa käytettäisi avainhenkilöiden palkkaamisessa hyväksi koettua tapaa? Hallituksen jäsen on yksi yrityksen tärkeimmistä avainhenkilöistä. Sen valinta kannattaa hoitaa huolellisesti. 


Teksti: Olli-Pekka Vaara

Olli-Pekka Vaara on Mercuri Urvalin johtoryhmän jäsen ja yksi tiiminvetäjistä, vastaten Board & Executive -palveluista. Tiimeineen hän auttaa hallitusten jäsenien, toimitusjohtajien ja johtoryhmän jäsenten suorahauissa. Olli-Pekka on erikoistunut Management Audit -projekteihin sekä organisaatioiden rakenteiden kehittämishankkeisiin. Lisäksi hän on kokenut johtajien ja johtoryhmien valmentaja. Ennen Mercuri Urvalia Olli-Pekka on työskennellyt Kuusakoski Oy:llä henkilöstöjohtajana ja tulosvastuullisena liiketoiminnan vetäjänä. Vapaa-ajallaan hän on aktiivisesti mukana kirjapiirissä ja pelaa golfia.

Edellinen
Edellinen

Oletko esimiehenä business coach?

Seuraava
Seuraava

Maailma pelastuu hyvällä johtamisella