Yrityksissä tehdään nyt vastuullisuusloikkaa – Selvitys vastuullisuusjohtamisen kehityksestä

Artikkeli on ensimmäinen osa viisiosaista Vastuullisuusjohtamisen vaikuttavuus -blogisarjaamme.

vastuullisuusjohtaminen blogisarja

Mercuri Urvalin kestävän kehityksen tiimi on vuodesta 2016 alkaen tarkastellut osaamista ja johtamista kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kentällä. 

Vuodenvaiheessa 2021 selvitimme yritysten strategisen vastuullisuusjohtajuuden kehitystä ja nykytilannetta haastattelemalla vastuullisuuspäälliköitä ja -johtajia. Etäyhteyksillä toteutettuihin haastatteluihin osallistui kolmekymmentä henkilöä, jotka toimivat johtotehtävissä vastuullisuuden parissa keskisuurissa ja suurissa yrityksissä. Selvityksen toteuttivat vastuullisuustiimin työhön aktiivisesti osallistuvat Eveliina Sainio ja Tarja Oinonen. 

Vielä 10 vuotta sitten vastuullisuus oli harvoin integroituna yritysten liiketoimintaan. Viime vuosina vastuullisuudesta on tullut tavoitteellisempaa, strategisempaa ja sen teemoja toteutetaan laajasti käytännössä eri liiketoiminnan yksiköissä. Monessa yhtiössä on nyt käynnissä niin kutsuttu vastuullisuusloikka.

Kymmenien vuosien pohjatyö tuottaa nyt hedelmää

”Liikkeelle on lähdetty perusteista: homma alkoi kasvaa vetämästäni vastuullisuusprojektista. Ymmärrystä vastuullisuudesta on täytynyt alkaa kasvattaa aivan nollasta: on pitänyt perustella, että miksi ja mitä tehdään.”

Toimenpiteitä vastuullisuuteen liittyen on toteutettu usein yrityksissä jo ennen varsinaisen vastuullisuusjohtajan rekrytointia. Kestävän kehityksen mukainen toiminta voi hyvin olla yrityksen perusta, mutta aihetta ei välttämättä ole kirjattu yrityksen strategiaan.

 Moni haastateltava kuvaili vastuullisuuden pitkään olleen niiden asioiden toteutusta, joita lainsäädäntö oli minimissään vaatinut. Tekeminen oli projektimaista ja irtonaista: yleensä yksi henkilö oli tehnyt jotakin vastuullisuuteen liittyvää oman työnsä ohella. Tämä tien auraajien pohjatyö on ollut tärkeä askel, jotta vastuullisuustekemisestä on voitu tehdä strategisempaa.

Tyypillisesti ensimmäinen vastuullisuusjohtaja palkataan yritykseen juuri sitä varten, että vastuullisuus saadaan vietyä osaksi strategiaa.

”Lähtökohtana on ollut se, että jotenkin tätä elefanttia huoneessa täytyy ryhtyä purkamaan,” erään yhtiön vastuullisuusjohtaja kertoo.

Perinteisesti valtio-omisteisissa yhtiöissä vastuullisuuspositiot ovat olleet olemassa hieman kauemmin kuin yksityisellä sektorilla. Valtio-omisteiset yritykset ovat kokeneet painetta vastata vastuullisuuskysymyksiin etunenässä ja painokkaammin kuin muut ja siten moni yrityksistä on kehittynyt alan edelläkävijöiksi. Valtio ja kunnat ovat toimineet vahvana ajurina vastuullisuusasioiden edistämisessä – vaikkakin alun alkaen säädösten ja vaatimusten ohjaamana.

”Valtio-omisteisuus on ollut iso ajuri: se on ajanut meitä ajanut tekemään raportointia ja kehittämään strategian hallinnollista puolta.”

vastuullisuusloikka

Viime vuosien vastuulllisuusloikka

Haastateltavat kertoivat vastuullisuuden paineen syntyneen paitsi lainsäädännön ja pakotteiden myötä, myös ulkoisilta kumppaneilta. Yritysten sidosryhmät, mukaan lukien sijoittajat, kuluttajat ja esimerkiksi sosiaalisen median seuraajat, ovat vaatineet vahvaa reagointia ja vastuullisuuden sitomista yritysten ydinteemoihin.

Vastuullisuus on noussut voimakkaasti osaksi liiketoiminnan ydintä ja yritysten arvoja, ja yritykset ottavat nyt kantaa vastuullisuusasioihin suoremmin kuin aiemmin.

Viime vuosien vastuullisuusloikka on osaltaan kiihdyttänyt vastuullisuusjohtajien ja -ammattilaisten rekrytointeja. Vastuullisuusjohtamisesta on kasvanut selkeästi aiempaa strategisempi ja mitattavampi rooli. Vastuullisuuspäälliköllä tai -johtajalla on kokonaisvastuu asian edistämisestä: hän vastaa usein koko organisaation vastuullisuusstrategiasta. Kokonaisvaltaisiin vastuullisuusohjelmiin ja -prosesseihin osallistetaan yleensä koko organisaatio.

Vastuullisuusloikkauksen myötä vastuullisuusjohtaja tai hänen esimiehensä istuu yhä useammin johtoryhmässä tai laajennetussa johtoryhmässä. Usein vastuullisuusjohtaja raportoi suoraan toimitusjohtajalle.

”Viimeisen puolentoista vuoden aikana on saatu valtavasti aikaan. Tavoitteeni on, että neljän vuoden päästä oma roolini on täysin turha ja vastuullisuus on saatu jalkautettua osaksi kaikkea toimintaa,” eräs haastattelemamme vastuullisuuspäällikkö maalailee.


Lisätiedot selvityksestä Vastuullisuusjohtamisen rooli ja vaikuttavuus – Selvitys vastuullisuusjohtamisesta yritysten strategisena toimintona:

Tarja Oinonen | tarja.oinonen@mercuriurval.fi | +358 50 5314864

Edellinen
Edellinen

5 vinkkiä vaikuttavaan vastuullisuusjohtamiseen

Seuraava
Seuraava

Energiamurros pakottaa energiayhtiöt uudistumaan ja hallituksen tulee kehittyä yhtiön mukana