Pitääkö toimitusjohtajalle suorittaa soveltuvuusarviointi ennen palkkauspäätöstä?

Picture48.jpg

Mercuri Urvalin rekrytointiprosessissa loppusuoran kandidaatit, oli sitten kyseessä asiantuntija tai esimies, käyvät aina läpi soveltuvuusarvioinnin. Arvioinneissa selvitetään, ovatko henkilön työskentelytapa, johtaminen ja käyttäytyminen etukäteen sovitun henkilöprofiilin mukaisia. Soveltuvuusarvioinneilla saadaan lisää tietoa kandidaateista ja pienennetään merkittävästi väärän valinnan riskiä.

Aina hallitukset eivät kuitenkaan kehtaa vaivata toimitusjohtajaehdokkaita soveltuvuusarvioilla tai älykkyystesteillä. Valinnassa painottuu tällöin kandidaatin kokemus oikealla toimialalla, nousujohteinen ura ja hyvä esiintymistaito. Tärkeitä tuntuvat olevan myös hallituksen jäsenien saamat luottamukselliset tiedot kandidaateista. Tällaista mielikuvatietoa on saatavissa toimitusjohtajakandidaateista hyvinkin paljon ja informaatio on yleensä aika mustavalkoista.

Pitäisikö toimitusjohtajaehdokkaan kuitenkin käydä läpi soveltuvuusarvio ennen hallituksen tekemää lopullista päätöstä?

Toimitusjohtajan arvion tulisi olla tiukempi ja perusteellisempi kuin muissa positioissa. Pelkkä historiatieto ei riitä ennustamaan sitä, kuinka toimitusjohtaja tulee selviämään tulevaisuuden haasteista. Virhevalinta tulee kalliiksi, eikä toimitusjohtajaa voi kovin usein vaihtaa ilman negatiivista vaikutusta koko organisaatioon. Hallituksen kannattaa kerätä tietoa toimitusjohtajaehdokkaista monipuolisesti ja tehdä palkkauspäätös perusteellisen analysoinnin pohjalta. Toimitusjohtajan valinta on yksi hallituksen tärkeimmistä tehtävistä.

Millainen on hyvä toimitusjohtajan soveltuvuusarviointi?

Toimitusjohtajaehdokkaille ei tarvitse antaa helpotuksia soveltuvuusarvioinnin suhteen, mutta prosessin on oltava selkeä ja looginen.

Tehtävien ja testien tulee olla työmaailmaan suunnattuja. Aikaan sidotuista kykytehtävistä tärkeitä ovat analyyttisyyttä ja hahmottamiskykyä mittaavat tehtävät. Erilaiset simulaatioharjoitukset täytyy liittää todellisiin tilanteisiin: tästä hyvänä esimerkkinä toimii kandidaattien ”strategiaesitys” hallitukselle.

Arviointihaastattelu perustuu aina etukäteen tehtyyn suunnitelmaan. Kokenut konsultti pystyy haastamaan toimitusjohtajakandidaatin ja saamaan tästä irti juuri ne tiedot, joita tarvitaan soveltuvuuden arviointia varten. Haastattelun lopuksi kandidaatille annetaan perusteellinen ja suora palaute.

Soveltuvuusarvion tulosten käyttäminen valinnassa

Johtaja-arvioinnin tuloksista ei ole hyötyä, ellei hallitus tiedä mihin tilanteeseen toimitusjohtajaa ollaan valitsemassa. Hallituksella tulee olla selkeä kuva halutusta strategisesta suunnasta ja strategian nykytilanteesta. Lisäksi hallituksen tulee tietää tarkasti, millaisia avainhenkilöitä yrityksessä on ja millainen on yrityksen sisäinen henki. Toimitusjohtaja valitaan johtamaan tiettyä porukkaa ja tilannetta. Uuden toimitusjohtajan tulee täydentää johtoryhmää ja saada se toimimaan yhtenäisesti. Esimerkiksi riitainen yritys tarvitsee erilaista johtajaa kuin jo ennalta hyvässä hengessä ja ilmapiirissä toimiva.

Johtoryhmän jäsenten soveltuvuusarviointi ja niistä hallitukselle tehty yhteenveto on yksi tapa saada tarpeellista tietoa valintapäätökseen. Tällä lisätään valinnan onnistumista merkittävästi ja lisäksi annetaan uudelle toimitusjohtajalle lentävä lähtö työhön.

Onnistunut valinta perustuu toimitusjohtajakandidaatin perusteelliseen soveltuvuuden arviointiin ja yrityksen sisäisen tilanteen selvittämiseen. Hallituksen siis todella kannattaa pitää päänsä ja suorittaa johtaja-arviointi toimitusjohtajakandidaateille, mutta myös panostaa yrityksen johtoryhmän jäsenten ja yrityksen sisäisen tilanteen analysointiin ennen tärkeää päätöstä.


Mercuri Urval on työssä menestymistä ennustavan soveltuvuusarvioinnin edelläkävijä.

Tutustu soveltuvuusarviontiin ja johdon arvioinnin palveluihimme >>

Edellinen
Edellinen

Mitä toimitusjohtajat odottavat hallituksilta?

Seuraava
Seuraava

Mihin keskittyä kun vaihtaa työtä myyntiorganisaatiosta toiseen?